ACTUALITATE 25 martie 2011

O lebădă albă s-a stabilit la Ozun

de Monica Vrânceanu | 547 vizualizări
Se presupune că pasărea s-a rătăcit de stolul ei și că-și va relua drumul spre zonele calde în scurt timp Localnicii din Ozun, dar şi cei care tranzitează drumul din localitate spre Bicfalău, pot admira pe apa formată dincolo de râul Negru o lebădă care de câteva zile a ales să staţioneze aici. Graţioasa pasăre pare să se simtă în largul său, în timp ce soarele o scaldă în razele sale calde şi raţele sălbatice îi mai ţin companie din când în când. Albă şi deloc timidă, lebăda care a poposit la Ozun nu pare deloc sperioasă

Se presupune că pasărea s-a rătăcit de stolul ei și că-și va relua drumul spre zonele calde în scurt timp

Localnicii din Ozun, dar şi cei care tranzitează drumul din localitate spre Bicfalău, pot admira pe apa formată dincolo de râul Negru o lebădă care de câteva zile a ales să staţioneze aici. Graţioasa pasăre pare să se simtă în largul său, în timp ce soarele o scaldă în razele sale calde şi raţele sălbatice îi mai ţin companie din când în când.

Albă şi deloc timidă, lebăda care a poposit la Ozun nu pare deloc sperioasă, iar cei care doresc să o fotografieze o pot face fără nicio grijă. Din păcate, pentru că apa pe care a ales să se aşeze e la ieşire din localitate, ozunenii nu prea ştiu de oaspetele inedit pe care îl au, însă cei care se nimeresc să treacă pe acolo se opresc pentru a admira lebăda, privind-o cu încântare şi uimire, căci nu se întâmplă chiar în fiecare zi să poată vedea o astfel de pasăre la numai 30 de metri depărtare de ei.

Lebăda a fost descoperită de  directorul Adăpostului de Câini de la Câmpu Frumos, Horia Kraus, acesta socotind, ca mulţi alţii, că staţionarea frumoasei păsări la Ozun e semn că a venit primăvara şi în judeţul nostru. Cu toate acestea însă, prezenţa lebedei în Covasna este una destul de ciudată, căci aceste păsări sunt renumite ca preferând zonele calde, aşa că specialiştii spun că, cel mai probabil, lebăda s-a oprit pe apa de la Ozun pentru a se odihni, căci rănită nu pare a fi.

Şeful Parcului de Vânătoare Bicfalău - Dobârlău, Molnar Jeno, spune că lebăda a poposit la Ozun de câteva zile, astfel de întâmplări având loc şi în trecut, în urmă cu patru-cinci ani, pe lacul de la Reci.

“E de câteva zile acest oaspete special la Ozun şi deocamdată nu dă semne că ar pleca. Rănită nu pare a fi, ba dimpotrivă pare să se simtă senzaţional. În această perioadă, lebedele sunt în perioada de migraţie, mergând spre zonele calde. Acesta este şi cazul lebedei noastre, care probabil că se îndrepta cu stolul său către Delta Dunării. De ce anume s-o fi oprit ea singură la Ozun, nu ştim, dar se poate că fie a obosit, fie pur şi simplu a avut un accident, în sensul în care zburătoarelor li se mai întâmplă, pe timp de noapte, să se lovească de ceva şi astfel să le fie întrerupt zborul”, a explicat Molnar Jeno.

Potrivit acestuia, lebăda îşi va urma stolul în următoarele zile, probabil, iar acest lucru îl va face ori alăturându-se unui alt stol care va trece prin Ozun, ori pornind singură la drum, instinctul acestei păsări fiind deosebit de dezvoltat şi fiind capabilă să-şi regăsească stolul după propria busolă naturală.

“Sperăm să fie în siguranţă până când va decide să plece; poate că animalele ieşite la vânat reprezintă un pericol, însă adevărul este că cel mai mare pericol îl reprezintă tot omul”, a mai spus Molnar Jeno, arătând că se va încerca o supraveghere a păsării, deoarece specie protejată fiind nu poate fi luată în niciun caz în captivitate.

Preşedintele Asociației de Protecție a Păsărilor Rara Avis, Kelemen Laszlo, a declarat că tot ceea ce se poate face acum pentru lebăda de la Ozun este ca aceasta să fie supravegheată, însă fără a se interveni în cursul natural al şederii sale aici.

“Este o pasăre rară şi frumoasă, iar noi în judeţ nu prea suntem obişnuiţi cu ea, deoarece aici e o zonă mai rece. Totuşi, lebede au mai poposit la noi, aşa ceva se mai întâmplă în timpul migraţiei şi nu trebuie luată nicio măsură; probabil că va mai sta vreo săptămână, până se va simţi pregătită de drum, după care îşi va urma stolul”, a spus Kelemen, arătând că Rara Avis va supraveghea lebăda zilele acestea, pentru a nu i se întâmpla nimic.

Lebedele migrează la începutul sezonului rece dinspre Delta Dunării spre nordul Africii, la începutul primăverii revenind spre zona Deltei Dunării.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
dany, 26 martie 2011
De unde ai aparut tu Brankovics, acum ai fost parasutat din Moldova?
Branko, 25 martie 2011
cred că e o dovadă a schimbărilor climatice. dany, de ce trebuie să ofensezi cetăţenii din Băcel? a avut o copilărie nefericită?
dany, 25 martie 2011
Lebada stie ceva. Oare de nu a popsit mai la sud, de ex. la Bacel?
Marian, 25 martie 2011
incet,incet,tiganii nu mai trebuie sa mearga in austria daca li se face pofta de lebede
vasy, 25 martie 2011
Am vazut si fotografiat si eu acum cativa ani la Coseni 2 lebede,tot asa intr-o primavara.Frumoase creaturi.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.