ACTUALITATE 11 aprilie 2013

Oncologia – una dintre cele mai grave probleme ale sistemului sanitar

de Székely Emőke | 345 vizualizări

Directorul medical al Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, Antal Álmos

Incertitudinea legată de citostatice este prezentă și în județul Covasna

În opinia directorului medical al Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, Antal Álmos, oncologia este domeniul pe care Ministerul Sănătății l-a scăpat de sub control. Incertitudinea legată de citostatice este prezentă și în județ, iar conducerea spitalului spune că asemenea situație grea nu s-a înregistrat niciodată.

„Niciodată nu ne-am aflat într-o asemenea situație în ceea ce privește oncologia. Ministerul Sănătății a trimis o dispoziție prin care ne-a cerut ca medicamentele folosite pentru tratarea cancerului să nu mai fie în farmaciile interne ale spitalului, ci la farmacii. Problema este că farmaciile deseori nu au pe stoc citostaticele necesare bolnavilor, astfel pacienții sunt puși pe drumuri în căutarea medicației. Noi avem în stoc asemenea medicamente în valoare de 40.000 de lei și nu știm ce să facem cu ele. Nu știm dacă avem voie sau nu să le administrăm pacienților” – a declarat Antal Álmos.

Acesta a spus că în urmă cu câteva zile spitalul a primit prin fax un ordin prin care li se spune să înlocuiască unele citostatice cu altele, însă la spital nu există nici medicamentul care ar trebui înlocuit, și nici cel cu care ar trebui înlocuit. Pe de altă parte, Antal spune că înțelege și farmaciile pentru faptul că nu țin asemenea medicamente pe stoc pentru că prețul acestora se ridică uneori și la 4.500-5.000 de lei.

„Situația creată afectează 100 de pacienți în județul Covasna. Avem semnale potrivit cărora Ministerul Sănătății ar dori preluarea oncologiei, la fel cum a făcut și cu programele de TBC și HIV. Deocamdată însă planează o incertitudine ieșită din comun, pe care n-am mai întâlnit-o niciodată” – a conchis directorul medical.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.