ACTUALITATE 27 martie 2012

Nu avem cei mai ieftini cartofi

de Székely Emőke | 73 vizualizări

Deși pentru unii ar părea logic să avem cei mai ieftini cartofi din România, ei bine, în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Trăim în „patria cartofului”,  dar paradoxal sunt județe unde în piețe se cere mai puțin pe un kilogram de cartofi decât în județul Covasna.

În Covasna prețul kilogramului de cartofi este de un leu, dar sunt mai multe județe în țară unde acesta costă mai puțin. Potrivit unui studiu efectuat de Econtext, de la începutul crizei și până în prezent, cartofii s-au ieftinit în majoritatea județelor din România. Concret, de la finele anului 2008 (când se considera că a început criza în România) și până la finele anului trecut, prețul cartofilor a urcat în nouă județe, dar a scăzut în celelalte 32 de județe. La nivelul întregii țări, kilogramul de cartofi s-a ieftinit cu 14%, de la o valoare medie de 1,2 lei/kg la finele anului 2008 și până la 1,03 lei/kg, la sfârșitul anului trecut.

În județul Covasna „hrana săracului” s-a scumpit cu 5%, de la 0,95 lei în 2008, la prețul de 1 leu, în prezent. Anul trecut în judeţul Covasna s-au obţinut aproximativ 360.000 de tone de cartofi, adică o medie 22 de tone la hectar.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.