ACTUALITATE 27 martie 2012

Nu mă bate, au, mă doare!

de Székely Emőke | 449 vizualizări
Romii de la Őrkő în relații bune cu Poliția, dar rele cu Jandarmeria. Comunitatea de romi din cartierul Őrkő provoacă multe necazuri locuitorilor din zonă, dar și autorităților. Mai mulți romi s-au adunat ieri într-o ședință la care au invitat și reprezentanții Poliției...

Romii de la Őrkő în relații bune cu Poliția, dar rele cu Jandarmeria.

Comunitatea de romi din cartierul Őrkő provoacă multe necazuri locuitorilor din zonă, dar și autorităților. Mai mulți romi s-au adunat ieri într-o ședință la care au invitat și reprezentanții Poliției, Jandarmeriei și a Primăriei Sfântu Gheorghe, într-o încercare de a stinge atmosfera tensionată apărută la începutul lunii martie, când s-a ivit un conflict între un grup de romi și jandarmii care patrulau în zonă.

Conflictul din 4 martie

O patrulă de jandarmi a oprit la începutul lunii o căruță de romi pentru a-i legitima. În loc de un control de rutină situația a degenerat, iar atât romii, cât și jandarmii au fost răniți în urma unei încăierări între cele două părți. Romii își strigă păsurile de atunci, iar jandarmii au punctul lor de vedere ferm. Căruțașul rănit nu a fost prezent ieri la întâlnire, însă rudele acestuia spun că acesta a fost bătut cu cruzime de jandarmi, i-au fost rupte două coaste, iar contuziile suferite sunt multiple, pe tot corpul. Reprezentanții Jandarmeriei afirmă în schimb că de fapt romii au fost recalcitranți, și că l-au lovit pe unul dintre colegii lor în cap cu o rangă de fier. Cert este că s-a deschis un dosar penal în acest caz, acesta se află la Parchet, ne fiind deocamdată soluționată.

„Jandarmii își fac de cap”

Liderul comunității de la Őrkő și președintele Asociației Amenka, Eötvös Viktor spune că deși nu a văzut, a auzit multe întâmplări în care persoane de etnie romă au fost agresați fără motive întemeiate de către oamenii legii. „Echipele de jandarmi sunt trimise să patruleze de către șefii lor, dar acești șefi nu știu ce fac subordonații lor. Jandarmii ies pe poarta unității și își fac de cap. Am auzit cazuri în care au urcat țigani în dubă, i-au dus în pădure și i-au bătut, după care i-au lăsat acolo. Chiar dacă avem culoarea pielii mai închisă, tot oameni suntem și le cerem autorităților să fim tratați cu respect. Nu spun că ai noștri sunt sfinți, dar nu se opun polițiștilor și jandarmilor pentru că le este frică. Sunt de acord ca cei care greșesc să fie pedepsiți, dar conform legii, ca toți cetățenii acestui oraș, fie că este vorba de români, maghiari sau țigani. Să fie pedepsiți, dar nu bătuți. Avem probleme cu jandarmii, dacă și ei s-ar comporta cu noi ca și polițiștii, cu care de altfel ne înțelegem, ar fi mult mai bine pentru toată lumea” – spune Eötvös Viktor.

Romii ar vrea să muncească

Dincolo de „Zidul Berlinez” este o sărăcie de nedescris. Comunitatea de la Őrkő este una destul de izolată, locuitorii nu îi privesc cu ochi buni pe „intrușii” care le calcă teritoriul. Cu toate acestea romii spun că ar vrea să muncească. Vocea comunității, Eötvös Viktor ne-a povestit că atunci când TEGA a anunțat că angajează 30 de zilieri, la societatea de salubrizare s-au prezentat 150. „Cum vrea toată lumea să ne integrăm în societate dacă percepția colectivă despre romi este aceea că furăm și nu vrem să muncim? Nu este adevărat, noi vrem să muncim, dar nu ne angajează nimeni” – afirmă el.

Rampa de gunoi – mană cerească

Discuțiile dintre romi și autorități s-a axat și pe problema rampei de gunoi din oraș. Aceasta este zilnic asaltată de căruțași care cotrobăiesc prin resturile aruncate în speranța că găsesc ceva de mâncare, sau mai prețios de asta: fier vechi. Romii afirmă că și la rampa de gunoi au fost agresați de către jandarmii chemați de către reprezentanții Poliției Locale. „Dacă furi de la un român sau de la un maghiar, e furt și trebuie pedepsit, dar dacă iei ceva de la rampa de gunoi, de ce ești de asemenea sancționat și chiar bătut?” – a întrebat un bărbat venit la întâlnire. Șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy István le-a explicat celor prezenți că și rampa de gunoi este proprietatea cuiva, a orașului și a intra acolo și a lua fier vechi sau alte obiecte, este tot furt. Hadnagy a mai spus că Poliția sau Jandarmeria este chemată pentru a interveni la rampă doar atunci când situația o cere, când agenții Poliției Locale nu mai fac față asaltului de căruțași. Deloc mulțumiți de răspunsul primit, romii le-au cerut celor prezenți să îi lase în continuare să caute la rampă. Le cer asta Primăriei Sfântu Gheorghe și nu se dau bătuți.

Stoenescu îndeamnă la normalitate

Între comunitatea de la Őrkő și Poliție există o oarecare înțelegere. Aceasta constă în faptul că ori de câte ori cineva de la Őrkő este chemat la secție, șefii din comunitate intervin ca acesta să ajungă într-adevăr să dea cu subsemnatul fără ca oamenii legii să fie nevoiți să intervină cu forța. Adjunctul șefului IPJ Covasna, comisarul șef de poliție, Silviu Stoenescu i-a îndemnat pe romi să reclame orice act de violență a polițiștilor sau jandarmilor pentru că, spune el, fiecare caz va fi verificat și soluționat. Stoenescu le-a  explicat celor prezenți că Poliția nu recurge la acte violente decât atunci când există o suspiciune sau certitudine de încălcare a legii, iar partea suspectată opune rezistență, sau recurge la violență împotriva polițiștilor. El a dat drept exemplu un caz petrecut chiar ieri, în care câteva persoane de etnie romă au încercat să sustragă fier de la o stație de epurare. Polițiștii au fost nevoiți să folosească arma din dotare, trăgând câteva focuri de avertisment în plan vertical.

Muncă în loc de amenzi

Profitând de prezența managerului orașului, Czimbalmos Csaba, liderul romilor le-a cerut celor de la Primăria Sfântu Gheorghe să le transforme amenzile în ore de muncă în folosul comunității. „Sunt de acord că cel care greșește, trebuie să plătească, dar țiganii sunt foarte săraci, nu au din ce să își achite amenzile. Cei mai mulți trăiesc din ajutorul social, dar nici acesta nu îl primesc fără o adeverință de la Finanțe, hârtie care nu se eliberează dacă omul are de achitat o amendă. Dacă amenzile s-ar transforma în ore de muncă în folosul comunității, ar fi mult mai bine” – afirmă Eötvös Viktor. Czimbalmos Csaba a replicat prin a spune că nu Primăria este cea care poate transforma o amendă, ci instanța de judecată. La auzul acestei afirmații romii au spus în cor: „păi atunci să ne dea pe toți în judecată, să putem primi ajutorul social”.

Ce spun locatarii din vecinătate?

Cei care stau în casele apropiate de cartierul Őrkő nu sunt deloc mulțumiți de situația în care trăiesc zi de zi. O doamnă în vârstă care stă pe strada Váradi József spune că stă în permanență cu poarta și ușa încuiată pentru că îi este frică de romi. Ea povestește că de mai multe ori i s-a întâmplat ca locuitorii de la Őrkő să intre în curtea ei și deși nu au agresat-o, au furat ce au găsit: haine, fier sau fructe. Un domn care locuiește în una dintre blocurile de la „Zidul Berlinez” spune că s-ar muta, dar nimeni nu îi cumpără apartamentul în acea zonă. „M-am săturat de mizeria și scandalurile pe care le fac. Mi-e teamă să îmi las copiii în fața blocului să se joace pentru că vin în casă cu păduchi. Cred că Primăria ar trebui să acționeze în acest caz, sper să o și facă” – ne-a declarat el.

Fără bani nu se poate

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád a declarat recent că este în cunoștință de cauză în ceea ce privește problema romilor. Edilul este de părere că este vorba despre o problemă socială gravă, care va putea fi rezolvată numai atunci când vor exista fonduri europene și guvernamentale consistente, destinate exclusiv acestui scop. Între timp autoritățile din Sfântu Gheorghe încearcă să diminueze conflictele și furturile prin amplasarea unor camere de supraveghere în zona Őrkő.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.