ACTUALITATE 27 septembrie 2012

Oricine, oriunde și oricând se poate distra și învăța

de Székely Emőke | 533 vizualizări

Ziua Educației Non-Formale aduce anul acesta la Sfântu Gheorghe concursuri, expoziții, ateliere, concursuri de înot şi cea mai mare petrecere zumba în aer liber.

Pe 28 și 29 septembrie, Asociația Pentru Comunitate va organiza numeroase activități dedicate educației non-formale, încercând să demonstreze că „oricine, oriunde și oricând se poate distra și învăța”. La primul eveniment după „relansare”, APC le pregătește celor din Sfântu Gheorghe, și nu numai, concursuri, expoziții și cea mai mare petrecere zumba văzută vreodată în oraș.

Să înceapă petrecerea

Cel mai important eveniment din cadrul ZEN va fi Master Class-ul gratuit de zumba susținut de Alina Duma – o tânără din Sfântu Gheorghe devenită unul dintre cei mai populari instructori de zumba din România. Copiii și adulții sunt așteptați vineri la cea mai mare petrecere Zumba în aer liber pe care a văzut-o orașul, de la ora 17.30 în fața Teatrului. Invitata specială a evenimentului este Lukács Annamaria, instructor de zumba la Sfântu Gheorghe. Până la petrecere însă vor fi multe activități interactive atât pentru cei mici, cât și pentru părinți sau bunici.

Debate Corner

Evenimentele legate de Ziua Educației Non-Formale debutează joi la ora 17 în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe, unde va avea loc prima ediție a Debate Corner, inițiativă care și-a propus promovarea dezbaterilor cu sens. Evenimentul se bucură de sprijinul cluburilor de dezbateri din Sfântu Gheorghe care-și desfășoară activitatea în deja celebra tripletă „3 M – Mikó, Mihai, Mikes”.

„Pentru prima ediție ne-am propus o temă extrem de actuală și în jurul căreia se pot naște discuții aprinse: Circulația rutieră ar trebui restricționată în centrul orașului Sfântu Gheorghe? (întotdeauna, pe timpul verii sau la sfârșit de săptămână). Cu acest prilej, lumea dezbaterilor academice din oraș „coboară în stradă” și invită pe oricine este interesat să participe și să asculte „viitorii lideri ai comunității” sau chiar să intervină atunci când este cazul, exact ca într-o agora modernă, cu respectarea regulilor și a bunei cuviințe” – a declarat coordonatorul Debate Club Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu.

Cutia cu surprize

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni le pregătește celor interesați un joc educativ numit „Cutia cu surprize”. Inițiatoarea proiectului, Andrea Deák, ne-a dezvăluit câteva detalii legate de acest joc. „Vom ascunde un obiect într-o cutie, iar participanții la joc, copii și adulți deopotrivă, vor trebui să identifice obiectul doar prin atingere. Practic, folosind simțul tactil și răspunzând la diferite întrebări legate de acel obiect, acesta trebuie identificat. Dincolo de latura de joc, această activitate ne ajută să aruncăm o privire în lumea celor care nu văd, și care sunt nevoiți să se bazeze pe simțul tactil în viața de zi cu zi” – ne-a declarat Andrea Deák. Jocul educativ „Cutia cu surprize” se va desfășura la MNCR vineri între orele 9-17, iar oricine este curios de această activitate este așteptat cu drag. În același interval de timp vor fi prezenți la MNCR cei de la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, care vor organiza ateliere de sculptură și pictură pe lemn.

Caligrafie la Prima Școală Românească

Tot vineri, între 9-17 vor fi organizate o serie de evenimente la Prima Şcoală Românească. Vor fi proiecții de filme despre istoria scrisului, dar și două ateliere: unul de caligrafie și unul de scriere chirilică. Andrea Deák ne-a declarat că în cadrul acestui proiect sunt așteptate grupuri de elevi mai mari, care știu deja să scrie, iar scopul este acela de a învăța câteva litere chirilice. După spusele ei, acest program se bucură de un interes crescut, toate locurile fiind deja ocupate, dar dacă cineva mai dorește să participe nu va fi dat afară.

Concurs și expoziție de desene

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna a organizat un concurs de desen intitulat „Lumea văzută prin ochi de copii”, destinat elevilor din ciclul primar. Inspectorul șef adjunct din cadrul IȘJ Covasna, Maria Băilă, ne-a declarat că vineri toate desenele vor fi expuse la MNCR, iar de la ora 17 cele mai reușite creații vor fi premiate. De asemenea vor fi premiați și câștigătorii unui alt concurs. Este vorba de concursul de fotografie „Photovoice” organizat de profesoara Maria Dobrean de la CNMV. Fotografiile participante la acest concurs vor fi de asemenea expuse la MNCR.

Concurs de înot

Un alt eveniment important marca APC este concursul de înot de sâmbătă. Acesta va avea loc între orele 12-14 la Piscina din Sfântu Gheorghe. Concursul va avea mai multe categorii – copii sau echipe de copii și adulți. Doritorii se pot înscrie gratuit la numerele de telefon 0749-199.560 (Tiberiu Poștoacă) sau 0744-686.637 (Bajko Attila). Cei mai buni concurenți și cele mai bune echipe vor fi premiate. În acest interval de timp accesul în piscină va fi gratuit, iar vizitatorii vor avea ocazia să se înscrie şi ei la concursuri.

Cum e să conduci beat?

Și polițiștii se implică în evenimentele organizate cu ocazia Zilei Educației Non-Formale. IPJ Covasna derulează în această săptămână cea de a șaptea ediție a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”. În cadrul acestui eveniment polițiștii împart pliante informative despre siguranța în trafic, iar vineri va avea loc o acţiune în Sfântu Gheorghe în vederea informării populaţiei asupra pericolului reprezentat de conducerea autovehiculelor pe drumurile publice de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice. Acțiunea organizată de IPJ Covasna în parteneriat cu Clubul Auto Crono, un dealer auto din localitate și Primăria Sfântu Gheorghe, constă în derularea unor aplicaţii practice cu ajutorul unor ochelari care simulează vederea unei persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice. Totodată, persoanele care posedă permis de conducere valabil vor putea conduce un autoturism purtând o pereche de ochelari de tipul celor menţionaţi, pe un traseu pregătit de către membrii Clubului Auto Crono.

„Utilizarea acestor ochelari le va permite participanţilor să observe modul în care consumul de alcool le influenţează atenţia, coordonarea mişcărilor şi reflexele, factori deosebit de importanţi în momentul în care conducem un autoturism pe drumurile publice” – a declarant reprezentantul Poliției, Toth Sigismund.

Așadar, ZEN din acest an aduce la Sfântu Gheorghe o mulțime de activități și evenimente, tocmai bune pentru a demonstra, dacă mai era cazul, că „oricine, oriunde și oricând se poate distra și învăța”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.