O altfel de „viață de câine” [FOTO]
Câinii special antrenați sunt de real ajutor polițiștilor covăsneni
Au o viață predestinată încă din ziua în care se nasc la maternitatea specială de la Sibiu, apoi timp de 8 ani de zile participă la tot felul de misiuni, care sunt pentru ei ca o joacă. Sunt câinii polițiști, despre care partenerii lor agenți spun că sunt mai mult decât simpli colegi.
Demonstrație pe placul copiilor
Luni dimineața, sute de copii au participat la o demonstrație a câinilor de serviciu, care au executat impecabil comenzile polițiștilor, au prins pretinșii hoți, după care au fost îndelung aplaudați de micii spectatori. În spatele acestor comenzi și a demonstrațiilor făcute sunt ani de muncă și de antrenament. Câinii de serviciu din dotarea IPJ Covasna sunt de real ajutor polițiștilor, aceștia fiind luați în diferite misiuni, unde își fac treaba cu brio.
16 câini de serviciu
La nivelul IPJ Covasna sunt 16 câini de serviciu, din care 5 locuiesc la Sfântu Gheorghe și sunt din rasa ciobănesc german și ciobănesc scoțian. Aceștia stau la sediul IPJ Covasna, sunt antrenați săptămânal, și primesc de mâncare de la o singură persoană: cel care le este stăpân și partener în misiuni. La demonstrația de luni de la sediul IPJ de pe strada Cezar Bolliac au participat patru câini: Rex, Tamu, Speak și Fum, cel de-al cincilea având probleme de sănătate. Câinii polițiști sunt folosiți la misiuni de ordine publică, la intervenții sau în misiuni în care simțul olfactiv al animalului îi ajută pe polițiști la detectarea unor urme.
Viață predestinată
Câinii polițiști au o viață predestinată încă de când se nasc. Sunt luați de lângă mama lor la vârsta de 4-5 luni, iar timp de un an de zile se obișnuiesc cu partenerii de misiune, care îi învață comenzile de disciplină. Agentul principal Ovidiu Calara lucrează de 10 ani cu câini, și ne-a povestit cum ajunge un ghemotoc ca oricare altul să fie câine polițist. „Câinii de serviciu se nasc la Sibiu, unde există o maternitate de acest fel. La vârsta de 4-5 luni sunt luați și aduși în teritoriu, la cei care se vor ocupa de ei. Luați de lângă mamă, vor învăța comenzile de disciplină, apoi la vârsta de un an și 4-5 luni se întorc la școală, tot la centrul din Sibiu” – explică agentul principal.
Legătura dintre om și câine
Acesta ne-a mai spus că în perioada în care câinele este adus la stăpân, la polițistul căruia îi va fi partener, este important ca între cei doi să se lege o relație cât mai strânsă. Stăpânul are rolul de a-l îngriji și de a-l învăța comenzile de bază, cum ar fi șezi sau culcat, și să îl plimbe cât mai mult în oraș, astfel încât câinele să se obișnuiască cu oamenii, să nu îi fie frică de mașini, clădiri sau de diferite sunete pe care le poate auzi în oraș. După ce acest dresaj de bază ia sfârșit, urmează adevărata școală pentru patruped, care va fi dus la Sibiu, unde parcurge un stagiu de dresaj intens. „Dresajul pentru câinii care vor participa la misiuni de ordine publică este de 4 luni, iar pentru cei de urmă durează 6 luni. După ce au absolvit școala cu brio, câinii polițiști se întorc în teritoriu și participă la diferite misiuni, însă trebuie să lucrăm în continuare cu ei, ei trebuie antrenați săptămânal” – spune Ovidiu Calara.
Mai mult decât un coleg
Specialiștii chinologi spun deseori că un câine își iubește stăpânul necondiționat. Acest lucru este poate și mai accentuat în cazul câinilor de serviciu, care întâlnesc pericol la fiecare misiune. Agentul principal Ovidiu Calara spune că pentru el câinele de serviciu este mai mult decât un coleg, și e convins de faptul că acesta și-ar da și viața pentru el, dacă va fi nevoie.
„Acești câini sunt foarte inteligenți, iar noi ne atașăm de ei. E mai ceva ca un coleg. Aceste animale își dau și viața pentru tine dacă este cazul. Nu am avut deocamdată situații în care câinele să mă salveze, dar nu se știe niciodată, și sunt convins că în cazul în care se va ivi o astfel de situație, își va da și viața pentru mine” – spune Ovidiu Calara.
Carieră de 8 ani
Un câine de serviciu iese la pensie la vârsta de 8 ani, după o carieră cu multe misiuni și intervenții. Locul lui este luat de alt potențial salvator, care parcurge aceleași etape de creștere și dresaj ca predecesorul său. În județul Covasna încă nu au fost cazuri în care câinii polițiști să detecteze droguri și nici nu au participat la operațiuni periculoase, însă dacă va fi cazul, oamenii legii îi vor folosi pe acești colegi speciali, simpatici și extrem de disciplinați.
Șeful IPJ Covasna, cms. șef Ion Popa, spune că deocamdată niciun câine din dotarea poliției covăsnene nu a fost decorat sau înaintat în funcție, dar a adăugat că nici nu e exclus ca acest lucru să se întâmple.