Patronii din județ și-au închis localurile de teama amenzilor
Patru cluburi şi baruri din judeţul Covasna şi-au suspendat activitatea în urma tragediei petrecute în clubul Colectiv
Tragedia de la clubul Colectiv din București a fost un semnal de alarmă care s-a tras în întreaga țară, atât în rândul proprietarilor de cluburi, cât și în rândul organizatorilor de evenimente.
Fie că s-au temut de amenzi, fie că au conștientizat riscul la care se expun, patronii au decis din proprie inițiativă să închidă cluburile întrucât au realizat că spațiile în care își desfășurau activitatea nu se încadrau în normele impuse de lege, ceea ce i-ar fi făcut pasibili de amenzi din partea ISU. „Din informațiile pe care le dețin, aceste cluburi nu s-au închis în urma unor controale sau sesizări venite de la instituția noastră, ci a fost decizia proprietarilor”, ne-a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Marius Tolvaj.
Din câte se pare, în Sfântu Gheorghe au fost închise patru localuri, respectiv Energy Club, Old Man’s Pub, Santana și Leona Bar, iar în Târgu Secuiesc unul.
În cazul clubului Energy din centrul oraşului, zvonul a fost confirmat de proprietarul însuși care a declarat că pentru a putea funcționa în continuare, localul are nevoie de modificări, astfel încât să fie eliminat orice pericol. „Eu am făcut ceea ce spune legea. Chiar dacă nu se întâmpla ce s-a întâmplat la București, tot aș fi închis Energy pentru că mi-am dat seama că sunt niște nereguli acolo. În primul rând nu există ieșire de siguranță, dar mai sunt și alte aspecte. Acum nici nu știu dacă să fac sau nu aceste schimbări care costă foarte mulți bani”, a declarat Bartos Botond, proprietarul clubului Energy, care a adăugat că cel mai probabil va face o cafenea pe suprafața din față, unde cândva funcționa arhiva băncii.
La rândul său, proprietarul Old Man’s Pub a închis temporar clubul cu scopul de a decide cum este mai bine să procedeze în continuare. „În acest moment nu funcționăm. Am închis pentru câteva zile. Urmează să ne gândim cum e mai bine să procedăm în continuare. Marea problemă este că obținerea de autorizații durează până la trei luni, iar dacă trebuie să așteptăm atât ne pleacă angajații”, a spus patronul clubului, Bardóczi Lóránt.
În perioada următoare, așa cum se discută și la nivel național, barurile, cluburile, localurile și alte spații din județ vor fi verificate de echipele de control ale ISU, care vor sancționa corespunzător unitățile în care vor constata nereguli, mergând până la închiderea lor temporară, dacă se va considera necesar. Prin controalele pe care le va face, ISU urmărește să se asigure că proprietarii au luat toate măsurile de prevenire, dar și că numărul de persoane nu depășește capacitatea spațiului în care se organizează evenimente, spectacole sau discoteci. „Deocamdată nu am făcut controale. Acestea urmează a fi efectuate în viitorul cel mai apropiat”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU Covasna.