ACTUALITATE 28 octombrie 2015

Noua piață pietonală din Sfântu Gheorghe finalizată 70%

de Mirela Cara Dragu | 1752 vizualizări

După o perioadă în care centrul orașului Sfântu Gheorghe a arătat aidoma unui șantier în lucru, piața pietonală începe să capete contur. Deja porțiunea din Piața Libertății a fost deschisă circulației și este acum loc de promenadă pentru locuitorii orașului. Cu toate acestea, lucrările nu sunt finalizate complet întrucât mai sunt retușuri de făcut și trebuie adus mobilierul urban, care va schimba complet aspectul acestei zone.

„Ultima dată când ne-am întâlnit la o conferință de presă aici, în piața centrală, eram doar noi și reprezentanții presei, respectiv muncitorii care lucrau pe partea aceasta a pieței centrale. Atunci am spus că avem intenția de a renova și fațada teatrului. La această întâlnire, fațada este deja una modernizată și, după cum puteți vedea, sunt copii, oameni la plimbare pe partea aceasta a pieței. Vrem să subliniem faptul că nu este în formă finală, aici se vor mai face investiții, nu s-a pus încă mobilierul urban, deci va mai primi foarte multe elemente această piață. La următoarea întâlnire și acoperișul Colegiului „Székely Mikó” va fi deja finalizat sau se va lucra” – a spus primarul Antal Árpád, care a precizat că în piața centrală va exista și o fântână arteziană.

Ce s-a făcut în cifre

La rândul său, administratorul public al oraşului, Czimbalmos Kozma Csaba, a vorbit atât despre lucrările efectuate deja, cât și despre detaliile care urmează a fi puse la punct în următoarea perioadă. „De când ne-am întâlnit, se vede că o mare parte a pieței s-a și redat circulației. În cifre, din cca. 8600 mp de îmbrăcăminte de piatră – piatră cubică și piatră tăiată – s-au executat 3500 mp, deci în jur de jumătate, plus niște suprafețe din fața Primăriei, care s-au pus zilele acestea și nu sunt calculate încă. Din 2200 mp de suprafață de zonă verde, s-au amenajat 1800 și alte câteva insule în fața Primăriei, iar în spatele statuii Sfântu Gheorghe urmează să fie amenajate în perioada următoare. S-au montat 27 de corpuri de iluminat și urmează să se mai monteze încă 16. Majoritatea au și sosit. În momentul în care o porțiune de îmbrăcăminte este terminată se montează și lămpile”, a declarat Czimbalmos Kozma Csaba, care a mai afirmat că între timp s-au mai făcut câteva lucrări în afara acestui proiect, respectiv un sistem de drenaj în fața Colegiului „Székely Mikó” și teatrului, care încearcă să elimine apariția apelor freatice din toată această insulă centrală. Administratorul orașului a mai precizat că au fost reparaţi și câţiva pereţi exteriori din spate neîntreținuţi din zonă și că urmează a fi plantați în continuare copaci şi aduse piesele de decor.

Esplanada pietonala centru Sfantu Gheorghe 28 octombrie 2015 - 02

Două etape ale lucrării unite și lucrate în paralel

Din cauza lucrărilor auxiliare de drenaj, planificarea lucrărilor a fost puțin modificată motiv pentru care ultimele două etape s-au reunit și se lucrează paralel, astfel încât piața centrală să poată fi gata în luna decembrie.

„Data trecută am vorbit despre trei etape. Etapa 1 era parcul și zona aceasta principală. În data de 23 octombrie am redat zonele verzi și piața asta centrală a orașului, dar asta nu înseamnă că 100% este gata pentru că mai sunt unele corecturi de făcut. În cursul lunii noiembrie, se plachează fântâna arteziană cu piatră naturală. Etapele 2 și 3 s-au contopit acum. Etapa 2 este în fața Primăriei, iar etapa 3 era în fața teatrului și a liceului Mikó. Acum lucrăm paralel pe ambele zone că ne-a întârziat puțin sistemul de drenaj.  Dar, dacă vremea ne ajută, în 20 decembrie putem spune că lucrurile vor fi terminate. Astăzi ne apropiem de 70% din toată suprafața”, a declarat ing. Szőcs Gyula, directorul companiei care execută lucrările.

Balaurul e în stand-by

Conform PUZ-ului aprobat de Primărie, zona din fața sediului Prefecturii şi Consiliului Judeţean are denumirea de „Extindere parc central”. De curând, în jurul lucrării din această porțiune din piață a fost creată o nouă situație care a condus la oprirea lucrărilor pentru o durată greu de estimat. Concret, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a atacat hotărârea PUZ-ului aprobat de Primărie, motivând că încalcă legea.

„În porțiunea din fața Prefecturii practic am fost blocați din cauza faptului că domnul prefect a atacat în contencios administrativ hotărârea prin care noi am aprobat PUZ-ul. Din păcate, sloganul „Împreună pentru 2021” nu este valabil pentru toată lumea. Se pare că suntem împreună unii și alții nu sunt împreună cu noi. Alții au interesul să nu putem să continuăm aceste investiții”, a precizat primarul Antal Árpád, care a adăugat că atât el, cât și întreaga echipă a Primăriei, au urmat îndeaproape litera legislației în vigoare, iar Prefectura face trimitere la o lege din 1995, modificată în 2001.

„Prefectul, care este garantul legii în județul Covasna, a atacat această hotărâre a Consiliului Local prin care am aprobat PUZ-ul, spunând că nu am cerut aviz de la Serviciul Român de Informații, de la Ministerul de Interne și de la Ministerul Apărării Naționale și face referire la un ordin comun dat în 1995, care aplică și execută legea 50 din 1991, privind autorizarea executării construcțiilor, însă problema este că în 2001 a apărut o lege – legea 350 privind amenajarea teritoriului, unde nu se mai vorbește despre necesitatea avizării PUZ-urilor de către aceste instituții, ci doar despre necesitatea avizării PUG-ului de către aceste instituții”, a explicat primarul Antal Árpád, adăugând că la aprobarea PUZ-ului a solicitat toate aprobările necesare, conform legislației în vigoare. „Noi în momentul în care am aprobat acest PUZ, am avut avizul Ministerului Afacerilor Interne prin Serviciul Rutier – asta spune legislația, că avem nevoie de un aviz de la Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție. A existat acest aviz. Deci toate documentațiile din punctul nostru de vedere, din punctul de vedere al juriștilor din Primărie, din punctul de vedere al arhitecților din Primărie, sunt legale”, a afirmat edilul.

Antal Árpád a precizat totodată că, după atacul prefectului în contencios, a trimis adrese la SRI și MApN de unde urmează să primească un răspuns. „Așteptăm câte un punct de  vedere și de la ei și, în momentul în care ne vor veni aceste răspunsuri, vom lua decizia dacă vom ataca în instanță decizia prefectului sau dacă vom retrage această hotărâre. Ceea ce este sigur este că nu putem continua aceste lucrări. Noi, conform planurilor, am fi finalizat și investiția respectivă până la sfârșitul anului. Din păcate, va rămâne o rană în oraș. Din păcate, în timp ce unii construiesc, alții pun bețe în roate. Sunt foarte dezamăgit din această cauză. Eu am avut foarte multe discuții cu domnul prefect, amabile, am încercat să găsim împreună cu colegii soluţii la alte probleme pe care le-a ridicat, cu parcarea mașinilor Prefecturii, deci pur și simplu am sperat că putem să rezolvăm orice problemă pe cale amiabilă și nu blocăm proiecte ale municipalității”, a  mai spus primarul Antal Árpád.

Prefectul Sebastian Cucu este de părere că legea nu a fost respectată și precizează că nu este la mijloc nicio chestiune de rea-intenție. „Hotărârea prin care a fost aprobat PUZ-ul a ajuns la noi în luna septembrie. Noi am sesizat Primăria cu privire la aspectul de nelegalitate existent în această hotărâre, dar nu am primit niciun răspuns, motiv pentru care am trimis mai departe în instanță. Aici nu e vorba de ce vreau sau ce nu vreau eu, ci de o lege care a fost încălcată și trebuie respectată”, a spus prefectul Sebastian Cucu, care a precizat că nu știe la ce modificări legislative se referă primarul Antal Árpád.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
R, 29 octombrie 2015
ar trebui educati si pietonii sa nu se mai plimbe pe piste, ca pe Fabricii de exemplu
un biclist pieton, 29 octombrie 2015
Si eu am boala pe masini, dar inca nu sunt culema fericirii pt. ca astept pistele de biciclete!
R, 29 octombrie 2015
"felicitari" pentru un centru anti-masini: parcare scumpa, se pot lua numai jumatati de ora (un leu) nu si fractiuni mai mici, trafic aglomerat (o banda pe sens), o gramada de sensuri unice, strazi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.