Nu criza lasă străzile în beznă
Iluminatul public din Sfântu Gheorghe are unele defecțiuni tehnice în zona străzii Daliei și cea a Grupului Școlar Puskas Tivadar, însă municipalitatea dă asigurări că acestea nu au nicio legătură cu vreo intenție de economisire a banilor care să lase străzile orașului în beznă pe timp de noapte.
Mai mulți cetățeni din Sfântu Gheorghe s-au plâns în ultima perioadă de faptul că pe unele străzi de cartier ale orașului iluminatul public este nefuncțional, caz în care Primăria solicită să i se semnaleze aceste deficiențe.
„Există Hotărârea de Guvern care prevede diminuarea cheltuielilor administrative cu 20%, aici ar intra și eventuale economii legate de iluminatul public, pentru că adevărul e că plătim facturi lunare foarte mari pentru acest serviciu. Dar avem bani pentru iluminat, deci nu e cazul ca oamenii să se gândească la faptul că pentru a face economii vom lăsa străzile pe întuneric”, a explicat primarul Antal Arpad.
Potrivit primarului, în zona străzii Crângului există o defecțiune tehnică destul de ciudată, într-o singură noapte arzându-se opt becuri, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit puternic, problema urmând să se rezolve în următoarele zile. În ceea ce privește zona Daliei - Grup Școlar Puskas Tivadar și aici se lucrează, însă defecțiunile tehnice sunt mai complexe, nereușindu-se să se identifice toate legăturile de fire electrice.
Proiect de modernizare în așteptare
Primăria Sfântu Gheorghe intenționează să modernizeze iluminatul public de pe mai bine de 20 de străzi, astfel încât costurile acestuia să devină mai reduse. În acest sens, s-a depus un proiect la Ministerul Economiei, în prezent așteptându-se evaluarea finală.
Potrivit proiectului de hotărâre care aprobă documentaţia tehnico-economică, în prezent sistemul de iluminat public din orașul nostru prezintă numeroase deficienţe, lucru care reiese din valoarea ridicată a facturilor de energie electrică, aparatele de iluminat fiind necorespunzătoare din punct de vedere al performanţelor lumino-tehnice, având un grad de protecţie scăzut. Proiectul mai arată că unele zone de risc sunt iluminate incorect - sensuri giratorii sau treceri de pietoni. Proiectul propune iluminat public sigur pentru traficul rutier nocturn și pentru populaţie și bunuri, oferind ambianţă plăcută, confort luminos și estetică urbană.
Investiţiile propuse de Primărie pentru reabilitarea, modernizarea, construcţia sau reconstrucţia (după caz) sistemului de iluminat implică străzile Romulus Cioflec, Borviz (de la Piaţa Kalvin până la indicatorul de ieșire din localitate), Gabor Aron, Bisericii, Oltului, Korosi Cs. Sandor, Stadionului, 1 Decembrie 1918 (pe porţiunea dintre semafor și intersecţia cu str. Păiuș David) și Bdul. Gen. Grigore Bălan (pe porţiunea dintre semafor și intersecţia cu str. Ciucului), Lăcrămioarei, Nicolae Colan, Sporturilor, Puskas Tivadar, Iosif Popoviciu, Daliei, Nuferilor, Narciselor, Vasile Goldiș, David Ferenc.
Proiectul mai arată că iluminarea cu lămpi cu sodiu ar costa în jur de 1,9 milioane de euro, cea cu lămpi cu LED-uri aproximativ 2,5 milioane de euro. În funcție de banii care se vor primi, se va opta pentru una dintre cele două variante.