ACTUALITATE 20 iulie 2021

La cât se ridică valoarea pagubelor provocate de inundațiile din iunie, potrivit CJSU Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 731 vizualizări

O serie de documente adoptate la finele săptămânii trecute de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna arată că valoarea totală a pagubelor înregistrate în urma inundațiilor din luna iunie a.c. se ridică la aproape 15 milioane de lei. Atunci au fost probleme în UAT Bățani, Brateș, Catalina, Chichiș, Dobârlău, Ghelința, Ozun, Reci, Târgu Secuiesc și Zagon.

În ședința CJSU Covasna de joi, 15 iulie, s-au aprobat „Raportul sinteză privind efectele fenomenelor hidrometeorologice periculoase produse în perioada 18-23 iunie în județul Covasna”, respectiv „Lista principalelor lucrări hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor din județul Covasna, necesare a se efectua în regim de urgență pentru prevenirea unor eventuale pagube în localități riverane cursurilor de apă”, Hotărârile 89, respectiv 90/2021. 

Documentele arată că valoarea totală a pagubelor produse de inundațiile provocate de ploile puternice, de scurtă durată, este de 14.960.830 de lei. 

De la începutul lunii iunie a plouat aproape în fiecare zi (excepție data de 08 când s-au înregistrat ploi nesemnificative la doar 4 stații pluviometrice), în tot bazinul hidrografic al Râului Olt aferent județului Covasna. (...) În intervalul 13 - 21 cantitățile de apă au fost duble în cele mai multe cazuri și chiar triple față de intervalul anterior. Ploile de după data de 13 au condus la depășirea capacității de absorție a apei în sol producându-se fenomenul de băltire. În aceste condiții ploile torențiale căzute în zonele montane, mai ales în Munții Brețcului și Clăbucetele Întorsurii, în după-amiezile zilelor de 18,19 și 20, au produs viituri pe afluenții nemonitorizați ai Râului Negru, pe Râul Negru, pe pârâul Covasna, pe pârâul Tărlung, pe Pârâul Baraolt. Pentru intervalul 18-20, se evidențiază posturile hidrometrice Lemnia, Covasna și Zagon aflate la poalele munților si stația meteorologică montană Lăcăuți care induce concluzia că în zonele montane a plouat substanțial mai mult decât în zona depresionară a județului. La aceste posturi hidrometeorologice cantitatea de apă cumulată a fost de aproximativ jumătate sau mai mult de jumătate decât în tot intervalul”, se mai arată în documentele adoptate de CJSU. 

Astfel, scurgerile de pe versanți și viitura de pe Pârâul Baraolt au creat probleme în Herculian și Bățanii Mici, în Pachia a creat probleme o viitură pe Pârâul Covasna, la Catalina Râul Negru, în Băcel au fost probleme din cauza viiturii de pe Râul Negru și infiltrațiilor din corpul digului, la Lunca Mărcușului din cauza scurgerilor de pe versanți și subtraversărilor defecte, la Ghelința au fost inundații din cauza viiturii de pe Pârâul Ghelința, în Ozun și Sântionlunca din cauza viiturii de pe Râul Negru și a defecțiunilor la construcțiile hidrotehnice (dig și subtraversare). Tot viitura de pe Râul Negru, dar și defecțiunile la construcțiile hidrotehnice (infiltrații prin corp dig și subtraversare defecte) au cauzat probleme și la Reci. Probleme au fost și în Zagon și Păpăuți, iar motivul este dat de viitura de pe Pârâul Zagon și scurgerile de pe versanți. 

În total, la inundațiile din iunie au fost afectate 13 localități din 10 UAT-uri. 

Ca lucrări de maximă urgență sunt notate cele care vizează digurile afectate, mai ales că în perioada următoare se anunță din nou ploi însemnate. Peste 6,4 milioane este și costul acestor reparații. 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna a adoptat acum mai bine de o săptămână un alt raport privind efectele fenomenelor hidrometeorologice periculoase, de această dată produse din 27 mai a.c., la Malnaș. Au fost afectate drumuri, gospodării și alte obiective, iar pagubele de acolo se ridică la 4.711.000 de lei.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul 19 iulie, ora 14:00 – 20 iulie, ora 10:00, județul Covasna este sub atenționare meteo cod portocaliu de averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.