ACTUALITATE 19 octombrie 2021

Patru blocuri din Sfântu Gheorghe vor fi reabilitate

de Iulia Drăghici - Taraș | 3600 vizualizări

Autoritățile fac apel și către alte asociații de proprietari să înceapă demersuri 

Patru blocuri din zona centrală a municipiului Sfântu Gheorghe, pentru care sunt semnate sau în curs de semnare contractele pe fonduri europene, vor fi reabilitate termic și energetic. Este vorba despre blocurile de locuințe din strada Kriza János nr. 3, Gróf Mikó Imre nr. 13, strada Gödri Ferenc nr. 5 și strada Libertății (deasupra magazinului Amigo). 

Pentru blocurile 5 A-D, 7 A-B și 3 contractele de finanțare, însumate la 7.100.660,74 de lei, sunt deja semnate. Urmează semnarea contractului pentru reabilitarea blocului 13 A-C, care se va ridica la 3.008.840,88 de lei. Investițiile vor fi realizate din fonduri europene, obținute prin Programul Operațional Regional. 

Urmează contractarea proiectelor tehnice, care ar putea să fie gata iarna și pentru primăvară am putea derula procedurile de achiziții publice pentru execuție. Deci, în principiu, demararea lucrărilor se estimează pentru primăvara lui 2022”, ne-a declarat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Este important de precizat că, în cazul acestor blocuri, finanțările acoperă cam 90% din costurile lucrărilor. 

În principiu, contribuția locatarilor prin Asociațiile de Proprietari este de 35%. Primăria poate să acorde bonificații pentru familiile cu venituri sub nivelul venitului mediu pe țară. La aceste proiecte au fost acordate bonificații, astfel încât contribuția proprie a locatarilor va fi de 10%”, ne-a mai explicat viceprimarul. 

„Îi invit, îi rog să facă acest pas”

Autoritățile susțin și că atât creșterile de prețuri la energie, cât și viitoarele oportunități de atragere de fonduri externe ar trebui să fie motive importante care să determine proprietarii și asociațiile de proprietari să înceapă să solicite autorităților cel puțin informații.  

„Vedem cu toții că sar în aer prețurile în ceea ce privește energia termică, energia electrică. Soluția de economisire este reabilitarea termică. Practic, primul pas trebuie făcut de locatari și de asociațiile de locatari și îi invit, îi rog să facă acest pas pentru a putea în perioada următoare reabilita cât mai multe blocuri. Pe de o parte vin și oportunitățile de finanțare și pe de altă parte vine pericolul creșterii prețurilor și a cheltuielilor cu întreținerea”, a transmis primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. 

În același timp, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba spune și că se resimte interes din partea locuitorilor. 

Avem interes destul de mare. Aproape săptămânal ne caută reprezentanți de la asociații de proprietari, deci am speranțe să fie finanțări mult mai multe pentru reabilitarea energetică a blocurilor de locuințe”, a punctat acesta. 

Edilul-șef Antal Árpád a spus și că realizarea unui proiect depinde mult de oportunitățile care se vor ivi de la nivel guvernamental și european, dar până acolo, durează cel puțin șase luni până se face proiectul, iar dacă apoi există posibilitate de depunere a unei cereri de finanțare, de acolo mai depinde și în cât timp se evaluează proiectul. „Dacă se evaluează proiectul într-un termen optimist de, hai să spunem, trei luni și se poate semna, apoi urmează licitația de execuție, care mai ia încă trei luni. Deci în varianta cea mai optimistă durează un an. Asta e bine de știut”, a explicat primarul.  

Primăria mai are de recuperat bani de la lucrări de dinainte de 2013

Înainte de 2013, pe vremea când ministrul Borbély László a lansat programul de reabilitare a blocurilor de locuințe, au fost izolate peste 30 de blocuri, a mai spus viceprimarul. Însă, chiar și acum, din cauza unor procese și neînțelegeri între locatari, Primăria Sfântu Gheorghe mai are de recuperat peste 26.500 de lei din lucrările realizate până atunci.  

Nu toți cetățenii sunt conștienți de faptul că, în primul rând, protejează mediul și pe ani mai mulți, pe o perioadă mai mare pot să economisească și niște bani, dar pentru aceasta, la un moment dat, trebuie să cheltuie niște bani. Au fost vremuri cu certuri. Primăria nu a reușit încă să recupereze toți banii. (...) Nu toată lumea vrea (n.red. să își asume o parte din costurile reabilitării). Acum, în documentele recente, s-a solicitat o aprobare cu două treimi la asociațiile de proprietari, de la locatari. Probabil și atunci, nu toți au fost de acord. Dar aprobarea fiind făcută, și ei sunt obligați să plătească partea lor. Și au fost unii care nu au plătit. Bineînțeles, primăria pre-finanțează către constructor și după aceea va trebui să recupereze, dar am înțeles că au fost și denunțuri la poliție, la DNA, la adresa administratorului, care nu avea nicio vină. Și apoi administratorii au fost timorați după aceea și nu au mai depus cereri. Ei nu iau niciun ban în plus pentru asta și dacă s-au întâlnit cu asemenea comportamente, din 2013, cred nu s-au mai depus solicitări, până în 2018. Și program guvernamental a fost în fiecare an, puteau să se depună proiecte”, ne-a mai explicat viceprimarul. 

Obiectiv pentru 2030: reabilitarea energetică a 30% din blocurile din Sfântu Gheorghe

Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe pregătesc și un studiu cu ajutorul căruia să aducă argumente clare, de cost – beneficiu și valoarea economiilor pe termen lung pentru cetățenii care vor informații suplimentare și care încă nu sunt încă hotărâți dacă reabilitarea energetică a blocurilor este sau nu o idee bună.  

Demersul vine ca un pas înaintea noilor oportunități de finanțare care urmează să fie lansate în anii următori, spune viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. Totodată, este necesar pentru îndeplinirea unui obiectiv asumat de autorități: reabilitarea energetică a 30% din blocurile din Sfântu Gheorghe până în anul 2030. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.