ACTUALITATE 2 august 2012

Pe hârtie avem animale multe

de Székely Emőke | 428 vizualizări

Realitatea este însă cu totul alta.

Odată cu intrarea în vigoare a unui protocol încheiat între Ministerul Agriculturii, APIA și ANSVSA, fermierii vor fi controlați, iar subvențiile se vor acorda numai pentru animalele care în mod real sunt în exploatația fiecărui fermier. În urma controlului se va verifica numărul animalelor din gospodărie și acest număr va fi confruntat cu baza de date națională. De asemenea trebuie știut faptul că fiecare fermier trebuie să întocmească registrul exploatației, în care să treacă datele referitoare la animalele pe care le are și toate modificările care apar. Aceste modificări trebuie comunicate și medicului veterinar de circumscripție.

Situații ciudate

Pentru a avea o situație reală asupra numărului de animale din județ, medicii veterinari au mers din poartă în poartă pentru a inventaria capetele de animal, după care au comparat aceste date cu ceea ce este trecut în registrul național. Această inventariere s-a produs în două etape, în februarie și în iulie. În județul Covasna cifrele din februarie arată astfel: în urma inventarierii s-a constatat faptul că numărul bovinelor din baza de date este cu 13.000 mai mare decât numărul real de animale, la ovine și caprine diferența este de 33.000 de capete, iar la porcine situația este inversă – medicii veterinari au găsit cu 6.000 de porci mai mulți decât era trecut în baza națională de date. Șeful Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor (DSVSA), Siko-Barabási Sándor, spune că au întâmpinat și situații bizare, în baza de date figurând oi născute în anii ’80. Veterinarii din județ au reușit să mai reducă din diferențe, acestea nefiind atât de mari la inventarierea din iulie. O nouă astfel de acțiune va avea loc în toamnă, după ce animalele vor coborî de la pășuni.

Ordine și disciplină

Dr. Siko-Barabási spune că în ciuda numeroaselor campanii de informare, fermierii nici acum nu se conformează cerințelor legii, crotalierea animalelor fiind în continuare o problemă. „În cazul bovinelor fermierii au la dispoziție 20 de zile de la nașterea animalului să se adreseze medicului veterinar de circumscripție în vederea crotalierii, în cazul ovinelor și a caprinelor acest interval de timp legal este de 9 luni, iar în cazul porcinelor de 60 de zile. În cazul în care în urma vizitelor medicilor veterinari fermierii nu au actele animalelor în regulă, sau crotalierea nu este făcută, proprietarii animalelor trebuie să plătească crotaliile dacă nu au depășit perioadele de timp amintite, iar dacă le-au depășit, trebuie să plătească și manopera” – spune Siko-Barabási Sándor. Agricultorii sunt rugați să se conformeze cerințelor legale, în caz contrar nu numai că nu vor primi subvenții, dar riscă să fie amendați.

Băieți deștepți și în agricultură

Subvențiile pentru animale fac ca și în agricultură să apară „băieții deștepți”. Veterinarii aud multe de la oamenii de pe la țară, inclusiv întâmplări potrivit cărora unii cumpără multe animale pentru a primi subvenția, iar după ce li se aprobă dosarul, le vând. Astfel subvențiile pot fi cheltuite pe orice, pentru că de furaje nu este nevoie. Situația se va schimba însă din moment ce subvențiile vor fi precedate de controale riguroase.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.