ACTUALITATE 18 iunie 2021

OXIGEN la SJU Covasna: sistem pentru prevenirea exploziilor și incendiilor în zonele cu bolnavi care au nevoie de oxigenare

de Iulia Drăghici - Taraș | 809 vizualizări

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe vrea să acceseze fonduri europene pentru implementarea unui  sistem de alarmă pentru detectarea modificărilor periculoase ale nivelului concentrației de oxigen în cazul pacienților care au nevoie de oxigenare. „Ne pregătim ca să nu ajungem în situația acelor spitale unde a luat foc sistemul de asigurare de oxigen”, a spus președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, în ședința în care SJU a primit acordul să înceapă demersurile. 

Consiliul Județean a aprobat joi hotărârea care cuprinde Nota conceptuală și Tema de proiectare pentru obiectivul de investiție „Proiectare și instalare sistem de alarmă pentru detectare nivel concentrație de oxigen”. 

Noi ne pregătim ca să nu ajungem în situația acelor spitale unde a luat foc sistemul de asigurare de oxigen”, a spus, în plenul ședinței ordinare, Tamás Sándor. 

Ținta este să asigurăm această monitorizare mai ales în zone de terapie intensivă. La un calcul estimativ, e vorba de undeva la 100 de senzori, dar numărul acestora depinde de calculele făcute de inginerii de specialitate”, a spus și managerul spitalului, András-Nagy Róbert. 

În raportul de aprobare a hotărârii se arată că „solicitarea spitalului este fundamentată prin faptul că în cadrul secțiilor de ATI, secțiile boli contagioase pentru tratarea pacienților cu infecția SARS COV-2 sunt utilizate aparate de ventilație care în permanență asigură oxigenarea bolnavilor, astfel concentrația de oxigen în aceste secții este foarte înaltă, depășind limita superioară de 23%. Totodată aceste săli sunt dotate cu alte tipuri de aparatură medicală care pot produce scântei electrice în timpul funcționării. Factorii de risc enumerate (n. red. SIC!) mai sus cresc posibilitatea de explozie și incendiu în aceste secții, astfel echipamentele de monitorizare a concentrației de oxigen în aer și echipamentele de alarmare în cazul depășirii pragului de siguranță sunt foarte importante.

În urma realizării investiției dispozitivele vor fi dotate cu senzori electro-chimic de concentrare a oxigenului a cărei valoare trebuie să fie aproximativ 20,9 %. Dispozitivele vor emite avertizări sonore și vizuale în cazul în care nivelul oxigenului din aer scade sub 19% (periculos pentru viața pacienților), respectiv depășește concentrația de 23% (pericol de incendiu și explozie).

Aceste echipamente vor fi montate în secțiile UPU, sala de naștere, bloc operator, ATI, cardiologie (terapie intensivă) și neonatologie (terapie intensivă).

Semnalul de alarmă va fi transmisă (n.red. SIC!) direct în sistem central de monitorizare HGM, cu ajutorul unui releu sau a unui conventor MODBUS RTU pentru orice semnalizare central (n.red. SIC!)”. 

Mai departe, autoritățile județene și reprezentanții spitalului spun că vor face demersuri să obțină fonduri europene, nerambursabile, pentru implementarea acestui proiect, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Obiectivul specific 9.1: Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid-19. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.