Pentru că Bucureştiul nu înţelege nimic din ce se întâmplă în Covasna şi Harghita, Miturile Ţinutului Secuiesc, lansată şi online

Preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, doreşte astfel ca din ce în ce mai multă lume să înțeleagă realitățile acestei zone speciale
Președintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, a lansat şi pe Internet cartea intitulată ”Mituri ale Ținutului Secuiesc”, tocmai pentru a da posibilitatea tuturor celor care nu cunosc exact situația din Covasna să înțeleagă mai bine realitățile acestei zone speciale.
Dan Manolăchescu a declarat că evenimentele din ultimele zile și discuțiile iscate de reorganizarea administrativă a României, care au avut în centru chestiunea Ținutului Secuiesc, au dovedit că foarte multă lume din București nu înțelege - sau nu vrea să înțeleagă chiar nimic din problemele reale ale românilor și maghiarilor din Covasna. Pornind de aici, Dan Manolăchescu a arătat că acest lucru demonstrează că nu suntem pregătiți nici acum, după 20 de ani de „democraţie”, pentru o dezbatere pe tema Secuimii, drept pentru care este clar că mai trebuie să treacă nişte ani pentru a reveni asupra acestui subiect.
"În urma întâmplărilor din ultima perioadă, am senzaţia tot mai apăsată că foarte multă lume nu înţelege la Bucureşti sau nu vrea să înţeleagă chiar nimic din problemele românilor şi ale maghiarilor din Covasna. Cred că nici după 20 de ani nu suntem pregătiţi pentru o dezbatere pe tema convieţuirii româno-maghiare în primul rând, ceea ce înseamnă că voi lăsa să mai treacă câţiva ani până când voi încerca încă o dată să mai deschid subiectul acesta”, a arătat Dan Manolăchescu, amintind că a mai încercat explicarea acestor realități în urmă cu șapte ani, ca fondator și președinte al Asociaţiei Pentru Comunitate, promotoare a multiculturalismului, a convieţuirii şi a stabilităţii relațiilor interetnice.
Prin urmare, Dan Manolăchescu a anunțat că ultimul demers pe care îl face, deocamdată, pentru explicarea particularităților Covasnei și a relațiilor dintre românii și maghiarii de aici constă în lansarea în mediul online a cărții sale ”Mituri ale Ținutului Secuiesc”, sperând că aceasta va aduce, poate, o pată de lumină pe adevăratele probleme ale relațiilor interetnice ale zonei.
"Valoarea acestei cărţi este normalitatea şi apelul la firesc. O asemenea carte nu și-ar avea locul într-o societate „sănătoasă”, într-o zonă de convieţuire interetnică normală, dar exacerbările naţionaliste fac ca această carte să aibă ceva special", a explicat Dan Manolăchescu.
Varianta online a cărții poate fi citită la adresa www.miturialetinutuluisecuiesc.ro. Dan Manolăchescu și-a lansat prima carte, ”Mituri ale Ținutului Secuiesc - mic îndreptar de convieţuire româno-maghiară în secuime", în vara anului 2009, explicând la momentul respectiv că această carte nu reprezintă o lucrare științifică ci un rezultat al propriilor experiențe, inclusiv jurnalistice; cartea a fost editată inclusiv în limba maghiară.