ACTUALITATE 9 ianuarie 2013

Noua lege antifumat, greu de... controlat şi aplicat

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 506 vizualizări
Noua directivă impusă de Uniunea Europeană interzice fumatul în taxiuri, parcuri de joacă pentru copii, maşini de serviciu sau universităţi, amenzile ajungând la 5.000 de lei. O directivă UE impune țării noastre o nouă lege antifumat, prin care se restrânge...

Noua directivă impusă de Uniunea Europeană interzice fumatul în taxiuri, parcuri de joacă pentru copii, maşini de serviciu sau universităţi, amenzile ajungând la 5.000 de lei.

Noua lege antifumat, greu de... controlat şi aplicatO directivă UE impune țării noastre o nouă lege antifumat, prin care se restrânge fumatul în spații publice. Astfel, cel puțin teoretic, de la 1 ianuarie 2013 fumatul e interzis în taxiuri, mașini de serviciu, părculețe pentru copii și instituții de învățământ – inclusiv universități. Mai mult, restaurantele care se vor menține ca fiind pentru fumători vor trebui să interzică accesul minorilor. E însă foarte posibil ca noua lege să se izbească de rezistența românilor, cu atât mai mult cu cât, deocamdată, nimeni nu știe cine va aplica amenzile care pot urca până la 5.000 de lei pentru cei care vor fi prinși fumând în locuri nepermise.

Interzis oricum și până acum în instituțiile publice, școli sau spitale, fumatul nu a devenit însă o provocare pentru români, care și-au amenajat deja locuri speciale pentru fumat. Mai mult, există spații de fumat – neoficiale, desigur, inclusiv în spitale; la Spitalul Județean de Urgențe (SJU) Sfântu Gheorghe, de exemplu, pacienții internați la diversele secții ies, se strecoară pe scările exterioare și tot mai trag câte un fum.

Parcurile pentru copii ar putea scăpa de fumuri

Partea cea mai controversată a legii pare însă a fi cea referitoare la parcurile de copii, multor părinți nefumători displăcându-le faptul că în timp ce-și supraveghează copiii, alți părinți fumători nu au nicio problemă în a-și aprinde țigările de față cu cei mici, ba mai mult, aruncă mucurile pe jos, acolo unde cei mici se joacă.

„Mă deranjează când văd părinți care fumează în parcurile de copii, mai ales că aruncă pe jos chiștoacele de țigări care sunt foarte interesante pentru cei mici... adică se poate întâmpla lesne să pună mâna pe ele, să le bage în gură, de curiozitate. Sigur, e treaba mea să fiu atentă la ce face copilul, dar nu e normal să supraveghez chiștoacele altora. Ca să nu mai spun că fumul nu merge întotdeauna în sus, chiar dacă vorbim despre fumat în aer liber. În plus, e un exemplu negativ pentru copil, o ipocrizie; e ca și când treci cu copilul pe roșu la semafor, iar apoi îi explici copilului că nu are voie să facă asta”, spune Silvia Bologa, mama unui băiețel de doi ani.

Printre părinți sunt însă și unii care nu consideră așa un mare abuz fumatul în parcurile de copii – asta dacă fumătorul stă ceva mai departe de cei mici și are grijă să nu-și arunce chiștoacele la întâmplare, pe jos.

ldikó, mama unui băiețel de 3 ani, spune că și în parc ar trebui să existe un spațiu pentru fumători. „Ajungem să fim amendați dacă aprindem o țigară și în casă. Așa cum acasă fumez doar în bucătărie, și în parc ar trebui să existe un loc pentru fumat. Mă întreb, oare nu se va mai fuma nici la terasa din parc, deschisă pe timpul verii? Nu cred că ar trebui să se recurgă la asemenea măsuri drastice pentru că cei care fumează, oricum își vor găsi un loc unde să mai tragă un fum”, spune aceasta.

Fumatul este însă un comportament dobândit și se pare că orientarea către a fi fumător poate începe la 2-3 ani, prin imitarea părinților de către cei mici.

„Legea ar fi bine dacă se va aplica, deși nu știu exact când va intra în vigoare. Pe un copil se simte dacă părinții fumează – se simte mirosul în păr, se poate să facă și astm sau să nu ia în greutate. Ar fi ideal să se interzică fumatul în parcurile de copii, pentru că fumul poluează și oricum aerul e deja poluat de altele”, a declarat medicul Lucia Sereș.

Restaurantele selectează, barurile rămân cu fumătorii

În ceea ce privește restaurantele, există deja în Sfântu Gheorghe unele care au renunțat la a mai primi fumători, pe considerentul că-și aleg clientela și țintesc spre o clientelă lărgită, cea a familiilor cu copii.

Pe de altă parte, majoritatea barurilor continuă să fie pline de tineri care fumează; chiar dacă nu le vând țigări, mulți patroni închid ochii atunci când văd minori fumând, în ideea că nu există o lege clară care să impună legitimarea unui minor care fumează.

Patronul unui bar din centrul municipiului spune însă că și-ar dori ca legea antifumat să se aplice și barurilor, așa cum se întâmplă în multe țări din Vest.

„Ar fi mult mai sănătos pentru toată lumea dacă nu s-ar mai fuma în baruri. Am clienți minori, care vin și fumează – nu cumpără țigări de aici, pentru că nu vând, dar vin și stau trei ore la câte un suc, timp în care fumează un pachet de țigări. Prin urmare, intenționez să pun o bulină cu +18 pe ușa barului, astfel încât să fie clar că nu mai permit accesul minorilor. O lege antifumat pentru baruri este însă greu de crezut că vom avea în curând în România, pentru simplul motiv că există interse prea mari: cred că mulți politicieni au legături cu companiile de tutun sau cu distribuitori mari, așa că nu vor da o lege care ar duce din prima la scăderea vânzărilor cu 20-30%”, ne-a spus acesta.

Fără ţigară în taxi

Nou lege prevede și interzicerea fumatului în taxiuri, însă se pare că, cel puțin în Sfântu Gheorghe, nici până acum nu se fuma în aceste mijloace de transport, asta fiind prevăzut într-un regulament al taximetriștilor. Cu toate acestea, mai sunt și unii care până acum încălcau regulile. Tibor, un taximetrist din Sfântu Gheorghe, spune că în principiu este de acord cu noile reglementări, deși este fumător și mai aprinde o țigară în mașină în timp ce așteaptă clienții.

„Și până acum stingeam țigara în clipa în care aveam un client, mi se pare nesimțire să fumezi în fața clientului. De acum dacă nu vom avea voie să fumăm în mașini, vom fuma lângă mașină și treaba este rezolvată” – afirmă taximetristul.

Prin noua lege, fumatul a devenit interzis inclusiv în orice mașină de serviciu, mall-uri sau cofetării, dar barurile, cluburile și chiar cantinele fac excepție, deocamdată.

Avem lege, nu știm cine o aplică

Pe de altă parte, chiar dacă legea a intrat în vigoare din 1 ianuarie, nu se știe încă exact cum va fi aceasta aplicată și de către cine. Șeful Poliției Locale din Sfântu Gheorghe, Hadnagy István, spune că nu au primit încă indicații în acest sens, dar dacă vor primi, vor lua în serios această nouă atribuție. Purtătoarea de cuvânt a IPJ Covasna, Iulia Grigoraș, ne-a declarat că polițiștii nu vor amenda fumătorii care nu respectă noile reguli. „Administratorii spațiilor vor fi cei care au competențe să îi amendeze pe cei care fumează în locuri nepermise. De exemplu, administratorii parcurilor sau inspectorii de la sănătate publică, nicidecum polițiștii” – ne-a declarat Iulia Grigoraș.

La Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna, care ar putea avea atribuții în acest sens deoarece legea vine pe linia Ministerului Sănătății, nu se știe nimic concret despre controale, funcționarii de aici spunând că nu au văzut textul legii, în consecință nu au pe ce să acționeze.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.