ACTUALITATE 30 iunie 2010

Pe urmele criminalilor de război din Kosovo

de Covasna Media | 596 vizualizări
O tânără poliţistă din Covasna participă la misiuni internaţionale ale Uniunii Europene și Naţiunilor Unite Subcomisarul Diana Lolu (33 de ani), din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, se mândrește cu o experiență interesantă dobândită în urma celor trei ani petrecuți într-o misiune internațională în Kosovo. Ajunsă aici în urma unei selecții naționale și a unui curs obligatoriu pe misiuni internaționale, precum și a unor testări de limba engleză, psihologice și medicale, Diana Lolu a povestit ieri că a petrecut primii doi ani în cadrul Misiunii Națiunilor Unite în Kosovo și ultimul an pentru Misiunea Uniunii Europene în Kosovo, având diferite atribuții.

O tânără poliţistă din Covasna participă la misiuni internaţionale ale Uniunii Europene și Naţiunilor Unite

Subcomisarul Diana Lolu (33 de ani), din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, se mândrește cu o experiență interesantă dobândită în urma celor trei ani petrecuți într-o misiune internațională în Kosovo.

Ajunsă aici în urma unei selecții naționale și a unui curs obligatoriu pe misiuni internaționale, precum și a unor testări de limba engleză, psihologice și medicale, Diana Lolu a povestit ieri că a petrecut primii doi ani în cadrul Misiunii Națiunilor Unite în Kosovo și ultimul an pentru Misiunea Uniunii Europene în Kosovo, având diferite atribuții. Astfel, pentru Națiunile Unite a monitorizat timp de nouă luni polițiile locale, în special patrulele din stradă, în timp ce în zona nordică a monitorizat inclusiv poliția internațională.

„Ne axam în special pe modul în care erau respectate regulile, cum erau aplicate legile. În zona sârbească am avut și atribuții de ordine publică și de domeniu judiciar”, povestește ea.

Exhumări și experienţe noi

Pe durata misiunii, subcomisarul Lolu a participat și la cercetări la fața locului și ședințe de lucru cu forțele armate internaționale și cu autoritățile locale, realizând totodată și monitorizarea Poliției Locale.

De asemenea, timp de un an a lucrat la Departamentul Crime de Război, Exhumări și Persoane Dispărute în război, ocazie cu care s-a ocupat de diverse dosare, a făcut propuneri de continuare a cercetărilor, exhumări și a fost șef la exhumarea unei gropi comune.

În misiunea UE a fost șef al stației poliției locale în zonă mixtă albaneză – sârbă, zona Priștina.

Aceleași probe ca bărbaţii

Pentru a ajunge aici, este obligatoriu un curs de 3 săptămâni în București pe Poliție ONU, misiuni internaționale, test de engleză, iar locurile sunt limitate. La final de curs se obține o notă și sunt aleși candidații pentru misiune. Atât bărbații, cât și femeile, trebuie să treacă prin aceleași probe, iar din contingentul românesc de Poliție în Kosovo a fost una dintre cele 5 femei din 60 de persoane. România mai are însă misiuni și în Bosnia, Timorul de Est, Congo, Haiti, Afganistan și Georgia.

„A fost ceva total nou. Te confrunți cu lucruri care te lasă mască. M-a marcat și voința unor polițiști de a face muncă, având în vedere că acolo corupția și crima organizată este foarte răspândită, dar sunt și polițiști care vor să facă ceva, deocamdată puțini, dar sunt. De asemenea, pot să spun că am prieteni în toată lumea și de la fiecare am învățat câte ceva”, spune ea.

Despre dosarele din Kosovo, polițista afirmă că investigațiile sunt destul de dificile, au trecut atâția ani, oamenii sunt destul de intimidați și nu vor să vorbească. Odată întoarsă acasă, ea lucrează în cadrul Serviciului de Investigare Fraude, dar se gândește deja la o viitoare misiune, considerentele fiind atât de natură financiară, cât și pentru experiența acumulată.

Până atunci, ceea ce poate aplica aici din experiența acumulată în Kosovo sunt chestiunile de management, care o pot ajuta în munca cu oamenii, chiar dacă nu de pe poziție de conducere, dar în relațiile de zi cu zi cu oamenii.

Subcomisarul Diana Lolu a absolvit Academia de Poliție - Criminalistică, a urmat cursuri de specializare în Germania, un curs de specializare în criminalistică în Norvegia, pentru misiuni internaționale, și tocmai s-a întors din Germania de la un curs de 2 săptămâni unde a fost simulată o misiune.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
''unu care gandeste'', 27 iulie 2010
Nemo are dreptate ! Din pacate inca in politie se merge pe lozinca P.C.R.(pile,cunostinte si relatii)iar oamenii valorosi sant marginalizati de unii cu putere de decizie ,functiile si posturile citeste integral
nemo, 30 iunie 2010
Uite ca politia romana are si merite. Bravo Diana! Dar de ce oare la intoarcerea din aceste misiuni deosebite nu a mai putut ocupa un loc la criminalistica(unde e meseriasa) si trimisa la economic. E citeste integral
panamare, 30 iunie 2010
dar de ce trebuie sa avem 2000 soldati in Afghanistan????? simplu: armata numai papa $ nimic altceva ... si noi in loc sa avem grija de sanatate, pensionari si mai ales scoli si tineret , trimitem citeste integral
Cititor, 30 iunie 2010
Nu prea inteleg de ce trebuie sa trimitem si sa intretinem specialisti pe bani publici in Kosovo. Acesti specialisti nu au ce sa faca acasa?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.