ACTUALITATE 9 septembrie 2022

Peste 25,5 milioane de lei ar putea ajunge la Ghidfalău prin PNI „Anghel Saligny”

de David Leonard Bularca | 597 vizualizări

Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” ar putea aduce în comuna Ghidfalău peste 25,5 milioane de lei. Proiectele declarate eligibile fac referire atât la înființarea sau extinderea rețelei de apă și canalizare din localitate, cât și la modernizarea diferitor străzi. Primarul Jancső Ernő a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, că autoritățile locale au început deja să obțină actele necesare pentru începerea lucrărilor. 

Cele patru proiecte declarate eligibile și sumele alocate sunt următoarele: 

  1. Canalizare menajeră în localitatea Angheluș, comuna Ghidfalău, jud. Covasna – peste 6 milioane de lei;
  2. Extindere rețea de apă și rețea de canalizare menajeră în sat Zoltan, comuna Ghidfalău, județul Covasna, pe o porțiune de drum de 545 m – puțin peste 1 milion de lei;
  3. Modernizare drumuri de interes local în comuna Ghidfalău – etapa II, judeţul Covasna – puțin peste 8 milioane de lei;
  4. Modernizare drumuri de interes local în comuna Ghidfalău – etapa III, județul Covasna – aproape 10 milioane de lei.

Dacă primul proiect va deveni realitate, aproximativ 400 de oameni ar putea beneficia de pe urma lui, spune edilul din Ghidfalău. 

„De proiect urmează să beneficieze cam 400 de persoane, dar e făcut fără stație de epurare, că avem în comuna Ghidfalău patru sate, iar dintre acestea numai Angheluș nu are canalizare și conducta vine înapoi la Ghidfalău”, a explicat Jancső Ernő.

Cât despre cel de-al doilea proiect, primarul spune că, într-o anumită zonă din Zoltan, este posibil să mai fie construite case, așadar autoritățile vor să asigure rețeaua de apă și canalizare și în locul respectiv. 

„Acolo sunt niște construcții noi, de la Zoltan, și pentru aia vrem să extindem, ca să aibă și ei. Acum sunt vreo șase case, dar este făcut PUG-ul (n. red. Planul Urbanistic General), e intravilanul și oamenii mai pot construi case, mă aștept să mai crească numărul”, a spus acesta. 

Cu ajutorul ultimelor două proiecte declarate eligibile, în jur de 15 străzi ar putea fi asfaltate. 

„Am avut un proiect prin PNDL (n. red. Programul Național de Dezvoltare Locală), e aproape gata, acum mai sunt străzile care au rămas. Vrem să asfaltăm în etapa a doua și a treia, modernizare și asfaltare drumuri Ghidfalău și Fotoș, ce a mai rămas. Este vorba despre vreo 15 străzi. Străzile comunale sunt asfaltate, doar străzile care fac legătura cu drumul comunal”, a mai explicat Jancső Ernő.

Autoritățile locale din Ghidfalău sunt mulțumite de PNI „Anghel Saligny”, căci, spune primarul, fără astfel de demersuri comuna nu ar avea bani pentru asemenea investiții. 

„Acum începem să obținem actele, avizele, documentația pentru avizare, de la Consiliul Județean să avem autorizație de construcție. Suntem gata cu actele pentru canalizare. Sunt mulțumit, cum să nu fiu mulțumit? Fără proiectele acestea nu prea avem bani, nu prea avem șanse să realizăm investițiile astea”, a mai declarat, în final, edilul din Ghidfalău. 

Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, Guvernul României și-a propus să asigure serviciile de bază în localități (apă, rețele de canalizare și de gaze) și reabilitează drumurile și podurile, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, mdlpa.ro.

În județul Covasna se vor implementa 121 de proiecte, în valoare de peste un miliard de lei. Acordarea finanțărilor depinde de felul în care fiecare autoritate va parcurge în continuare pașii birocratici. 

Sursa foto: economica.net

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.