ACTUALITATE 8 mai 2014

Parc Memorial al Holocaustului inaugurat la Sfântu Gheorghe

de Székely Emőke | 1612 vizualizări

În Parcul memorial au fost plantați 52 de puieți de tuia, iar elevii din școlile Dan-Ben-Eliezer din oraș și-au asumat răspunderea pentru îngrijirea acestora

52 de puieți au fost plantați în memoria celor 52 de copii evrei din Sfântu Gheorghe care au pierit la Auschwitz

Un eveniment emoționant, cu o mare încărcătură simbolică a avut loc joi la Sfântu Gheorghe, unde mai mulți membri marcanți ai comunității evreiești din regiune, oficiali locali, dar și ambasadorul statului Israel la București, excelența sa Dan-Ben-Eliezer, fețe bisericești și oameni simpli au participat la un ceremonial organizat în amintirea celor peste 600 de evrei din Sfântu Gheorghe care au pierit în lagărele de concentrare naziste. La eveniment a participat și doamna Rachel Năstase, ultima supraviețuitoare a deportării de la Miercurea Ciuc.

Sute de oameni au luat parte la un marş al tăcerii

De la ghetou la cimitir

Evenimentul a început la clădirea fostului ghetou, actualul sediu al Universității Sapientia de pe strada Ciucului. Aici liderul comunității evreilor din județ, Herman Rosner, a prezentat pe scurt evenimentele ce au avut loc în urmă cu 70 de ani. „Pe data de 3 mai 1944 se începe transportarea, concentrarea evreilor în ghetoul din Sfântu Gheorghe. Numărul evreilor concentrați în ghetoul din Sfântu Gheorghe, incluzându-i și pe cei din Ciucul de Jos, s-a cifrat la peste 750 de persoane. Pe data de 10 mai 1944, înghesuiți în gara Sfântu Gheorghe în vagoane, evreii sunt transportați în tabăra, ghetoul din Reghin. Au stat aici până pe 1 iunie, înregistrându-se și primele decese. Începând cu 1 iunie 1944 a început transportarea primelor grupe de evrei către lagărele de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, via Kosice, primele grupe ajungând aici pe 6 iunie 1944. Numărul evreilor din județul Trei Scaune trimiși la muncă forțată și deportați a fost de 756 persoane. Din aceștia au supraviețuit și au revenit doar 148 de persoane, nimicirea fiind de peste 80 la sută” – a spus Herman Rosner.

Marș al tăcerii

După scurtul moment din fața fostului ghetou, câteva sute de persoane au pornit într-un marș al tăcerii până la cimitirul din strada Voican, locul unde a fost amenajat Parcul memorial al Holocaustului. Aici primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, și liderul Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Aurel Vainer, au dezvelit monumentul ridicat în memoria celor 52 de copii evrei din Sfântu Gheorghe deportați în lagăre, care nu s-au mai întors niciodată acasă. Totodată aici au fost plantați 52 de puieți de tuia, iar elevii din școlile din oraș și-au asumat răspunderea pentru îngrijirea acestora. De altfel, elevii au fost cei care au rostit numele copiilor care au pierit, și ne-au spus cu emoție în glas că pentru ei este o onoare să participe la acest eveniment. De asemenea, în parc au fost plantate 6 sălcii, în memoria celor 611 evrei din fostul județ Trei Scaune care au pierit în lagărele morții.

La eveniment a participat și doamna Rachel Năstase, ultima supraviețuitoare a deportării de la Miercurea Ciuc

Holocaustul – lecție universală

Ambasadorul statului Israel la București, excelența sa Dan-Ben-Eliezer, a spus în discursul său că înainte de 1940 comunitatea activă și numeroasă a evreilor care trăiau în acest oraș a influențat profund viața economică, socială, culturală a acestuia, aducându-și contribuția la evoluția societății. Acesta a mai spus că tragedia prin care acești oameni au trecut nu poate fi descrisă prin cuvinte, și că holocaustul a zdruncinat însuși fundamentul civilizației moderne. „Din cenușa celui mai mare rău al omenirii s-a născut statul Israel. Shoah-ul reprezintă o lecție universală, care rezonează puternic în inimile noastre și care ar trebui privit ca un avertisment. Statul Israel s-a angajat să protejeze evreii din întreaga lume și să lupte cu determinare împotriva discriminării de orice fel. Antisemitismul poate fi simțit încă în zilele noastre, prin urmare ne luăm angajamentul față de generațiile viitoare să combatem rasismul, xenofobia, antisemitismul, pentru a garanta că holocaustul nu se va mai întâmpla niciodată. Nu trebuie să uităm că mai există oameni în contemporanitate care din ignoranță sau malițiozitate neagă holocaustul. Există de asemenea oameni care neagă faptul că a avut loc în România holocaust. Aceasta este o bătălie dusă de statul Israel și de întreaga noastră națiune. Aceasta nu este doar lupta evreilor. Este și ar trebui să fie o luptă a guvernelor și a cetățenilor din întreaga lume. Predarea lecției despre holocaust reprezintă nu doar conștientizarea acestui capitol îngrozitor din istoria omenirii, dar și o oportunitate de a transmite tinerilor și de a le oferi coordonatele necesare pentru a înțelege și accepta diversitatea, minoritățile și pluralismul cultural. În acest sens am plăcerea de a vedea mulți tineri aici, luând parte la acest eveniment impresionant, aducând un omagiu azi tuturor acestor victime nevinovate prin plantarea de copaci dedicați copiilor uciși în holocaust. În tradiția iudaică copacul simbolizează continuitatea, prin urmare copacii care sunt plantați în memoria copiilor uciși sugerează amintirea lor aproape estompată, dar reprezintă de asemenea spiritul lor curat, idealurile lor nemărginite și speranța pentru un viitor liniștit” – a spus ambasadorul statului Israel.

Primarul Antal Árpád și liderul Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Aurel Vainer, au dezvelit monumentul ridicat în memoria celor 52 de copii evrei din Sfântu Gheorghe ucişi în lagăre

Sfântu Gheorghe rezolvă o datorie veche

În discursul său, primarul Antal Árpád a spus că orașul Sfântu Gheorghe rezolvă o datorie de evlavie veche prin faptul că ridică un monument în amintirea celor 52 de copii evrei care au fost deportați fără milă și fără cruțare în taberele de exterminare. „Acești oameni și-au găsit sfârșitul în condiții teribile, iar cauza morții lor era una singură: faptul că erau evrei. Nu conta că printre ei se numărau femei și copii. Nu conta că ei de fapt nu au făcut nimic. În ochii puterii erau vinovați, iar vina lor nu era alta decât originea. În urmă cu 5 ani i-am adus acasă, numele lor este păstrat de o placă memorială, ei toți fiind rudele noastre, făcând parte din marea noastră familie. Azi Sfântu Gheorghe este mai sărac pentru că lipsesc acești oameni de aici” – a declarat primarul. Acesta a mai spus că scopul înființării acestui parc nu este doar acela de a comemora victimele, ci și acela ca aici să se poată ține lecții vii de istorie pentru ca elevii din Sfântu Gheorghe, prin cunoașterea istoriei orașului, să primească informații și despre ce s-a întâmplat în urmă cu șaptezeci de ani cu evreii care au trăit în acest oraș.

Dintre persoanele din Sfântu Gheorghe deportate la Auschwitz azi mai trăiesc doar doi bărbați, de 86, respectiv 87 de ani. Aceștia locuiesc în Israel, iar printr-o scrisoare trimisă le-au mulțumit tuturor celor care s-au implicat în realizarea parcului.

În 2009, la comemorarea a 65 de ani de la deportarea evreilor, în capela din cimitirul evreiesc a fost realizat un Zid Memorial pe care se află gravate pe plăci de granit numele celor 611 evrei care au pierit în holocaust.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Veres Ibolya Uzon - Ozun, 11 mai 2014
SCUZAŢIM-Ă VĂROG DIN CITITORII,CUMVA AM GREŞIT DATA DE RESPECTIVĂ AL FESTIVITATEA LA PARCUL MEMORIAL HOLOCSUSTU ŞI INAUGURARE OBELISCU. FESTIVITATEA AFOST ŢINUTĂ 8 (OPT)MAI. citeste integral
Veres Ibolya Uzon - Ozun, 10 mai 2014
În anul aceasta 29 Martie nu prea am avut crederea că Parcul Holosaustului în oraşul Municipiului Sft.Gheorghe - Sepsiszentgyorgy,a se realiza aşa cum afost planificare,ci forţa de strînge a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.