ACTUALITATE 28 februarie 2020

Noi discuții în Consiliul Local pe tema „Pro Urbe”

de Daniela Luca | 1741 vizualizări

„Vom înainta și pentru Pro Urbe și pentru problema scenei la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării”

Nici în acest an după apariția în presă a anunțului conform căruia conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe așteaptă nominalizări pentru premiul „Pro Urbe”, reacția consilierilor partidelor românești nu a întârziat să apară. În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local din 27 februarie, un consilier a solicitat ca în 2020 an premiul să fie acordat post-mortem unui reprezentant al comunității românești, contrar regulamentului, pe motiv că în trecut s-au mai făcut astfel de excepții. 

Dacă anul trecut faptul că singurul premiu Pro Urbe a fost acordat unui reprezentant al comunității maghiare a stârnit reacția consilierului local Rodica Pârvan, anul acesta nemulțumirea a venit din altă parte. 

„Imediat intrăm în martie, deci se deschide stagiunea Pro Urbe și stagiunea scena. Știți, domnule primar, intrăm în noua stagiune și de vreo 10-15 ani numai același lucru îl discutăm. În legătură cu premiul Pro Urbe, de aceea am spus că vreau un răspuns scris, pentru că prevăd care va fi răspunsul și ca să preîntâmpin acest răspuns, doresc răspuns în scris la adresa de pe 17.01 unde la cererea Forumului Civic al Românilor și probabil și a celor de la Colegiul Național «Mihai Viteazu», s-a formulat dorința de a acorda un premiu post mortem doamnei profesor Marianne Iliescu. Nu s-a acordat după știința mea, decât o singură dată acest premiu post mortem domnului fost primar Albert Álmos. Am dori să știm dacă se poate, că parcă văd că voi primi răspuns că nu s-a modificat regulamentul sau că am venit prea târziu și până la urmă nu vom beneficia pentru că n-am intervenit la timp”, a spus joi, 27 februarie, în cadrul ședinței Consiliului Local, Rodica Pârvan. 

Primarul Antal Árpád a declarat pe de altă parte că motivul pentru care consilierul nu a primit deocamdată un răspuns oficial este legat de faptul că încă nu s-a întrunit comisia care ia deciziile în ceea ce privește acordarea premiilor Pro-Urbe.

„Nu s-a discutat această problemă. Trebuie discutată și în momentul în care se va lua o decizie veți fi informată și dumneavoastră. Așa este, într-adevăr atunci când a decedat fostul primar al orașului, domnul Albert Álmos, care a fost primar 16 ani și a fost patru ani senator, așa am decis să acordăm premiul Pro Urbe, considerând ca o excepție, dar haideți să verificăm să vedem despre ce este vorba. Eu nu vreau acum din start să refuz această solicitare a dumneavoastră. Totuși cred că a acorda unei persoane care a fost primar 16 ani și a decedat, este o situație oarecum care vine de la sine să se întâmple acest lucru, dar nu vreau eu să iau decizii în acest sens”, a explicat Antal Árpád. 

Alte scene, aceleași discuții 

În ceea ce privește scena de la Zilele Sfântu Gheorghe, unde se vor desfășura programele artistice românești, consilierul Rodica Pârvan și-a exprimat dorința ca aceasta să fie amenajată în fața magazinului Șugaș, în zona centrală a orașului. Ea a solicitat de asemenea ca această problemă să fie transpusă într-un proiect de hotărâre. 

„Vom înainta și pentru Pro Urbe și pentru problema scenei la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării să ni se argumenteze unde sunt locurile și de ce ni s-a luat dreptul de a evolua pe acea scenă”, a mai adăugat consilierul local. 

În acest sens, primarul a spus că scenele nu sunt repartizate în funcție de etnie, ci în funcție de stiluri și a îndemnat ca aceste „dispute false” să se sfârșească. 

„Îmi spuneți să inițiez un proiect de hotărâre. Vă rog să inițiați dumneavoastră. Sunteți consilier, aveți acest drept. De ce să inițiez eu în numele dumneavoastră o hotărâre a Consiliului Local? Nu o să inițiez eu în numele unui consilier nicio hotărâre. Dacă cineva are o inițiativă, are dreptul să inițieze o hotărâre și să fie pusă pe ordinea de zi, iar consiliul va decide cum se raportează. Chiar ar fi bine cumva să depășim aceste dispute false și cu scena și cu Pro Urbe. Cred că am discutat un algoritm corect și ar trebui să îl respectăm și să nu ne mai certăm pe chestii care nu sunt probleme reale ale comunității”, a mai adăugat edilul. 

Anul trecut, titlul „Pro Urbe” a fost acordat părintelui Szabó Lajos, iar în 2018 premiile au fost conferite poetului Farkas Árpád și preotului Ioan Cucu, cel din urmă fiind premiat după ce câțiva consilierii s-au arătat nemulțumiți că niciun reprezentant al comunității românești din Sfântu Gheorghe nu a mai obținut acest premiu din anul 2014.

Titlul Onorific „Pro Urbe” a fost înființat în 1997. Pot fi distinși cu titlul „Pro Urbe” cetățeni născuți sau domiciliați în municipiul Sfântu Gheorghe, care au împlinit vârsta de 70 de ani, și au contribuit în mod deosebit la dezvoltarea localității sau care au dobândit o recunoaștere notorie a activității lor pe plan local, județean, național sau internațional, contribuind la promovarea imaginii municipiului Sfântu Gheorghe.

Nominalizările pot fi transmise până pe data de 16 martie inclusiv, la sediul Primăriei Sfântu Gheorghe sau pe adresa de e-mail: zoltan.vnagy@sepsi.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.