Nici cu mistreții nu e de joacă
Sălbăticiunile continuă să provoace pagube fermierilor covăsneni
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna a înregistrat pentru prima jumătate a anului curent 55 de cazuri de distrugeri provocate de porcii mistreți pe raza județului Covasna. Sălbăticiunile au afectat aproape 8, 4 hectare de cartofi, peste 5,5 hectare de porumb, 0,05 hectare de grâu, peste 36 de hectare de fâneață, aproape 84 de hectare de pășuni și 0,75 de hectare de sfeclă de zahăr. Cele mai mari probleme ar fi, potrivit specialiștilor, în zona Buzaielor, Zagon, Bățani, Vârghiș, Baraolt sau Brăduț.
„Față de anii trecuți nu putem să spunem că sunt un șir de pagube mai ieșite din comun, dar este o problemă, mai ales în zonele mai înalte, mai spre pădure, unde pot să facă pagube mai mari, nu numai în culturile agricole, dar și pe pășuni”, a declarat joi, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, directorul Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, Könczei Csaba.
Despăgubirile în astfel de cazuri de distrugere, spune acesta, ar trebui să vină de la gestionarii fondurilor de vânătoare.
„Mistrețul nu e specie sălbatică protejată cum e ursul sau lupul, deci în cazul ăsta despăgubirea ar trebui să fie făcută de Asociațiile de Vânători. Evaluări au fost în zona Buzaielor, Zagon, Bățani, Vârghiș, Baraolt, Brăduț, unde au fost probleme mai multe. Recomandarea mea este ca fermierii să încerce o colaborare cât mai strânsă cu gestionarii fondurilor de vânătoare. Asta este o chestiune de dublu-interes. Fermierii ar trebui să încheie contracte cu gestionarii fondurilor de vânătoare în care să fie stipulate mult mai multe priorități ale fermierilor. Și fondurile de vânătoare și asociațiile de vânători ar trebui să fie mai corecte”, a mai transmis Könczei Csaba.
Cooperarea cu pădurarii a dat roade în unele zone, cum ar fi Câmpu Frumos, unde potrivit unor agricultori din județ, patrulările mai dese și grija administratorilor fondurilor de vânătoare a sfârșit problemele provocate în trecut de mistreți.