Note mai mari la Evaluarea Naţională în urma contestaţiilor
După rezolvarea contestaţiilor, procentul final care arată numărul elevilor de clasa a VIII-a din judeţul Covasna care au obţinut medii peste 5 la Evaluarea Naţională din acest an a crescut de la 76,11% la 76,31%.
Statistica prezentată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna arată că 65,11% dintre elevi au obţinut note peste 5 la proba de Limba şi literatura română, 94,23% la Limba maternă şi 69,93% la Matematică.
Situaţia la nivel de judeţ mai arată faptul că un singur elev a obţinut nota 10 la Limba română, dar 21 de candidaţi au obţinut punctajul maxim la Limba maternă şi 15 la Matematică. Niciun elev covăsnean nu a obţinut media generală 10, dar de asemenea, niciun elev nu a fost eliminat din examen.
Cele mai mari note din judeţ
Cele mai mari medii au rămas cele ale elevelor de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului. Media 9,90 a fost obținută de Cristina Ioana Găvăneanu, singura din judeţ care a obţinut nota 10 la Limba şi literatura română, şi de Ana Maria Păpară, care a obţinut nota 10 la Matematică. Următorul rezultat a fost obţinut de Miklós Csenge, de la Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, cu media generală 9,85.
În judeţul Covasna 1.532 de elevi au fost înscrişi la examen, dar dintre aceştia 1.490 au fost la toate probele, restul de 42 fiind absenţi.
„Media generală obţinută la Evaluarea Naţională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învăţământul liceal de stat. Media de admitere în liceu este media ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională (cu o pondere de 75%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 25%)”, arată Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.
Note mai mici decât anul trecut
Chiar dacă procentajul a crescut după contestaţii, acesta rămâne cu mult mai mic faţă de notele de la Evaluarea Naţională de anul trecut. Atunci 83,7% dintre candidaţi au avut medii peste cinci.
„Este un rezultat acceptabil dacă luăm în calcul toate aspectele. La prima vedere putem spune că rezultatele sunt mai slabe, dar trebuie să ţinem cont de faptul că anul acesta lucrările au fost corectate în judeţul Braşov, iar profesorii de acolo sunt antrenaţi la un alt nivel cu vorbitorii de limba română. Dacă privim din acest punct de vedere, putem spune că acest lucru nu ne-a avantajat. Putem spune că notele au fost mai mici şi pentru că subiectele au fost mai dificile anul acesta. Dar, una peste alta, la nivel naţional suntem pe locul al 13-lea din 42 de judeţe, faţă de locul 7 anul trecut, ceea ce înseamnă că suntem, totuşi, în primul eşalon, în faţa unor judeţe importante. Iar dacă ne raportăm la materii, atunci vedem că la Matematică suntem pe locul 9 în ţară şi am avut şi foarte multe note de 10, dar urmează o analiză aprofundată, în urma căreia vom trage mai multe concluzii”, a declarat miercuri, pentru Agerpres, inspectorul şcolar general Kiss Imre.
Evaluarea Naţională 2016
În urma contestaţiilor şi la nivel naţional s-a menţinut trendul ascendent, creşterea elevilor cu note mai mari sau egale cu 5 fiind de la 75 la 75,10%. Mai mult, numărul elevilor care au obţinut media generală 10 a crescut de la 241 la 253.
Judeţele cu cele mai multe note egale sau mai mari cu 5 sunt: Brăila (89,2%), Cluj (88,9%), Municipiul Bucureşti (87,3%), Prahova (86,1%) şi Galaţi (82,1%). De cealaltă parte se înregistrează judeţele Giurgiu (55,1%), Teleorman (60,2%), Caraş Severin (65%) şi Mehedinţi (64,9%).