ACTUALITATE 16 septembrie 2012

Noutăţi la CNMV în prima zi de şcoală. Supraveghere video în incinta Colegiului

de Székely Emőke | 563 vizualizări
Interviu cu directoarea Luminiţa Curceanu despre noutăţile pe care le aduce noul an şcolar atât pentru elevi cât şi pentru părinţi. Anul şcolar trecut, noua conducere a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a decis introducerea uniformelor pentru toți elevii instituției.

Interviu cu directoarea Luminiţa Curceanu despre noutăţile pe care le aduce noul an şcolar atât pentru elevi cât şi pentru părinţi.

Anul şcolar trecut, noua conducere a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a decis introducerea uniformelor pentru toți elevii instituției. După mai multe dispute între conducerea școlii, părinți și elevi, apele par să se fi liniștit, iar uniforma rămâne obligatorie, urmând ca elevii să o îmbrace şi în anul şcolar care începe azi. CNMV pregătește însă și alte schimbări de regulament. Despre toate acestea am stat de vorbă cu directoarea Colegiului, Luminița Curceanu.

– Suntem în pragul unui nou an școlar. Cum s-a pregătit CNMV pentru acest nou an? Ce lucrări ați făcut pe timpul verii?

– Una dintre cele mai importante lucrări este curățarea și vidanjarea sistemului de canalizare, lucrare care a fost făcută cu ajutorul Primăriei Sfântu Gheorghe. Dorim pe această cale să le mulțumim celor de la Primărie pentru sprijinul acordat. Din păcate nu am reușit să asfaltăm curtea până la începutul anului școlar, urmând ca această lucrare să fie făcută săptămâna aceasta. Motivul este unul obiectiv: dacă muncitorii ar fi turnat asfaltul, bordurile nou montate nu ar fi stat la locul lor, așadar ar fi fost o muncă în zadar. Eu sunt adepta principiului că dacă fac ceva, acela să fie făcut ca lumea, altfel nu are rost, așadar am înțeles această întârziere. Am mai făcut câteva reparații curente, am montat corpuri de iluminat, am zugrăvit, am montat geamuri termopan la cantină...

– Anul acesta va veni și clasa pregătitoare la școală. Sunteți pregătiți pentru noii elevi?

– Am amenajat clasele pregătitoare, avem atât mobilier adecvat, cât și grupuri sanitare speciale pentru acești micuți. Va fi o schimbare majoră în viața acestor copii, iar eu m-am gândit în felul următor: ce condiții aș vrea eu pentru copilul meu? Dat fiind faptul că sălile pentru clasele pregătitoare sunt mici, ne-am gândit să alocăm două săli pentru fiecare clasă. Sălile sunt vizavi una de cealaltă, astfel după cele 35 de minute de program școlar cei mici ies din sala de învățat și intră în cealaltă, de joacă.

– Privind lista de reparații și dotări efectuate pe timpul verii, mi-a sărit în ochi montarea unor căsuțe poștale. Despre ce este vorba?

– Am montat căsuțe fiecărui profesor și învățător. Astfel secretara nu va mai fi nevoită să alerge după fiecare cadru didactic, acesta își verifică zilnic cutia poștală pentru a vedea dacă are corespondență sau nu. Valoarea investiției a fost de 800 de lei, dar cred că va fi un lucru util.

– Dacă tot suntem la capitolul cadre didactice, spuneți-ne dacă aveți probleme în acest sens, sunt posturi neocupate, aveți profesori și învățători noi?

– Nu avem probleme, toate posturile sunt ocupate de cadre didactice calificate. Avem câteva colege care s-au întors din concediul de creștere a copilului, sunt și cazuri în care profesorii s-au schimbat, dar toate aceste aspecte sunt normale, iar părinții pot sta liniștiți, avem oameni calificați.

– Introducerea uniformelor anul trecut a iscat controverse. Care este situația acum?

– Ca orice schimbare, introducerea uniformelor a avut adepți și persoane care au fost împotrivă. Apele s-au liniștit, uniforma este obligatorie pentru fiecare elev al școlii. Marea majoritate a elevilor noi și-au cumpărat deja uniformele, fie că vorbim de clasa pregătitoare, clasa I sau a IX-a. M-au sunat de la firma de confecții cu care am colaborat și anul trecut și mi-au spus că uniformele celor din clasa a IX-a nu sunt încă terminate, dar săptămâna aceasta le vor primi și bobocii de liceu. Eu le-am cerut copiilor să vină îmbrăcați în uniformă din prima zi de școală, excepție sunt cei din clasa a IX-a. Regulile vor rămâne aceleași, cei care nu vin în uniformă la școală, vor fi trimiși acasă să se schimbe.

– La ce schimbări se pot aștepta elevii în noul an școlar?

– O schimbare majoră este instalarea camerelor de supraveghere. Așadar, la asta se pot aștepta elevii. Sistemul este instalat în biroul meu, dar nu numai aici, însă nu vă spun celelalte locații de unde elevii sunt urmăriți. Am instalat patru camere exterioare și 12 interioare, însă sper să le putem extinde. Consider că amplasarea camerelor de supraveghere este o măsură necesară, dat fiind faptul că spațiul este mare și nu îl putem acoperi cu profesorii supraveghetori. Un profesor de serviciu nu poate fi în toate colțurile culoarului.

– Pregătiți și schimbări pentru părinți?

– Da, ca o noutate am elaborat un act pe care toți părinții îl vor semna și prin care se angajează să vină o dată pe lună la școală pentru a se interesa despre copii. Până acum acest lucru se întâmpla și nu prea. Cred că fiecare părinte poate găsi câteva minute în fiecare lună pentru a veni la școală și a vedea care este situația copilului său. Desigur, cei care au mai mulți copii care învață la noi, vin o dată și vorbesc cu toată lumea, nu trebuie să vină de două sau trei ori pe lună la școală.

– Ce v-ați propus pentru noul an școlar? Ce vreți să mai schimbați?

– Planuri avem, însă nu vă pot spune nimic concret decât atunci când vom avea și banii necesari. Reabilitarea internatului ar fi o prioritate pentru noi. Aș vrea să reabilităm spațiul destinat cazărilor de sus în jos, începând de la etajul 4. Ar fi bine să punem la punct camerele pentru cazare, pentru că astfel am mai putea strânge ceva bani din cazări. La internat avem 50 de copii care nu sunt din Sfântu Gheorghe, dar învață la noi. De exemplu, anul acesta vine la noi o fetiță din Bixad, care va sta de asemenea în cămin. Părinții ne-au spus că au decis să o înscrie la noi la școală pentru ca fata să învețe limba română.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.