Olimpicii covăsneni, printre cei mai buni din țară la limba germană
Reprezentativa județului Covasna la Olimpiada Națională de Limba Germană Modernă, care a avut loc Piatra Neamț în perioada 20-26 aprilie, s-a întors acasă cu cinci premii importante: un loc I și două locuri II la proba de proiecte, respectiv un loc II și un loc III la proba individuală.
Echipa județului Covasna a fost formată din Szilágyi Boglárka din clasa a XI-a a Colegiului Național „Székely Mikó” (nivelul B1), Silvia Puiac, din clasa a X-a a Colegiului Național „Mihai Viteazul” (la nivelul A2 a obținut premiul II pe echipe și premiul III la individual), Rosien Jéssica, din clasa a XII-a a Liceului Tehnologic Economic Administrativ „Berde Áron” (nivelul C1, a obținut premiul II atât la proba individuală, cât și la cea de proiecte), respectiv Filip Bundan, din clasa a XII-a a Colegiului Național „Mihai Viteazul” (care la nivelul B1 a obținut premiul I la proba de proiecte). Reprezentativa Covasnei, formată exclusiv cu elevi din Sfântu Gheorghe, a fost coordonată de profesoara Ambrus Ilse de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”.
Pentru proba practică elevii participanți au fost împărțiți în grupe de câte nouă persoane, pe două categorii (clasele IX-X, respectiv XI-XII), cu condiția ca fiecare membru să fie din alt județ decât coechipierii săi. Timp de patru zile, aceștia au avut de pregătit un moment artistic de maximum 10 minute, dar și o pancartă, care să prezinte viziunea elevilor asupra unui roman dat. Munca în echipă, abilitățile de prezentare, de comunicare în limba germană, originalitatea, sceneta, pancarta, creativitatea și costumele au fost evaluate de juriul format din specialiști.
„Joi am ajuns, am avut proba individuală și în aceeași zi am primit și romanele, pentru proba practică. Vineri, sâmbătă și duminică ne-am pregătit, luni am avut ocazia să urcăm pe scenă să facem repetiții, iar marți am avut prezentarea. Eu am avut noroc de faptul că am nimerit într-o grupă foarte bună, atât în ceea ce privește nivelul de pregătire în limba germană, cât și cooperarea. Eram ca o familie, chiar dacă nu ne știam dinainte. (...) Pentru noi doi, cei care suntem la final de a XII-a, aceste premii pot să conteze la admiterea la facultate pentru că sunt cam echivalentul unui atestat la limba germană”, ne-a spus Filip Bundan, elev covăsnean membru în echipa care a câștigat locul I pe țară, la un punct diferență de echipa de pe locul II, din care a făcut parte Rosien Jéssica.
„Eu cred că învățarea limbii germane oferă tinerilor foarte multe oportunități. Sunt licee în țară unde limba germană se predă șase ore pe săptămână, nu doar două, cum este la noi. În acest caz, al olimpiadei de anul acesta, trebuie în primul rând apreciată munca elevilor. Trebuie să le placă și să își dorească să descopere frumusețea acestei limbii. Olimpiada la limba germană este altfel, este un concurs la care nu contează foarte mult memorarea, ci mai degrabă creativitatea. Este o competiție care chiar place elevilor. Eu așa am văzut. La această olimpiadă nimeni nu pierde, nici măcar cei care nu au câștigat vreun premiu, pentru că este clar că beneficiază de o experiență în plus și de șansa de a exersa această limbă străină”, ne-a spus profesoara Ambrus Ilse, care s-a declarat foarte fericită de reușita elevilor din Sfântu Gheorghe.
Elevii care au participat la această olimpiadă de germană și-au dorit să mulțumească public, prin intermediul acestui material, profesorilor care i-au pregătit și care i-au îndemnat să participe la această olimpiadă: Șerban Gerda și Ambrus Ilse (Colegiul Național „Mihai Viteazul”), Krecht Gyöngyvér (Colegiul Național „Székely Mikó”) și Nemes Csilla (Liceul Tehnologic Economic Administrativ „Berde Áron”).