Pandemia închide pentru cel puțin 14 zile localurile din Întorsura Buzăului
Ce spune primarul orașului covăsnean, Raul Urdă, despre întreaga situație
UPDATE: Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna a adoptat hotărârea prin care orașul Întorsura Buzăului intră oficial în scenariul roșu, adică aici se aplică o serie de măsuri suplimentare pentru reducerea riscului de răspândire a noului coronavirus. Măsurile intră în vigoare începând de duminică, 22 noiembrie. Documentul poate fi accesat aici: https://cv.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/41/2020/11/HCJSU-nr.-75.pdf
Orașul Întorsura Buzăului a ajuns vineri, 20 noiembrie, la o rată de incidență a cazurilor de coronavirus de 3,05/1000 de locuitori. În acest context, o serie de măsuri suplimentare pentru limitarea răspândirii noului coronavirus intră în vigoare, pentru cel puțin 14 zile, printre care și cea care precizează că toate localurile de pe raza localității vor fi închise la interior. Se mai așteaptă o decizie de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Covasna care să lămurească atât administrația orașului, cât și angajatorii, despre ce au de făcut în continuare.
Agenții economici care au baruri, cafenele, restaurante, săli de jocuri de noroc și altele asemenea au fost anunțați vineri seara, în jurul orei 21:00, printr-o postare pe Facebook a Primăriei Întorsura Buzăului, faptul că începând de sâmbătă nu vor mai putea deschide ușile localurilor pentru clienți.
În baza unei hotărâri a Prefecturii Covasna se impune automat o astfel de restricție din momentul în care pe raza unei localități se depășește rata de 3 cazuri/1000 de locuitori, ne-a spus Raul Urdă, primarul de la Întorsura Buzăului.
„Deci există hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență numărul 71 în care spune clar că în momentul în care incidența cazurilor trece de trei la mie se închid baruri și restaurante (n.red. la interior). La propunerea DSP-ului, Prefectura ia o hotărâre în termen de 48 de ore după ce trece de trei la mie rata de incidență cu privire la câte zile va fi închisă zona. Deci se închid automat baruri, cafenele, restaurante și vedem acum, așteptăm hotărârea Prefecturii să vedem pentru câte zile se va închide”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Raul Urdă.
Se așteaptă numărul cazurilor actualizate, pentru a se lua o decizie privind durata restricțiilor
Prefectura va decide, după propunerea venită din partea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna pentru ce perioadă de timp vor fi valabile noile măsuri.
„Ei (n. red. Prefectura) au termen de 48 de ore (n. red. să ia o decizie), dar datorită faptului că am vorbit cu cei de la Prefectură, mi-au zis de felul următor: pentru că am fost la limită și am avut 3,05 incidența cazurilor, DSP-ul a hotărât să aștepte până astăzi să vadă care este incidența cazurilor pe astăzi. În funcție de asta vor face o propunere către Prefectură pentru câte zile să închidă în zonă barurile și cafenelele. Deci clar trebuie să fim închiși, acum așteptăm să vedem câte zile, pentru că în hotărârea 71 se precizează că suntem obligați să închidem 30 de zile, dar Prefectura poate micșora această perioadă la 14 zile. 14 zile vor fi, indiferent dacă peste câteva zile scade rata incidenței sub 3 la mie, tot rămânem 14 zile (n. red. cu localurile închise). Doar după 14 zile se va reanaliza”, a mai spus Raul Urdă.
Conform datelor publicate de primărie, vineri, 20 octombrie a.c., erau 22 de persoane infectate cu virusul SARS-COV-2 pe raza orașului, alte două cazuri erau în Brădet și unul în Floroaia, sate aparținătoare ale urbei.
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna nr.72/2020 arată că începând din data de 16 noiembrie și localitatea Brădet a intrat oficial în scenariul roșu, cu aplicarea măsurilor transpuse în hotărârea nr. 71/2020.
Alături de aceasta, vizate au fost și municipiul Târgu Secuiesc, Brăduț, Dobolii de Jos, Păpăuți și Tălișoara.
Datele transmise de către DSP Covasna arată că la nivelul județului Covasna incidența cumulată a cazurilor de infectare (fără focare) pentru ultimele 14 zile era vineri, 20 noiembrie, de 3,3/1000 de locuitori.
În aceeași zi, potrivit Prefecturii, „un număr de 29 de localități ale județului, incidența cumulată pe ultimele 14 zile(fără focare), a depășit 3/1000 de locuitori. Aceste localități sunt Sfântu Gheorghe, Aninoasa, Arcuș, Baraolt, Belin, Brăduț, Brateș, Chichiș, Chilieni, Comandău, Coșeni, Covasna, Dobolii de Jos, Hăghig, Ilieni, Întorsura Buzăului, Lutoasa, Micfalău, Micloșoara, Pachia, Păpăuți, Poian, Sâncraiu, Tg. Secuiesc, Telechia, Țufalău, Vâlcele, Valea Scurtă și Zoltan”, arată un comunicat de presă de vineri, 20 noiembrie, al Prefecturii Covasna.
Pe lângă măsura închiderii localurilor la interior, sunt multe altele reguli care intră în vigoare în funcție de rata de incidență. Acestea pot fi consultate aici:
Reamintim și că sunt în vigoare, peste tot, și măsurile instituite deja la nivel național: portul obligatoriu al măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, indiferent de rata de incidență, toate școlile şi grădinițele din țară au cursuri exclusiv online, au fost oprite activitățile piețelor și târgurilor din spații închise, circulația între orele 23.00 și 5.00 este interzisă – cu câteva excepții, moment în care este nevoie de declarație pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator, magazinele sunt obligate să închidă la ora 21.00 – cu excepția farmaciilor şi a firmelor de livrare la domiciliu, iar angajatorii (firme și instituții) trebuie să organizeze munca de la domiciliu sau munca în ture.