ACTUALITATE 3 ianuarie 2012

OPINII. Viaţa pe scurt

de Dumitru Manolăchescu | 93 vizualizări

Români în Madagascar

Primarul de Constanţa, Radu Mazăre, este un pasionat al „paradisurilor verzi”. Şi pentru că nu reuşeşte să facă din Constanţa un asemenea paradis, cumpără terenuri prin alte părţi însorite ale lumii. Cum ar fi Brazilia şi, mai nou, Madagascar. E şi mai simplu, şi mai spectaculos să cauţi fericirea departe de casă... Aviz amatorilor, începe să fie înghesuială pe plajele şi prin pădurile neumblate ale Madagascarului! Vin românii şi nu ştiu dacă asta-i o veste bună...

800 de televiziuni

Sunt peste 800 de posturi TV în România. La ce bun să cheltuieşti atâţia bani şi atâta energie? Ce-or face toate televiziunile astea, cum s-or descurca? Păi, simplu: cele mai multe fac trafic de influenţă. Pe faţă şi pe dos. De parcă n-ar fi destule Antene, Realităţi, Kanale, Euforii, OTV-uri şi vreo patru posturi publice... Cred că suntem singurul judeţ care n-avem o televiziune proprie în limba română (nu ştiu dacă mai funcţionează şi cea în limba maghiară, se pare că nu), dacă nu cumva Harghita este în aceeaşi situaţie. N-aş zice că sufăr din cauza asta, pentru că şi atunci când aveam o televiziune locală, tot degeaba era. Mi-ar place mai mult un post de radio local, dar se pare că nici măcar atât nu se poate, nu este nimeni interesat de realităţile covăsnene.

Sinucideri în lanţ

Epidemie de sinucideri. Mai ales tineri, că bătrânii n-au probleme existenţiale, ei au de toate, statul român îi respectă şi-i îngrijeşte... Dar să lăsăm glumiţele şi să constatăm că în vreo trei săptămâni s-au sinucis două fete tinere şi relativ celebre (una a fost Mălina Olinescu, cealaltă luase BAC-ul cu 10...), aruncându-se de la etaj, o altă fată a încercat să se omoare aruncându-se în râul care trece prin Dej (a salvat-o un om curajos, cu suflet mare, căruia Primăria Dej îi jură acum recunoştinţă veşnică), un tată părăsit şi înşelat de nevastă şi-a omorât copilul, socrii şi-apoi s-a sinucis, un poliţist a tras câteva gloanţe cu pistolul din dotare în amantul prietenei, a crezut că l-a omorît şi, disperat, şi-a tras un glonţ în cap... Poveşti triste de sfârşit şi început de an, când omul e supus stresului sentimental mai mult decât de obicei, după care reintrăm în normal, când ne apucă disperarea ne ducem la vrăjitoare, la popi, la călugări şi ei ne lecuiesc!

Petiţie din Baraolt

Mai multe organizaţii nonguvernamentale din judeţul Covasna au lansat o petiţie online împotriva construirii unor microhidrocentrale pe câteva cursuri de apă din zona Baraolt. Motivul protestului online: dezastrul ecologic pe care o asemenea construcţie îl lasă în urmă. De acord cu petiţionarii, voi semna şi eu documentul, ştiu cum s-a ales praful de mediul înconjurător în alte situaţii similare, în judeţul Braşov de pildă, şi n-am niciun motiv să cred că în Covasna va fi altfel, că cineva se va îngriji de cursurile acelea de apă sau de pădurile distruse. Din păcate, n-avem deloc respect pentru mediu şi acest lucru ne îndepărtează de binefacerile tehnologiilor ieftine şi ecologice.

Micul dictator Orban

Premierul ungar este înjurat, huiduit şi blestemat de conaţionali în cadrul unor ample manifestaţii de protest împotriva unei „politici dictatoriale” a Guvernului condus de Viktor Orban. Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc că şi Traian Băsescu e socotit dictator de adversarii politici, parcă încep să cred că în fiecare dintre noi zace un mic dictator! Şi, băgaţi bine de seamă, n-aţi apucat să-i vedeţi la lucru, în toată splendoarea dictatorială, pe viitorii preşedinţi, primi-miniştri şi ce-or mai vrea ei să fie Crin Antonescu, Victor Ponta, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu et comp.! Dar, cine ştie, într-o lume anapoda construită, poate ne va fi mai bine cu nişte mici dictatori decât cu promotorii capitalismului sălbatic într-o democraţie originală, lăbărţată şi total ineficientă... N-avem decât să experimentăm şi „modelul” Antonescu-Ponta, după exemplul oferit de vecinii unguri.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.