Nesiguranța zilei de mâine ne face depresivi
Numărul cazurilor de tulburări depresive este în continuă creștere în judeţul Covasna
Lipsa unui loc de muncă sau instabilitatea jobului pe care îl avem, dificultățile financiare, ratele la bănci pe care nu le mai putem achita și nesiguranța care planează asupra întregii societăți duc la creșterea constantă a numărului celor care suferă de tulburări depresive, o boală care, potrivit specialiștilor, va ocupa peste câțiva ani locul secund în topul celor mai frecvente boli ale omenirii, după cele cardiovasculare. În județul Covasna, spun specialiștii, numărul cazurilor de tulburări depresive este în continuă creștere.
Depresia – între stare de normalitate și boală
Șeful Secției de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, dr. Ercse Ferenc, spune că stările depresive sunt oarecum normale și pot apărea la fiecare dintre noi într-un moment sau altul al vieții. Problemele majore apar însă atunci când vorbim de tulburările depresive. „Tulburările depresive au un trend crescător la nivel mondial, și desigur și județul nostru sau zona noastră urmează acest trend, sunt din ce în ce mai multe cazuri. Sunt dese cazurile de tulburări depresive nedepistate, în care boala are forma unor boli fizice și după multiple tratamente eșuate este trimis la psihiatrie și ne dăm seama că este vorba de fapt de tulburare depresivă” – explică dr. Ercse Ferenc.
Mai multe cazuri la femei
În ceea ce privește gruparea pe sexe, statisticile arată că la femei boala apare mai des, însă acest lucru nu este neapărat o reflecție a realității întrucât specialiștii vorbesc și despre acel aspect cultural potrivit căruia băieții sunt educați de mici să își ascundă sentimentele, să nu plângă, și din acest motiv bărbații ajung la psihiatrie cu tulburări depresive în număr mai mic decât femeile. Dr. Ercse Ferenc spune că această discrepanță între cele două sexe este mai accentuată la tineri, în timp ce la cei mai în vârstă numărul este aproximativ egal.
Cauze multiple
Omul este definit ca ființă bio-psiho-socială și este un întreg datorită acestor trei factori. Medicul psihiatru spune că tulburările depresive pot fi cauzate de disfuncționalități în una sau mai multe dintre aceste trei sfere. Astfel cineva poate aduce în structura sa genetică tendința de a dezvolta această boală, sau poate avea tulburări depresive cauzate de dezvoltarea personalității sau de mediul mai restrâns sau mai larg în care trăim. „În general lipsa stabilității a generat creșterea numărului de cazuri, precum și lipsa speranței că lucrurile se vor îmbunătăți. De exemplu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial numărul cazurilor de tulburări depresive nu a fost atât de ridicat pentru că oamenii aveau speranța că acea stare se va termina, nu poate ține la nesfârșit. De asemenea, în regimul comunist oamenii știau că va interveni o schimbare mai devreme sau mai târziu, pe care chiar dacă ei nu o vor trăi, o vor trăi copiii lor. Acum această speranță de mai bine nu există, și astfel numărul celor care suferă de depresie este în creștere” – afirmă dr. Ercse Ferenc.
Cum se manifestă boala
Ca fiecare boală, tulburarea depresivă are mai multe forme, de la cea ușoară la cea severă. „Simptomele acestei boli pot fi multiple. De la tulburări de somn la dispoziţie deprimată pentru cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi, neinfluenţată de circumstanţe, pierderea interesului sau a plăcerii în activităţi care în mod normal erau plăcute, astenie, pierderea încrederii în sine, sentimente de vinovăţie, de culpabilitate, de autoreproş, gânduri recurente de moarte sau sinucidere sau orice comportament de tip suicidar, diminuarea capacităţii de concentrare, modificări ale apetitului în sensul scăderii sau creşterii poftei de mâncare, cu modificări corespunzătoare de greutate” – spune dr. Ercse Ferenc.
Prevenție, și da și nu
Medicul psihiatru spune că prevenția în cazul acestei boli nu prea există. În cazul în care cauza este genetică nu se poate face nimic, doar consolidarea celorlalți factori care pot cauza boala, iar în ceea ce privește cauzele psihologice sau sociale, ar fi nevoie practic de schimbarea societății, de asigurarea unui climat de siguranță pentru ca numărul cazurilor de tulburări depresive să fie diminuat. „Prevenție se poate face în ceea ce privește copiii, în sensul că îți crești copilul în așa fel încât acesta să se dezvolte armonios și astfel să prezinte un risc scăzut în ceea ce privește tulburările depresive” – afirmă medicul.
Pacienții se încurajează între ei
Psihologul Varga-Berde Ágnes lucrează de asemenea la Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. Ea ne-a spus că terapiile psihologice combinate cu un tratament medical adecvat pot ajuta pacienții, însă nu toată lumea vrea să fie ajutată. „În special tinerii sunt cei care nu acceptă faptul că sunt bolnavi și au nevoie de ajutor. Sunt pacienți care pur și simplu refuză consilierea psihologică, iar în aceste cazuri nu avem ce face. Important e ca persoanele respective să realizeze că au o problemă și să dorească să li se acorde ajutor. Eu și colega mea organizăm terapii în grup, la care pacienții se deschid și se sprijină unii pe alții, se motivează reciproc. Este foarte important să se simtă utili, așadar la aceste terapii obișnuim nu doar să vorbim, ci și să confecționăm diferite obiecte. Un lucru foarte bun este faptul că pacienții care sunt colegi de salon leagă relații care uneori rămân în viață și după externare. Astfel aceștia se sprijină reciproc în momentele grele” – spune psihologul.
Medicația trebuie respectată cu strictețe
Atât medicul psihiatru Ercse Ferenc, cât și psihologul Varga-Berde Ágnes spun că medicația prescrisă de doctor trebuie respectată cu strictețe. Cei doi ne-au declarat că deseori pacienții urmează un tratament medicamentos, iar după o perioadă, când se simt mai bine, nu își mai iau pastilele. „În ceea ce privește tratamentul medicamentos posibilitățile sunt foarte bune. Sunt cazuri care pot fi rezolvate prin ambulatoriu și nu necesită internare, în alte cazuri este nevoie de tratament medicamentos pentru a ajunge la stadiul de a putea fi trimis la psihoterapie. Cele mai bune rezultate se pot obține prin tratament combinat, medicamente și psihoterapie” – afirmă medicul. Psihologul Varga-Berde Ágnes este de aceeași părere și spune că sunt pacienți care după o perioadă de tratament medicamentos nu își mai iau pastilele pentru că, spun ei, se simt bine și nu au nevoie de ele. „Și eu și colegii mei le spunem pacienților că tratamentele trebuie urmate întocmai cum au fost prescrise de medic, și de asemenea îi îndemnăm pe cei care sunt externați ca în cazul în care se simt din nou rău, să vină înapoi la primele semne și să nu aștepte ca boala să se agraveze” – ne-a declarat psihologul.
Un rol important în ceea ce privește depistarea și ajutorul în cazul acestei boli o reprezintă familia, cei din jur. Specialiștii spun că în cazul în care cineva din familie sau grupul de prieteni prezintă simptomele de mai sus, să îl îndemnăm să meargă la medicul de familie pentru ca apoi să primească tratament adecvat. Un studiu recent făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că 20% din populaţia României suferă de boli psihice, iar mai bine de jumătate au depresie.