ACTUALITATE 8 martie 2022

Patru podețe și o porțiune de drum vor fi refăcute la Valea Crișului, după ce au fost distruse de inundațiile din iulie 2020

de David Leonard Bularca | 769 vizualizări

Autoritățile din Valea Crișului vor să refacă patru podețe din localitate, dar și o porțiune de drum forestier, după ce acestea au fost afectate de inundațiile din iulie 2020. În acest sens, s-a depus pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) proiectul, pentru a fi găsit un executant. Banii pentru reconstrucție au fost acordați din fondul de rezervă al Guvernului. Primarul Kisgyörgy Sándor speră ca până în luna august a acestui an lucrările să fie finalizate. 

Aceste investiții sunt necesare, printre altele, pentru asigurarea circulației în aceste zone în condiții de siguranță.

„Obiectul acestui proiect prezintă efectuarea lucrărilor de REFACERE necesare pentru aducerea la parametrii optimi de circulație pe străzile și drumurile din localitatea Valea Crișului. Necesitatea investiției: Strada, care face legătura între diferitele mini aglomerări din lungul străzii, este de categoria tehnică V. Obiectul acestui proiect de investiții este un pod amplasat în zona administrativă a comunei Valea Crișului str. Imreh Lajos. Podul metalic ce traversează pârâul cu o deschidere este grav avariat, afectează considerabil atât fluența, cât și siguranța traficului auto și agricol. Așadar, din tema de proiectare reiese necesitatea înlocuirii structurii existente cu un pod nou, cu respectarea parametrilor impuși de normele în vigoare. Lucrările au urmărit să respecte următoarele principii: eliminarea riscurilor de întrerupere a traficului; realizarea unei structuri care să asigure circulația în condiții de confort și siguranță; racordarea podului cu terasamentele și corecția liniei roșii în zona podului; realizarea căii pe pod și rampe”, conform anunțului de pe SEAP

Două firme și-au anunțat până acum intenția de a efectua lucrările

Primarul din Valea Crișului, Kisgyörgy Sándor spune că banii pentru aceste reparații au fost acordați din fondul de rezervă al Guvernului.

„Din fondul de rezervă al Guvernului am primit 1 milion 500 de lei pentru refacerea podurilor și o porțiune de drum forestier, de 3 kilometri, în localitățile Calnic și Valea Crișului. Deci două podețe în Calnic și două la Valea Crișului”, a explicat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, edilul.

Două firme au mers să vadă amplasamentul, pentru a vedea concret ce presupun lucrările. 

„Deocamdată încă este deschis termenul pentru licitații, pentru depunerea ofertelor (...). Până acum este cu caracter eliminatoriu, că trebuie să vadă terenul cel care este interesat, deci amplasamentul propriu-zis, pentru că am pățit altădată că executantul se gândise la altceva, că nu știu ce. Până acum două firme s-au prezentat la noi ca să vadă amplasamentul”, a mai spus Kisgyörgy Sándor, care a precizat că după ce licitația va fi câștigată autoritățile locale vor emite de îndată autorizația de construire și ordinul de începere al lucrărilor.

„Eu sper ca până în august să terminăm cu totul, deci cele patru poduri și porțiunea de trei kilometri pe drum forestier”, a mai spus, în final, primarul. 

Cei interesați pot depune oferte pentru contractul de execuției al lucrărilor până pe 9 martie a.c., ora 15:00, se mai arată pe SEAP. 

În anul 2021, valoarea totală a pagubelor înregistrate în urma inundațiilor din județ din luna iunie a acelui an, s-au ridicat la aproape 15 milioane de lei, conform unor documente adoptate la acea vreme de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna. 

Sursa foto: arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.