ACTUALITATE 8 ianuarie 2015

Oamenii străzii preferă gerul în locul unui pat cald

de Székely Emőke | 653 vizualizări

Ieri a fost cea mai geroasă zi a iernii – minus 34,6 grade Celsius la Întorsura Buzăului şi minus 28 la Sfântu Gheorghe

Staţia meteo din Întorsura Buzăului a înregistrat joi dimineaţă cea mai scăzută temperatură atmosferică din acest an, respectiv minus 34,6 grade Celsius. Conform Agerpres, a fost a treia zi extrem de geroasă din acest an. Pe 1 ianuarie s-au înregistrat minus 31,7 grade Celsius, iar pe 7 ianuarie au fost 28,8 grade Celsius la Întorsura Buzăului. Şi la Sfântu Gheorghe a fost foarte frig, temperaturile coborând până spre minus 28 de grade.

Frigul din ultima perioadă a dublat numărul persoanelor cazate la Adăpostul de noapte de la Sfântu Gheorghe. Directorul unității administrate de Serviciul de Ajutor Maltez, Székely Róbert, spune că dacă în timpul primăverii-verii au cazat zilnic 20 de persoane, numărul acestora a fost în ultimele zile de 40. Cu toate acestea sunt și persoane fără adăpost care în ciuda insistențelor voluntarilor, aleg să își petreacă noaptea afară sau în încăperi părăsite.

Iubirea mai presus de frig

Unul dintre cazurile în care oameni ai străzii refuză să meargă la adăpost este cel al unui cuplu care preferă să stea pe stradă din simplul motiv că la adăpost femeile și bărbații trebuie să doarmă separat. „Avem un caz, o femeie oarbă și concubinul acestuia, cei doi nu vor să vină la adăpost pentru că nu au voie să doarmă împreună. Am încercat în mai multe rânduri să îi convingem, dar fără succes” – ne-a declarat Székely Róbert. Acesta a relatat și alte cazuri, cum ar fi cel al unui bărbat care nu vrea nici în ruptul capului să doarmă la căldură pentru că la adăpost regula este aceea că trebuie să facă duș. „Ne-a spus clar că nu se va dezbrăca și nu va face baie, așadar nu vine la adăpost. Mai sunt și alții care nu acceptă că nu pot intra în stare de ebrietate” – spune directorul adăpostului.

Refugiu din propriul apartament

Székely Róbert spune că sunt și cazuri în care oamenii sunt atât de săraci încât deși au garsonieră proprie, nu au utilități, așadar preferă adăpostul ca refugiu pe timp de iarnă. „Sunt cazuri în care nu vorbim de oameni ai străzii, ci de proprietari de garsonieră, care însă nu au nici apă, nici curent, nici gaz, așadar în casele lor este foarte frig, și de aceea vin la adăpost. Avem asemenea caz și acum, o doamnă vine și doarme la noi pe timpul iernii pentru că acasă nu are încălzire, și astfel se refugiază practic la noi din propria garsonieră” – relatează directorul.

Frigul din ultima perioadă a dublat numărul persoanelor cazate la Adăpostul de noapte de la Sfântu Gheorghe

Ceai cald de două ori pe săptămână

Voluntarii Serviciului de Ajutor Maltez au împărțit hrană caldă oamenilor străzii în perioada sărbătorilor, dar din cauza lipsei banilor, acum împart doar ceai cald, de două ori pe săptămână. Momentan sunt în jur de 6-7 persoane despre care cei de la Serviciul de Ajutor Maltez știu că se adăpostesc prin oraș. Székely Róbert spune că aceștia își fac veacul în zona Gării, sau în vechile centrale termice. Aici au găsit și un bărbat care are picioarele amputate, și care a spus că nu vrea să meargă la adăpost pentru că acolo se intră doar seara, așadar preferă să stea culcat în clădirea centralei. „Pe acest bărbat l-am dus la spital, pentru că suferă de mai multe boli” – spune directorul adăpostului de noapte.

Cazuri fericite

Székely Róbert a relatat și cazuri în care oameni ai străzii s-au reîntors la familie pe perioada iernii, sau au plecat din localitate. „Sunt unii care și-au căutat de lucru în alte localități, unde au măcar cazarea asigurată, și astfel nu mai sunt pe stradă. Alții s-au întors la familie cel puțin pe perioada iernii, ceea ce este bine, pentru că nu stau în frig” – spune directorul. Acesta a spus că ușa adăpostului este deschisă pentru toată lumea, însă regulile trebuie respectate. Se intră doar seara, și toată lumea trebuie să facă duș înainte de culcare. De asemenea nu este permis consumul de alcool.

9 cazuri sociale la spital în această săptămână

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, Nagy-Demeter István, ne-a declarat că în această săptămână au avut 9 cazuri sociale. „Este vorba de oameni ai străzii în mare parte, care au venit la spital de frica hipotermiei. Din fericire niciunul dintre ei nu a avut temperatura corporală mai mică de 36 de grade, așadar nu au avut viața în pericol. Aceștia au rămas la spital pe timpul nopții, după care au plecat” – a declarat Nagy-Demeter István. Acesta a adăugat că nu au avut cazuri de pacienți cu degerături.

Tega și-a trimis o parte din angajați acasă din cauza frigului

În jur de 50 de angajați ai Tega au fost trimiși joi acasă din cauza frigului. Directorul societății, Tóth-Birtan Csaba, spune că nu este vorba de cei care ridică deșeurile, ci despre angajații care lucrează la curățarea trotuarelor.

„A fost foarte frig în această dimineaţă, oamenii au venit mai târziu la serviciu, nu cu noaptea în cap ca de obicei, dar le-am dat drumul acasă ca să îi protejăm. Mâine dacă vremea va permite vor lucra de două ori mai mult, dar dacă va fi la fel de frig îi lăsăm să stea acasă. Au haine de protecţie, izolate, deci au echipament, dar totuşi a fost prea frig. Nu este vorba de cei care lucrează pe utilaje, deși unii dintre aceștia au avut și ei probleme, din cauza frigului unele mașini nu au pornit” – a declarat Tóth-Birtan Csaba.

Controale la trotuare

De asemenea, în aceste zile Tega verifică dacă locatarii și firmele au curățat trotuarele de zăpadă și gheață, iar în cazul în care nu au făcut-o, aceștia vor primi avertismente. Dacă nici după avertisment nu vor curăța aceste spații, vor fi amendați. Amenzile sunt între 50-150 de lei în cazul persoanelor fizice și 100-500 de lei în cazul persoanelor juridice.

Directorul Tega spune că oamenii se supără când sunt avertizați, ba chiar unii folosesc un limbaj necorespunzător.

„Noi suntem înțelegători, nu amendăm pe loc, însă respectul ar trebui să fie reciproc, ceea ce nu se prea întâmplă. Am avut un caz în care am fost nevoiți să apelăm la polițiștii locali pentru că un bărbat i-a răspuns jignitor angajatului Tega care l-a atenționat să nu arunce zăpada pe carosabilul curățat. Bărbatul le-a vorbit urât și polițiștilor locali care într-un final i-au aplicat o amendă” – spune Tóth-Birtan Csaba.

De altfel trotuarele necurățate fac victime. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, Nagy-Demeter István, spune că în această săptămână au avut 29 de cazuri ortopedice, dintre care majoritatea au fost de fracturi și luxații provocate de căzături pe gheață.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.