ACTUALITATE 27 iulie 2015

Patru labradori sunt „doctori” în Târgu Secuiesc

de Mirela Cara Dragu | 1051 vizualizări

Caini copii Targu Secuiesc iulie 2015 - 09

O echipă a dresat timp de un an patru câini labradori care le-au fost donați unor copii cu probleme severe de sănătate

În ultimii ani, din ce în ce mai multe voci de cercetători vorbesc despre efectele pozitive pe care câinii le au asupra dezvoltării psihice și emoționale a copiilor, ceea ce i-a determinat pe mulți părinți să accepte fără rezerve prezența unui animal în casă, spre deosebire de anii în care aceste lucruri nu se cunoșteau, iar câinilor nu li se permitea decât în rare cazuri să locuiască în același spațiu cu stăpânii.

Treptat, câinele și-a demonstrat abilitatea de bucura un suflet de copil, dar și de a fi de folos în tratarea multor boli, motiv pentru care este adesea dresat și utilizat în scopuri terapeutice.

Patru oameni și un an de eforturi susținute

Conștienți de toate aspectele pozitive pe care prezența unui câine le aduce în viața unui copil, câțiva oameni dornici de a veni în ajutorul altor oameni au decis să creeze o punte de legătură între patru labradori și patru copii măcinați de afecțiuni severe sau dizabilități, donându-le câte un prieten dresat în scopul de a le fi de ajutor. „Anul trecut în primăvară, doamna directoare de la New Fashion, Bakk Vitalis Kinga, a donat pentru câțiva tineri din Târgu Secuiesc, care au probleme, scutere electronice cu care să se deplaseze mai ușor. Așa că noi, cei care am înființat adăpostul de câini de aici, ne-am gândit să dresăm patru câini care să îi ajute pe tineri și pe copiii cu probleme locomotorii”, ne-a povestit Forro Béla, președintele asociației Székely Kutya Klub din Târgu Secuiesc.

Curând, gândul a devenit faptă prin formarea unei echipe compuse din kinetoterapeutul Kovács Etele, medicul veterinar Dr. Nemeth Loránd Csaba, Bakk Vitalis Kinga și, firește, Forro Béla. Fiecare membru din echipă a avut un rol foarte bine definit. Bakk Vitalis Kinga a procurat puii de labrador și le-a asigurat hrana necesară în toată perioada de un an în care s-a făcut dresajul, kinetoterapeutul a făcut selecția celor patru copii care să se bucure de compania unui câine, obținând și acordul prealabil al părinților, veterinarul a făcut vaccinările și s-a îngrijit de sănătatea câinilor, iar Forro Béla a dresat animalele, pe fiecare în funcție de nevoile copilului la care avea să meargă și în conformitate cu indicațiile primite de la kinetoterapeut.

Unde au ajuns labradorii

Unul din câini a fost pregătit pentru un tânăr utilizator de scaun cu rotile. Acesta a fost antrenat să răspundă la diferite comenzi, între care să îi aducă obiecte și să facă lucruri pe care, din cauza lipsei de mobilitate, tânărul nu le poate face.

O fetiță care suferă de atetoză – o boală care constă într-o problemă de coordonare a mușchilor care se contractă involuntar – are acum în preajmă un câine care o ajută enorm și care deja a contribuit la ameliorarea bolii. „Am ales cea mai frumoasă cățea și am dresat-o să stea lângă această fetiță ca să o liniștească, pentru că problema ei devine mai mare dacă rămâne singură”, ne-a povestit Forro. „Cea mai mare îmbunătățire a stării de sănătate am observat-o la această fetiță, care a putut veni în contact cu câinele și în perioada în care acesta era dresat. Câinele o ajută pentru că atunci când e în preajmă o calmează, iar ea poate să își coordoneze mișcările mult mai bine”, a completat kinetoterapeutul.

Cea de-a treia „bolnavă norocoasă” este o fetiță care suferă de sindromul Rett, o malformație genetică incurabilă întâlnită numai la fete, care afectează funcțiile normale ale creierului. Pentru că fetița are probleme de echilibru când pășește, labradorul care i-a fost dăruit o ajută să se deplaseze cât de cât mai bine, dar încă mai are nevoie de exercițiu în acest sens.

Cel de-al patrulea câine a ajuns în familia a doi copii dintre care unul are probleme cu sistemul nervos. De când are câinele, copilul este mult mai liniștit și petrece multă vreme afară jucându-se cu noul lui prieten patruped, care îl bucură și îl ajută să treacă mai ușor peste neajunsurile provocate de boală.

Caini copii Targu Secuiesc iulie 2015 - 01

Câinii iubesc necondiționat și fără discriminare

„Marele nostru scop este să reintegrăm în societate copiii care suferă de diverse boli. Pentru noi, oamenii, uneori chiar și pentru părinți, este foarte greu să acceptăm copiii bolnavi. Câinele însă nu face această diferență. El tratează la fel și un om bolnav și pe unul sănătos. Acceptă ușor și sincer prezența omului. Tocmai de aceea ne-am gândit că este bine să lucrăm cu ei”, ne-a mărturisit Kovács Etele, explicând de ce s-au gândit tocmai la câini și nu la alte animale.

„Acesta este cel mai mare ajutor pe care îl putem da noi generației tinere și bolnave. E un gest pe care singur nu aș fi putut să-l fac și mă bucur că i-am avut alături de mine pe cei trei oameni”, spune Forro, care se declară bucuros pentru că a reușit să ducă la bun sfârșit un proiect atât de important.

Alți doi labradori folosiți în terapie de grup

Pe lângă cei patru labradori dăruiți copiilor bolnavi, au mai fost dresați alți doi care sunt folosiți în special pentru terapie în grup. „Săptămânal mergem cu câinii în școli speciale, unde îi învățăm pe copii că dacă se poartă frumos cu câinii, aceștia nu îi atacă și nu sunt agresivi. Copiilor bolnavi le este frică de câini, dar depășesc ușor această teamă. Într-o zi, după cinci minute, un copil pe care cu greu îl convinseserăm să se apropie de un câine, s-a împrietenit așa de tare cu el că nu mai reușeam să-l desprindem de animal”, relatează Forro Béla.

Există și reversul medaliei

Deși bolile de care suferă cei implicați în acest proiect nu sunt vindecabile, ele se ameliorează totuși și îi ajută să meargă mai departe cu mai puține dificultăți. Totuși, o eventuală pierdere a animalului ar putea săpa răni adânci în sufletul acestor copii care în mod cert vor vedea în câinii primiți cadou cel mai bun și mai înțelegător prieten. „Este foarte adevărat că pierderea câinilor va lăsa urme, dar este un risc asumat. Trebuie să ne gândim la faptul că peste 10-13 ani când va muri câinele, persoana care acum e doar un copil va fi adult atunci și va putea să înțeleagă și să accepte că așa e viața”, ne-a mai spus kinetoterapeutul Kovács, care rămâne optimist în privința longevității celor patru labradori terapeuți.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.