„O pălincă bună este mult mai scumpă decât o sticlă de whiskey”
Așa cum era de așteptat, creșterea prețurilor la energie electrică, dar nu numai, influențează și un alt sector important pentru covăsneni și ardeleni în general: producția de pălincă. Când vine vorba despre cumpărarea pentru consum a unei „esențe tari” de calitate, specialiștii spun că ar trebui să fim dispuși să plătim mai mult decât pentru o sticlă de whiskey.
„Dacă un litru de pălincă e 25 de lei, nu avem așteptări mari. Dar oricum, o pălincă bună este mult mai scumpă decât o sticlă de whiskey. Vă spun care este diferența: din 1.000 de kilograme de porumb se fac 400 de litri de alcool. Din 1.000 de kilograme de prune se fac 110 litri de pălincă, deci 10 – 15%. Un kil de prune este 4 - 5 lei, iar un kil de porumb este un leu 50. Categoric, la ora actuală, de aia este și pălinca foarte scumpă, pentru că materia primă nu se compară. Dacă luăm așa, porumb la un leu 50 kilogramul, din 1.500 de lei faci 400 de litri de alcool sau din 6.000 de lei să fie media la 1.000 de kilograme de fruct, faci 100 de litri de pălincă”, a declarat evaluatorul internațional de palincă János András Előd, în cadrul unei conferințe de presă în care s-au oferit detalii despre concursul „Transylvania Spirit”, prima competiție care va implica producătorii din județele din Transilvania în lupta pentru titlul de „Cea mai bună pălincă”. Evenimentul este coordonat din județul Covasna, iar gala de premiere va avea loc luna viitoare la Sfântu Gheorghe.
În ceea ce privește impactul majorării prețurilor, János András Előd a mai explicat: „Costul de producție al unei pălinci influențează prețul. Și fructele s-au scumpit din cauza la îngrășământ, forța de muncă; toate s-au scumpit. Plus energia. La o distilerie, indiferent că merge cu gaz sau pe electric, sau orice altă variantă, lemne, sunt costuri destul de mari. S-au dublat, să zicem, de anul trecut”.
Reamintim că, până la data de 31 octombrie, producătorii persoane fizice sau distilerii se pot înscrie la concursul „Transylvania Spirit”. Informații suplimentare sunt disponibile pe https://www.transylvanianspirit.ro/.
Sursa foto: arhivă/Facebook/Székelyföldi Pálinkamustra • Competiția Pălincilor 2019