Pepenarii din piaţă, „covăsneni” câteva luni pe an
Majoritatea vânzătorilor de legume şi fructe sunt din alte zone ale ţării, dar unii revin aici cu marfă în fiecare vară chiar şi de 20 de ani.
Majoritatea vânzătorilor din Piața Centrală din Sfântu Gheorghe vin şi revin în fiecare an din alte părți ale țării. Covasna este (sau era până în ultimii ani) tărâmul cartofilor, clima nefiind potrivită pentru cultivarea roșiilor, vinetelor sau a pepenilor. Așa se face că în funcție de sezon, apar locuitori noi în oraș, care își vând marfa aici, apoi pleacă acasă. Sezonul pepenilor este în toi, așa că în partea din spate a Pieței Centrale găsim multe standuri la care agricultorii încearcă să atragă clienții.
Prețul de anul trecut
Kilogramul de pepene se vinde cu 1,5 lei. Se poate gusta, dar nu și negocia. Producătorii spun că seceta le-a scăzut producția, pepenii sunt mai puțini, mai mici și mai puțin dulci. Cu toate acestea clienți se găsesc, oamenilor li se face poftă și cumpără. Unul dintre comercianți spune că pepenele este cel mai ieftin fruct, din cinci lei cheltuiți se satură o familie întreagă.
De ce Sfântu Gheorghe?
Cei mai mulți vânzători de pepeni vin din județul Galați. Printre ei găsim și figuri cu care poate unii dintre locuitorii din Sfântu Gheorghe s-au obișnuit deja de-a lungul anilor. Întrebați de când vin în piața de aici, ne-au răspuns că de 10 sau chiar 20 de ani. Vânzătorii spun că le place orașul pentru că este curat, iar oamenii sunt de treabă. Nu e de neglijat nici faptul că la Sfântu Gheorghe pepenii se pot vinde la preț dublu față de cel din sud, unde kilogramul costă 70 de bani. De asemenea, aici locul este ca și asigurat, înainte de terminarea sezonului merg la TEGA și anunță încă de pe acum că vor veni și la anul, pe când în orașele mari este foarte greu să prinzi un loc în piață.
Marfa bună se cunoaște după coadă...
Vasile Bolodoși este din comuna Pechea, județul Galați, consătean cu campionul de la box Lucian Bute. Bărbatul ne-a explicat că pepenii buni se cunosc după codiță. „Nu tăiem coada pentru ca toată lumea să vadă că marfa este proaspătă. Dacă aceasta este încă verde, pepenele e bun, dacă se usucă, fructul nu mai e proaspăt. Noi aducem marfă proaspătă o dată pe săptămână, iar ce nu am vândut, merge acasă la porci” – spune el. Întrebat de ce nu își dă marfa la marile magazine, bărbatul a spus că la micii producători nu se uită nimeni, iar dacă se asociază, prețul dat de marile magazine este tot mic, 50 de bani pe kilogram, așa că mai bine vine în piață.
Rupturi de sezon în familie
Viața de vânzător în piață nu este deloc ușoară. Producătorii stau în gazdă și de multe ori se întâmplă ca un membru să fie aici, iar restul familiei acasă. Este și cazul unei familii din județul Galați. Soția stă în gazdă și vinde în piață, iar soțul muncește acasă pe câmp, dar și într-o fabrică din Galați, iar atunci când este liber aduce marfă la Sfântu Gheorghe. Așa se face că aceste familii se rup la începutul sezonului și se reîntregesc abia la toamnă, când deja recolta a fost dată.
Din Spania la Sfântu Gheorghe
Familia Dănăilă este din Tecuci. Cei doi soți au lucrat în străinătate, iar după ce nu le-au ieșit socotelile au decis să se întoarcă acasă și să continue tradiția de familie: cultivarea de porumb și de pepene. „Am lucrat afară, am fost în Spania și în Italia. Eu am lucrat în construcții, iar soția la restaurant. A fost bine, dar a venit criza și ne-am întors acasă. Părinții mei se ocupă de mult cu agricultura, așa am crescut, așa că este de fapt o revenire a mea în agricultură. Îmi place la Sfântu Gheorghe, oamenii sunt de treabă, iar orașul este curat. O să venim și la anul” – ne-a spus capul familiei Dănilă. Viața celor doi nu este ușoară, pentru a face economie, soția stă în gazdă, iar soțul doarme în mașină.
Pepeni irigați
Agricultorii spun că dacă nu ar fi irigat pământul, nu am fi avut nici pepeni. Sistemele vechi de irigații s-au dus de râpă, dar fiecare gospodar încearcă să rezolve problema prin forțe proprii. Ar avea nevoie de ajutor din partea Guvernului, dar cu părere de rău spun că din păcate agricultura nu este o prioritate pentru cei care ne conduc. Cei care au mai multe hectare de teren au ales o plantație pe care să pună sistem de irigații. De exemplu, din cele 25 de hectare de teren ale familiei Dănilă, doar o bucată este irigată, unde sunt plantați pepenii. Cei doi spun că au plantat mai multe hectare de porumb, dar de acolo nu vor scoate nici măcar un bob la recolta de toamnă pentru că din cauza secetei cultura a fost distrusă în proporție de 100%.
Cumpărători mulțumiți
Clienții din Sfântu Gheorghe sunt mulțumiți de marfa pe care o găsesc în piață. „Dacă acești producători nu ar veni aici, nu am lua nici roșii, nici vinete, nici gogoșari și nici pepeni. Știu că prețul este mai mare decât la Brașov, dar ar fi ridicol să mergem pentru un kilogram de legume sau fructe până la Brașov. Aici măcar sunt producători mici și sunt sigură că marfa provine de la sursă și nu de la niște șmecheri” – ne-a declarat Maria Aioanei, o clientă din Sfântu Gheorghe. O altă femeie, Janka Irma, ne-a spus că are de asemenea încredere în marfa adusă de cei din Galați, Gorj sau Giurgiu. „Legumele și fructele sunt aromate, bune și îmi place să văd piața atât de plină cu de toate, acum avem și noi de unde alege, lucru mai rar la Sfântu Gheorghe” – ne-a declarat ea.