ACTUALITATE 3 august 2022

Peste 20 de milioane de lei pentru Ghelința prin PNI „Anghel Saligny”

de David Leonard Bularca | 456 vizualizări

Comuna Ghelința ar putea obține bani pentru două proiecte prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”. Aproape 15 milioane de lei au fost alocați pentru proiectul care prevede „continuarea lucrărilor de execuție la rețeaua de canalizare menajeră și stația de epurare, inclusiv racorduri de canalizare”, iar puțin peste 6 milioane de lei pentru asfaltarea Drumului Comunal 7, tronsonul Harale-Zăbala și Hilib-Ghelința.

Drumul Comunal 7 ar urma să aibă și pistă pentru bicicliști, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul din Ghelința, Ilyés Botond-János. 

„Este un tronson de drum care cândva a mai fost asfaltat, dar anumite porțiuni nu au fost asfaltate deloc. Este o porțiune de 10 km, va fi un drum care o să aibă și o pistă de biciclete, care să vină de la Sânzieni, Brețcu, Covasna. Este important pentru localitățile așa mici, cum este pentru noi Harale, unde sunt în total 200 de locuitori, din care 100 sunt în sat, e foarte important ca drumul să fie bun, să se poată deplasa oamenii. Aici sunt mai mult bătrâni”, a spus primarul din Ghelința. 

Cât despre proiectul care face referire la rețeaua de canalizare, Ilyés Botond-János spune că este o finalizare a unor lucrări începute în 2006.

„Noi suntem cea mai mare comună din zonă, cu 5.100 de locuitori, dar din păcate nu avem deloc sistem de canalizare. Canalizarea a fost începută cu Ordonanța 7, în 2006, și o parte de 11 km a fost făcută, țevile au fost băgate în pământ, dar mai departe nu a fost finalizat nimic (...). Acum, din banii pe care i-am câștigat, vrem să finalizăm lucrarea asta, să facem stația de pompare și de epurare (...). În jur de 1.300 de gospodării vor fi racordate, ca să putem finaliza lucrarea începută”, a explicat primarul, care a adăugat și că există o a doua etapă a acestor lucrări, care va costa în jur de 26 de milioane de lei, prin care alte 800 de gospodării vor fi conectate la rețeaua de canalizare, dar pentru care încă se caută alte surse de finanțare. 

În final, primarul din Ghelința a spus că este mulțumit de finanțările primite prin PNI „Anghel Saligny”, mai ales pentru că toate localitățile care au cerut bani au primit. 

Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, își propune să asigure serviciile de bază în localități (apă, rețele de canalizare și de gaze) și să reabiliteze drumurile și podurile, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, mdlpa.ro.

În județul Covasna, din totalul celor 182 de solicitări de finanțare, se vor implementa 121 de proiecte, în valoare totală de 1.027.710.662,88 lei, reprezentând aproximativ 57% din cuantumul tuturor cererilor.

Sursa foto: economica.net

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.