Noul Cod al Muncii a scos vineri în stradă peste 800 de sindicaliști covăsneni
Aproximativ 800 de angajați covăsneni au ieșit vineri în stradă la Sfântu Gheorghe, oamenii venind din toate zonele județului și alăturându-se protestelor de stradă din toată țara, împotriva intenției Guvernului de asumare a noului Cod al Muncii. În stradă au ieșit sindicaliștii de la Cartel Alfa, Blocul Național Sindical și CSDR, CNSLR Frăția. Protestatarii s-au organizat într-un marș pe străzile din centrul municipiului, afișând pancarte reprezentative ale sindicatelor și zonelor din care au venit, strigând lozinci anti-guvernare și pichetând sediile UDMR și PDL Covasna, precum și pe cel al Prefecturii.
Protestatarii de la Sfântu Gheorghe au calificat noul Cod al Muncii ca fiind unul al ”sclaviei”, acuzând Guvernul Boc de distrugerea tuturor drepturilor salariaților prin asumarea noii forme a Codului și cerând, în acest sens, demisia întregului Guvern, precum și a președintelui Traian Băsescu.
Înarmați cu fluiere, trompete, lozinci și diverse pancarte, protestatarii din administrație, sănătate, învățământ, cultură și alte domenii au arătat că nu vor să devină sclavii angajatorilor prin noul Cod al Muncii și că oricum sunt deja sărăciți după tăierile de salarii inițiate în vara anului trecut. Furioși, oamenii au strigat în special ”Mincinoșii!” și ”Jos Guvernul!”, iar în fața sediului UDMR au lansat lozinci prin care îi acuzau pe cei din Uniune de servilism și aservire față de PDL, în scopul tragerii foloaselor prin rămânerea la putere. În plus, pe pancartele afișate de protestatari scria "Domnului Guvern - promisiuni egal minciuni" și "Nu vrem să fim sclavi!".
”Susținem actualul Cod al Muncii. Considerăm că ideea de a modifica atât de brutal acest Cod aduce mari probleme salariaților, fie că vin din mediul privat sau cel de Stat. Astfel, prin noul Cod obligațiile vor veni doar la salariați; sperăm că prin amendamentele depuse și după discuții cu parlamentari din județ se va mai modifica ceva”, a declarat liderul Sindicatului SANITAS, Vasile Neagovici. Acesta a arătat că trei aspecte problematice ale Codului Muncii pe care vrea să îl adopte Guvernul sunt reprezentate de eliminarea Constractelor Colective de Muncă, pedioadele de probă prelungite la angajare și concedierile fără respectarea principiilor sociale.
La sediul UDMR, liderii de sindicate au fost invitați înăuntru, unde au fost primiți de senatorul Albert Almos și președintele executiv Tischler Ferenc.
Aici, senatorului UDMR i-au fost prezentate doleanțele sindicatelor, oamenii plângându-se de faptul că prin noul Cod al Muncii nu vor mai avea deloc siguranța unui loc de muncă, vor munci mai mult pe contracte de muncă determinate și practic puterea angajatorului va fi mult mai mare decât până acum, ceea ce ar induce o stare asemănătoare cu sclavagismul. Sindicaliștii au subliniat faptul că prin noul Cod al Muncii angajatorii vor putea stabili obiectivele de performanță astfel încât salariații nu vor putea realiza niciodată salariile negociate, vor fi constrânși să accepte delegări multiple sau permanente, iar în cazul unor concedieri, primii care vor fi afectați vor fi salariații incomozi.
În acest context, reprezentanții sindicatelor le-au vorbit celor din UDMR inclusiv despre nerespectarea unor decizii judecătorești câștigate în instanțe - cele referitoare la neacordarea banilor de navetă către cadrele didactice, în special. În vreme ce sindicaliștii le-au cerut celor din UDMR să părăsească PDL astfel încât actualul Guvern să nu mai poată avea putere, senatorul Albert Almos a amintit că Uniunea tocmai a semnat un protocol cu PDL și a subliniat că tocmai această colaborare va contribui la redresarea țării.
După ce au plecat de la UDMR, oamenii s-au îndreptat către Prefectură, unde au huiduit la adresa Guvernului, ascultându-și liderii de sindicate pe acordurile melodiei „România, trezește-te!” a celor de la Moromeții. Sindicaliștii au plecat spre case în jurul orei 15, liderii de sindicate avertizând că vor urma noi proteste în cazul în care noul Cod va fi asumat de către Guvern în forma actuală.
Mii de sindicaliști din toată țara au protestat zilele acestea împotriva noului Cod al Muncii, pe care Guvernul vrea să îl adopte prin asumare marţi, 8 martie, după ce proiectul a fost aprobat în şedinţa de lunea trecută a Executivului. Potrivit Jandarmeriei, protestul de la Sfântu Gheorghe a adunat pe străzile orașului 800 de participanți, evenimentul desfășurându-se fără incidente deosebite.