ACTUALITATE 25 septembrie 2016

Peste 150 de persoane au învăţat vineri despre tehnicile de acordare a primului ajutor

de Iulia Drăghici - Taraș | 694 vizualizări

Filiala din judeţul Covasna a Crucii Roşie Române a organizat vineri, între orele 13 şi 17, un eveniment în parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe, lângă statuia lui Gróf Mikó Imre, prin care a marcat Ziua Mondială a Primului Ajutor. 10 voluntari ai organizaţiei au explicat trecătorilor, dar şi unui grup de peste 150 de elevi de la liceele din oraş, de ce este important să avem cunoştinţe de acordare a primului ajutor şi cum se face acest lucru.

„Anul acesta am invitat câteva clase cu elevi din liceele din oraş. Aceasta a fost o iniţiativă a voluntarilor. Am organizat câteva scenete, în care voluntarii au arătat cum trebuie procedat. Am avut cazul unei victime electrocutate, a uneia cu capul spart, un beţiv agresiv, dar şi cazul în care victima are piciorul rupt şi se vede osul. Arătăm şi ce conţine o trusă de prim ajutor. 40 de minute durează o prezentare completă. (...) Acţiunea este una de conştientizare şi dorim să punem accent pe faptul că este foarte important să ştim să acordăm primul ajutor de bază în caz de nevoie. Până când soseşte ambulanţa, timpul trece, iar primele minute ale unui accident sunt foarte importante”, a declarat coordonatorul voluntarilor de la Crucea Roşie Covasna, Opra Zsófia-Szende.

Voluntarul care a susţinut prezentările în faţa publicului, Konrád András, le-a transmis celor prezenţi că în vreme ce în multe ţări mai dezvoltate decât România 50% din populaţie ştie să acorde primul ajutor, în ţara noastră cifra ajunge la doar 2-3 la sută. „În orice moment putem să ne întâlnim cu situaţii în care oamenii au nevoie de ajutor. Este foarte important să oferim prim ajutor în primele momente pentru că putem chiar să salvăm o viaţă. (...) Eu vreau să le arăt tinerilor de vârsta mea, dar şi cât mai multor oameni, cât este de important să ştie tehnicile de acordare a primului ajutor. Văd că şi elevii sunt interesaţi. Oamenii care nu s-au întâlnit cu situaţii în care era important să aibă aceste cunoştinţe nu înţeleg de ce este aşa de important să ştie să acorde primul ajutor. Abia după ce au câte un necaz se arată interesaţi”, a spus Konrád András, elev în clasa a 11-a la Liceul Székely Mikó.

În general, prezentările s-au făcut în limba maghiară, însă potrivit organizatorilor, la solicitare, acestea puteau fi organizate şi în limba română.

Anul acesta a fost a doua oară când voluntarii organizaţiei Crucea Roşie Covasna au marcat Ziua Mondială a Primului Ajutor.

 

Teme articol: crucea rosie prim ajutor
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.