O oră de istorie la muzeu
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) organizează astăzi de la ora 11 o „Oră de istorie la muzeu”, un program în care cunoscutul arheolog băimărean dr. Carol Kacso va susţine o lecţie deschisă cu titlul „Un centru de putere din a doua jumătate a mileniului II î.Chr în nordul Transilvaniei”.
Prezentarea va cuprinde descoperirile arheologice de la Lăpuş şi Suciu de Sus, din judeţul Maramureş.
Cercetările arheologice efectuate în ultimii ani de Dr. Carol Kacsó au demonstrat existenţa în secolele de sfârşit a mileniului II a. Chr., a unei populaţii extrem de numeroase în nordul Transilvaniei, stăpână pe importante bogăţii naturale, minereuri neferoase, sare şi lemn.
Situl arheologic de la Lăpuş este spectaculos prin necropola tumulară cercetată în mod sistematic din anul 1995. Cu această ocazie au fost scoase la lumină cantităţi excepţionale de materiale arheologice: ceramică, obiecte din lut ars, piese de metal (bronz, aur, fier), os, piatră, şi au fost făcute observaţii cu privire la ritul şi ritualul de înmormântare practicat.
La Suciu de Sus, cercetările arheologice au rezulat cu descoperirea unei necropole de incineraţie plane şi una tumulară, ce datează din epoca bronzului, mil. II a. Chr. Decorul ceramic specific acestei culturi este compus din motive spiralo-meandrice, florale sau geometrizate, relizate prin incizie, excizie, asociere şi cu modelarea plastică a pereţilor vasului.