ACTUALITATE 4 martie 2013

Noul prefect susţine redeschiderea Spitalului de la Vâlcele

de Monica Vrânceanu | 573 vizualizări

Prefectura solicită sprijinul Ministerului Sănătăţii pentru redeschiderea spitalului

Spital Valcele ianuarie 2011 12

Prefectura Covasna a transmis o adresă către ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, prin care solicită sprijin în vederea demarării redeschiderii Spitalului „Dr. Radu Horia” de la Vâlcele, unitate sanitară închisă în vara lui 2011.

Prefectul Dumitru Marinescu a declarat că în adresa transmisă lui Eugen Nicolăescu se solicită realizarea unui audit pentru Spitalul de la Vâlcele, a unui studiu tehnico-economic şi analize pentru a vedea costurile de renovare, modernizare şi extindere a clădirii. În plus, s-a solicitat refacerea documentaţiei cadastrale a clădirii, deoarece aceasta a fost greşită iniţial. Toate acestea ar trebui făcute de Minister, în proprietatea căruia se află clădirea ce a găzduit Spitalul de la Vâlcele, în scopul readucerii pacienţilor cu boli distrofice înapoi de la Întorsura Buzăului, acolo unde au fost mutaţi în 2011.

Dumitru Marinescu a arătat că la momentul închiderii Spitalului de la Vâlcele a sprijinit acţiunile de protest declanşate de o parte din personal, pacienţi şi Asociaţia Ditroficilor Muscular din România (ADMR) şi că este de părere în continuare că Spitalul de la Vâlcele nu trebuia mutat la Întorsura Buzăului.

Există foarte multe motive pentru care Spitalul de la Vâlcele trebuie redeschis. În primul rând, la Vâlcele există tradiţia acestui Spital, inclusiv condiţiile climaterice pentru ameliorarea stării distroficilor, căci nu poate fi vorba despre vindecare totală de această boală. Tot la Vâlcele, ADMR a reuşit, prin sponsorizări şi sprijin de la guvernele României şi Olandei, să construiască un sediu. Ca să nu mai vorbim că nici nu se compară condiţiile de la Întorsura Buzăului cu cele de la Vâlcele, unde avem o locaţie potrivită pentru aceşti bolnavi”, a spus prefectul Marinescu.

Starea clădirii de la Vâlcele este relativ bună

Potrivit acestuia, starea generală a clădirii Spitalului de la Vâlcele este relativ bună şi s-ar putea găsi susţinere pentru reparaţiile necesare: refacerea acoperişului, reabilitarea încăperilor, zugrăveli. În ceea ce priveşte informaţiile furnizate anul trecut de Prefectură şi potrivit cărora după închiderea Spitalului de la Vâlcele clădirea acestuia a fost devalizată şi au fost furate de acolo inclusiv caloriferele, prefectul Marinescu a spus că situaţia nu e chiar atât de gravă, mai ales că respectivele calorifere au fost găsite şi recuperate. În plus, se pare că nu sunt şanse să se mai fure ceva din clădire, aici fiind asigurată acum o pază permanentă.

Prefectul Dumitru Marinescu a mai arătat că, dacă Ministerul Sănătăţii nu va putea suporta costurile refacerii Spitalului, există şi varianta atragerii de bani externi sau prin parteneriat public-privat. Prefectul Marinescu este susţinut în iniţiativa sa de ADMR şi inclusiv de bolnavi, care spun că deşi condiţiile din Spitalul de la Întorsura Buzăului sunt superioare celor pe care le aveau la Vâlcele, ar dori redeschiderea acestuia din urmă tocmai pentru că aici clima era mai blândă şi aveau posibilitatea de a se plimba în natură.

Statisticile arată că în România sunt 35.000 de cazuri înregistrate cu distrofii musculare, iar în Spitalul din Întorsura Buzăului pot fi internaţi doar 45 de pacienţi pe serie, adică aproximativ 540 de pacienţi pe an. Potrivit unui memoriu al ADMR prin care se cerea redeschiderea Spitalului de la Vâlcele, la acesta din urmă se făceau peste 1.500 de internări pe an.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.