ACTUALITATE 12 aprilie 2024

O luptă inegală: cum să ajuți și să înclini o balanță

de Iulia Drăghici - Taraș | 1128 vizualizări

În fiecare an, în România sunt înregistrate peste 13.000 de cazuri noi de cancer colorectal. Marian Șelaru din Întorsura Buzăului, în vârstă de 56 de ani, este printre cei care, în urmă cu doi ani, a început o luptă pentru a evita un astfel de diagnostic. Acum, după o operație de urgență, are nevoie de ajutorul oamenilor de bine pentru a o continua și pentru a-și recăpăta sănătatea. 

În urmă cu doi ani, simptome ca scaun cu sângerări, și alte asemenea, l-au dus pe Marian Șelaru la medic, sub recomandarea căruia a început radioterapia. Avea polipi rectali (o creștere mică de celule pe țesut care se formează la nivelul mucoasei colonului). Au urmat 25 de astfel de ședințe. 

Dar s-a oprit după acestea. Părea că e mai bine. A avut speranța că totul va trece de la sine, că va fi bine. S-a oprit și pentru că medicul a plecat în concediu chiar în acea perioadă. Și timpul a trecut apoi. Cu toate că recomandarea a fost de a continua vizitele medicale. 

Așa că destinul îi dă o lecție grea acum și îi spune că mai are de tras, ba chiar că lucrurile se complică. 

Operat de urgență

A ajuns la această concluzie după ce recent a fost internat de urgență la Spitalul Militar din Brașov, după ce problema s-a agravat. A fost operat pentru ocluzie intestinală, adică un blocaj al materiilor fecale și gazelor. 

Pe biletul de ieșire din spital, potrivit acestuia, scrie „tumoare de rect, iradiată în 2022”, dar și altele. 

„Mi-au „montat” o pungă. (...) De ce mi-a fost frică nu am scăpat. (...) Mi-a schimbat viața radical, vă dați seama… Încet, încet, mă mișc. Am fost sportiv la viața mea, am jucat fotbal. Acum sunt mai rău ca un bebeluș. Am slăbit peste 20 de kilograme. Aproape că nu mă mai cunoaște lumea pe stradă”, ne-a spus acesta. 

Urmează un nou control

Pe 15 aprilie, Marian Șelaru are programare pentru o întâlnire cu un medic oncolog al Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe. Acesta îi va pune un diagnostic concret și îi va spune care sunt pașii de urmat: radioterapie, chimioterapie, altceva? 

Nu are multe informații acum, din ceea ce ne-a spus în discuția noastră telefonică de joi dimineață, dar știe și simte că urmează o luptă grea, pentru care nu este destul de pregătit financiar. Este, totuși, optimist, că va învinge. 

Ajutor 

Bărbatul este pensionar din 2012, fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne. A început cariera ca polițist, dar ulterior s-a transferat la jandarmerie. Locuiește la Întorsura Buzăului, cu mama lui, în vârstă de 78 de ani. 

Marian Șelaru a primit până acum ajutor de la foști colegi, de la prieteni, dar și încurajări și promisiuni că sprijinul va continua. Ba chiar are perspective de a merge în Italia, la fiica sa, pentru a continua acolo tratamentul. 

Nu are, însă, certitudinile de care are nevoie acum. Și nici timp de pierdut. 

L-am întrebat pe medicul de la Militar: „Dumnezeu face minuni?”. Mi-a zis: „da, face!”. Acum totul depinde de mine. Am regim strict. Și dacă vrea Dumnezeu… Sunt care au învins cancerul de trei-patru ori”, ne-a spus, cu forță în glas, Marian Șelaru. 

Sprijinul financiar îi va da putere și resurse pentru a continua lupta. După calculele sale, pensia de fost angajat MAI nu îi va ajunge pentru drumuri și tratamentele care vor urma, pentru că nu toate vor fi compensate, iar costurile nu sunt de neglijat, din păcate. 

Așa că cei care vor să îi dea o mână de ajutor, o pot face cu donații în contul: RO72 RZBR 0000 0600 1511 9845. 

Orice gând bun și vorbă de încurajare sunt, de asemenea, apreciate! 

Sănătate multă și putere! 

În 9 din 10 cazuri, poate fi tratat cu succes 

Cu toate că încă Marian Șelaru nu are un diagnostic oficial în acest sens, este util de menționat, în context, și ca un semnal de alarmă, faptul că acest tip de cancer, colorectal, este a doua cauză de cancer din România, potrivit unui raport al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) din România, cu 13,5% din totalul cancerelor. 

Specialiștii din sănătate spun că boala se dezvoltă din polipi, leziuni precanceroase ale colonului și rectului. 

Dacă este depistat la timp, în 9 din 10 cazuri cancerul colorectal poate fi tratat cu succes, mai arată datele INSP. 

Motiv pentru care screeningul ar trebui să fie o practică obișnuită. Dar nu este. 

În fiecare an, la noi în țară se înregistrează peste 13.000 de cazuri noi, dar și peste 7.000 de decese. 

Din păcate, mortalitatea prin cancer colorectal a înregistrat o creștere în România, potrivit datelor autorităților. 

De aceea, pentru ca lupta să nu devină inegală, trebuie pus accent pe sănătate și prevenție. 

Foto: https://www.passeportsante.net/ 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.