ACTUALITATE 10 octombrie 2013

Parada Cârnaților și Festivalul Sarmalelor, în weekend la Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 134 vizualizări

Sfârșitul acestei săptămâni aduce două evenimente gastronomice de amploare la Sfântu Gheorghe, unde sâmbătă se va desfășura cea de-a 11-a ediție a Paradei Cârnaților, iar duminică a doua ediție a Festivalului Sarmalelor. Cele două evenimente sunt organizate de ASIMCOV în parteneriat cu o serie de organisme și societăți și au principalul scop de a populariza produsele tradiționale ale zonei. Organizatorii au schimbat locația evenimentelor, organizate în trecut la Complexul sportiv din cartierul Simeria, în acest an organizându-se în centrul orașului, pe perimetrul din fața Teatrului.

Directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos, ne-a declarat că schimbarea locației s-a făcut în ideea de a aduce o noutate, precum și în ideea unei sărbători în aer liber, care oferă o mai mare vizibilitate evenimentelor.

În ceea ce privește Parada Cârnaților, Vajda a declarat că la aceasta s-au înscris aproape 50 de echipe din județ, din județele învecinate precum și din Ungaria. Fiecare echipă va fi formată din câte patru membri, iar contra unei taxe de 300 de lei vor primi câte 10 kilograme de carne tocată, lighean, șorțuri și membrană pentru cârnați. Echipele vor prepara cârnații după rețete proprii, urmând ca la final să fie aleşi cârnații cei mai frumoși, mai mari, mai gustoși sau mai originali.

„Premii vor primi fiecare, pentru că mereu e vorba despre rețete inedite și foarte gustoase, în care se folosesc produse naturale, astfel încât produsele finale să nu fie doar foarte bune ci și cât mai eco”, a spus Vajda Lajos.

Potrivit acestuia, prepararea cârnaților va începe sâmbătă la ora 11, însă echipele vor deschide evenimentul de la ora 10, prin pregătirea standurilor și înfrumusețarea acestora cu diverse decorațiuni – căci juriul va nota inclusiv creativitatea în acest sens și igiena.

A doua ediţie a Festivalului Sarmalelor

La Festivalul Sarmalelor, care va începe duminică de la ora 10, s-au înscris 15 echipe. Fiecare echipă va primi din partea organizatorilor câte șase kilograme de carne, urmând să realizeze în jur de 100 de sarmale fiecare, tot după rețete bine ținute sub secret. Concursul va avea rezultate în jurul orei 13, deoarece sarmalele necesită timp de fierbere. În cadrul evenimentului se vor putea achiziționa cupoane de cumpărare la 5 lei bucata, cu care doritorii vor putea solicita câte o porție de sarmale cu smântână.

Aceste evenimente gastronomice sunt potrivite acum, când nu mai este mult până la Sărbătorile de iarnă. Sunt nu doar ocazii de promovare a tradițiilor, ci inclusiv ocazii de interacțiune și socializare între oameni”, a mai spus Vajda Lajos, arătând că oricine este binevenit în weekend la evenimentele organizate de ASIMCOV.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.