ACTUALITATE 22 mai 2022

Peste 16 ani de închisoare pentru bărbatul care a împușcat doi polițiști la Barcani

de David Leonard Bularca | 2436 vizualizări

Bărbatul din comuna Barcani, județul Covasna, care în noiembrie 2020 a împușcat doi polițiști ce se aflau în timpul serviciului, a fost condamnat la 16 ani și 8 luni de închisoare. Covăsneanul a fost găsit vinovat pentru „ultraj, în forma tentativei de omor calificat”, „violență în familie, în forma tentativei la omor”, dar și de „uz de armă fără drept”. 

Decizia definitivă a fost dată de Curtea de Apel Brașov, în data de 19 mai a.c. În luna februarie a acestui an, Tribunalul Covasna îl condamnase pe bărbat la 13 ani și 3 luni de închisoare, însă această decizie a fost atacată. 

Totodată, covăsneanul are de plătit și daune morale, precum și peste 30 de mii de lei pentru „cheltuielile de spitalizare și de tratamente medicale acordate persoanelor vătămate”, se arată la capitolul cheltuieli din decizia Tribunalului Covasna, pe care a păstrat-o și Curtea de Apel Brașov. 

Bărbatul din Barcani va avea de plătit 20 de mii de euro daune morale unuia dintre polițiștii pe care i-a împușcat, plus peste 2 mii de lei, „reprezentând cheltuieli de transport, contravaloarea consultațiilor medicale și valoarea medicamentelor”.

Covăsneanul va trebui să îi plătească și celuilalt polițist împușcat daune morale de 15 mii de euro. 

În plus, Curtea de Apel Brașov a decis că cel găsit vinovat trebuie să mai plătească, în plus, câte 10 mii de lei, cu titlu de daune morale, către încă trei persoane. 

„Admite acţiunile civile formulate în cauză de părţile civile (...). Obligă inculpatul la plata către fiecare dintre acestea a sumei de 10.000 lei cu titlu de daune morale”, conform Curții de Apel Brașov.

Context

În noiembrie 2020, doi polițiști au fost împușcați în zona membrelor inferioare, în timpul unei acțiuni de punere în executare a unui mandat de aducere, emis pe numele unui bărbat din zona localității Barcani, care, anterior, agresase fizic un polițist din comună.

„La data de 5 noiembrie a.c., în jurul orei 09.00, în fața sediului Postului de Poliție Barcani, doi bărbați, în vârstă de 20, respectiv 52 de ani, ar fi agresat fizic un polițist. Cei doi bărbați fuseseră citați la sediul Postului de Poliție Barcani, în vederea soluționării unei petiții. Aceștia au devenit recalcitranți și l-ar fi tras de uniformă pe șeful de post, moment în care unul dintre ei l-ar fi lovit cu pumnul pe polițist.

Având în vedere cele întâmplate, doi polițiști din cadrul Postului de Poliție au intervenit în sprijinul colegului agresat, folosind spray iritant-lacrimogen, asupra celor doi bărbați, care au fugit de la fața locului.

Ulterior, în jurul orei 16.00, în timp ce polițiștii puneau în executare un mandat de aducere, emis pe numele unuia dintre cei doi bărbați, aflându-se la domiciliul acestuia, bărbatul ar fi luat un pistol și ar fi tras cu acesta, rănind doi agenți de poliție, la nivelul membrelor inferioare.

Cei doi bărbați au fost imobilizați de polițiști, fiind conduși la Parchetul de pe lângă Judecătoria Întorsura Buzăului, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale. Polițiștii răniți au fost transportați la o unitate medicală, în stare stabilă, fiind în afara oricărui pericol. Cercetările sunt continuate, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Întorsura Buzăului”, transmitea la acea vreme, într-un comunicat de presă, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Covasna.

Tot atunci, și Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a anunțat că a început o anchetă.

„Referitor la evenimentul din județul Covasna, Centrul de Informare și Relații Publice al I.G.P.R. este abilitat să comunice următoarele: Conducerea Inspectoratului General al Poliției Române a dispus efectuarea de verificări, prin Direcția Control Intern și S.I.A.S., ambele din cadrul I.G.P.R., cu privire la modul de organizare și desfășurare a misiunii. La finalizarea acestor verificări, se vor dispune măsurile legale care se impun”, anunțau reprezentanții IGPR în noiembrie 2020. 

Sursa foto: arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.