ACTUALITATE 11 noiembrie 2012

Pál Csaba din Sfântu Gheorghe a fost 15 ani în Legiunea Străină

de Székely Emőke | 2660 vizualizări

Întors recent din Legiunea Străină Franceză, Pál Csaba din Sfântu Gheorghe a susținut o prezentare despre Legiune și despre viața lui acolo în cadrul unei discuții deschise ce a avut loc sâmbătă. De asemenea, ne-a împărtășit și nouă câteva gânduri și experiențe despre ultimii 15 ani din viața lui, ani în care a participat la mai multe acțiuni militare în cadrul Legiunii Străine Franceze.

15 ani în Legiune

Pál Csaba a fost trecut în rezervă după 15 ani petrecuți în Legiunea Străină. A părăsit armata în rang de plutonier și ne-a spus că nu îi pare rău că a ales această cale. „Am decis încă din timpul adolescenței, într-o seară de Revelion, că vreau să fiu membru al Legiunii Străine Franceze. Convingerea că locul meu este acolo a fost întărită în urma unei vizite făcute la Paris, iar în anii petrecuți ca și legionar am învățat multe lucruri despre viață și dacă ar fi să o iau de la capăt, aș alege aceeași cale”, spune Csaba.

Le-a vorbit tinerilor

Csaba a susținut o discuție deschisă sâmbătă, când le-a vorbit celor interesați despre Legiunea Străină. Evenimentul a fost organizat de Asociația Sepsi ISE cu scopul de a afla adevărul despre Legiune. „Am acceptat cu plăcere să particip la această discuție pentru că sunt multe informații false despre Legiune, chiar și foști colegi vorbesc lucruri neadevărate uneori, iar eu am vrut să arăt adevărata față a Legiunii. Sunt însă mule persoane care ar vrea să vadă adevărata față a acestei organizații, poate că sunt tineri care își doresc să aleagă această cale, dar nu știu exact despre ce este vorba” – povestește Csaba.

Ce este de fapt Legiunea Străină?

„Legiunea Străină Franceză este o armată formată din străini, care apără interesele Franței. La ora actuală Legiunea are în jur de 8.000 de membri, cei mai mulți soldați s-au alăturat acestei armate pe vremea celui de al doilea război mondial. De la înființare și până acum Legiunea are 140.000 de morți, cei mai mulți și-au pierdut viața într-o singură bătălie în Indo-China, când au murit 11.000 de militari” – povestește Pál Csaba. El a mai spus că armata este finanțată de Ministerul de Interne francez, dar pentru că mai mulți conducători ai țării au militat pentru desființarea Legiunii, s-ar putea ca aceasta să nu mai existe într-un final. El ne-a spus și faptul că militarii din Legiune, deși luptă pentru interesele Franței, niciodată nu cântă imnul acestei țări tocmai pentru că sunt de naționalități diferite.

Cinste  și fidelitate

„Cele mai importante calități, dar și regulile de bază din Legiune, sunt cinstea și fidelitatea. Aceste două lucruri de bază s-au născut odată cu nașterea Legiunii, la bătălia de la Camaron (Mexic), când francezii conduși de căpitanul Jean Danjou au luptat cu o armată de mexicani. În această bătălie au luptat 63 de legionari împotriva mai multor sute de mexicani. La final au rămas doar cinci legionari: trei germani, un olandez și un francez, care au decis să lupte în continuare. Mexicanii respectă și azi legionarii pentru această faptă de eroism, iar ziua bătăliei de la Camaron este cea mai importantă sărbătoare în Legiune” – spune Pál Csaba.

Misiunea este sfântă

Militarul ne-a povestit că pentru fiecare legionar misiunea este sfântă și trebuie dusă la bun sfârșit, adăugând că ceea ce este scris în legea legionarilor, se poate transpune și în viața de zi cu zi. „Lupți fără furie și ură, respecți inamicul pe care l-ai învins și niciodată nu îți lași morții, răniții sau armele – scrie în legea legionarilor, dar aceste lucruri se pot aplica și în viața civilă prin a acționa cu mult curaj, a nu răni oamenii din motive egoiste” – spune Csaba.

Lupte în Africa

„Legiunea a intervenit în luptele dintre rebeli și roiali în Coasta de Fildeș, sub mandatul ONU, dar am intervenit și în Africa centrală, unde am oprit niște mercenari care au măcelărit femei și copii pe bandă rulantă. Dacă ești legionar, respecți misiunea și dai tot ce ai mai bun din tine pentru acest lucru” – spune Csaba. El este de părere că tot ceea ce este Legiunea Străină franceză, toate principiile acesteia pot fi aplicate și în viața de zi cu zi. În ceea ce privește moartea, sau faptul că te poți sau nu obișnui ca și soldat cu acest lucru, Csaba spune că tuturor le este frică de moarte, mai ales de faptul că va muri îmbătrânit. „Când te întâlnești cu posibilitatea de a muri în acțiuni de luptă ascuțită, nu îţi mai este frică, ci mai degrabă te gândești la tot ceea ce ai sau ai făcut din altă perspectivă. Până la urmă moartea poate fi peste tot, poți muri într-un accident de muncă sau unul rutier, de aceea cred că trebuie să trăim cu toții în așa fel încât să apreciem tot ceea ce ne dă viața” – a subliniat Csaba.

Turnul Babel

Limba oficială a Legiunii este franceza, dar cunoașterea limbii nu este un criteriu eliminatoriu în momentul înrolării. „Din momentul în care cineva își începe cariera în Legiunea Străină Franceză, primește un binom, adică o persoană care îl ajută să se acomodeze, și dacă este cazul, acest binom lucrează și ca translator. La mine situația a fost invers, eu am fost cel care i-a explicat una alta binomului meu, iar limba franceză am învățat-o treptat” – spune Pál Csaba.

În Legiunea Străină Franceză au slujit deja sute de români. Momentan numărul celor care fac parte din Legiune este de 8.000, iar Csaba ne-a spus că oricine poate deveni membru dacă face față selecției riguroase, care însă ține de aptitudinile fiecăruia, nu de origini, convingeri religioase, nivel de pregătire școlară sau posibilitățile materiale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.