ACTUALITATE 9 aprilie 2014

ONG-urile lucrează la un document cadru ce va fi pus pe masa autorităților

de Székely Emőke | 509 vizualizări

Este nevoie de un document bine structurat, în care să scrie clar care sunt drepturile și obligațiile organizațiilor civile, dar și ale autorităților – aceasta este concluzia unei întâlniri organizate de Grupul de Iniţiativă ONG din cadrul Prefecturii Covasna organizată cu reprezentanții sferei civile covăsnene sub genericul „Dialogul public-privat. O necesitate!”

La masa discuțiilor

La eveniment au participat reprezentanții mai multor organizații, române și maghiare deopotrivă, care au vorbit despre plusurile și minusurile pe care le au, dar și despre faptul că ei sunt cei care trebuie să pună piciorul în prag pentru ca sfera civilă din județul Covasna să funcționeze așa cum trebuie. „Avem semne că studiul național ce vizează politica ONG-urilor este într-un stadiu avansat atât la Guvern, cât și în Parlament, dar până când strategia la nivel național nu există, ne-am putea crea noi propria strategie pe care să o semnăm și să o înaintăm autorităților” – a declarat președintele Asociației „Alutus”, Cătălin Lazăr.

„Avem de recuperat față de alte județe”

Președintele Asociației Pentru Comunitate, Daniel Șanta, consideră că întâlnirile din cadrul Grupului de lucru sunt oportune, pentru că, spune el, avem de recuperat față de alte județe. „În contextul actual este foarte greu pentru oricine să facă ceva la nivel individual pentru că ne vom lovi de aceleași întrebări Cine sunteți? Pe cine reprezentați? Pe ce bază?”. Doar dacă reușim să formăm acest nucleu de asociații din județ, lucrurile vor putea sta altfel, vom putea forma o masă critică și formula puncte de vedere pertinente care să fie și băgate în seamă. De asemenea, e foarte important ca acțiunile, activitățile să fie prezentate public, pentru că este legitimă și întrebarea: ce a făcut societatea civilă pentru a se face înțeleasă? Cerem comunicare și deschidere din partea autorităților publice, atunci trebuie să devenim noi un exemplu în acest sens” – spune Daniel Șanta.

Transparență totală

Reprezentantul Organizației Federațiilor Civile din județul Covasna (CIVEK), Furus Levente, a vorbit despre faptul că pentru ONG-uri primul lucru ar trebui să fie transparența totală. „Un raport anual este esențial pentru orice proiect, orice accesare a unor fonduri. Tu ONG trebuie să justifici fiecare bănuț pe ce l-ai cheltuit, ce ai făcut” – spune Furus Levente. Da, așa e, au spus alții, însă au admis că nu știu care sunt acei pași care trebuie urmați spre această transparență totală. Astfel s-a atins un alt subiect important, acela al învățării. Iar prin Grupul de Inițiativă, spun membrii, se pot organiza diferite cursuri de formare prin care asociațiile să învețe pașii birocrației.

Cei prezenți la întâlnirea de miercuri au convenit să studieze documentul întocmit de Cătălin Lazăr, să-l popularizeze și către alte asociații, să vină cu completări și propuneri, iar peste o săptămână reprezentanții ONG-urilor se vor întâlni din nou să semneze actul final, și vor alege acele persoane care vor merge cu el la autorități: Prefectura Covasna, Consiliul Județean Covasna și Consiliul Local Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.