Ne pleacă (şi) medicii de familie
Criza din sistemul de sănătate se extinde şi asupra medicilor de familie, deşi aceştia păreau oarecum feriţi de efectele imediate ale măsurilor de austeritate.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Covasna, Lucia Şereş, a declarat că tot mai mulţi medici de familie se gândesc să renunţe la cabinetele lor şi să ia drumul străinătăţii, de unde au oferte de lucru în domeniu pe mult mai mulţi bani. Potrivit Luciei Şereş, acestea sunt efectele scăderilor de venituri care au început în 2008 şi continuă lună de lună.
“Dacă salariile oamenilor scad, asta afectează direct şi veniturile medicilor de familie. De la Hăghig ne-a plecat deja în Franţa o doamnă doctor tânără şi tot mai mulţi medici tineri mă anunţă că vor să plece, mai ales cei fără cabinet. La Hăghig s-a organizat concurs şi s-a reuşit aducerea unui alt medic, dar problema se pune cu ce se va întâmpla dacă tinerii vor continua să plece: vom rămâne cu medici de familie cu vârste între 50 şi 60 de ani, pe care nu va mai avea cine să-i înlocuiască”, a explicat Lucia Şereş.
Aceasta a arătat că cei mai mulţi medici preferă să plece în Anglia sau Franţa, unde au salarii decente, condiţii de lucru mult mai bune decât aici şi alte oportunităţi de dezvoltare.
“Viitorul medicilor de familie îl văd în culori foarte închise, deoarece tinerii pleacă toţi. Doar relansarea economică e soluţia, astfel încât oamenii să-şi poată permite sănătatea. Din păcate, însuşi sistemul de sănătate e dat peste cap, fiecare ministru care vine face câte o reformă care fie e dusă la capăt fie lăsată şi reluată apoi… ar trebui un sistem refăcut clar, în care să existe o siguranţă”, a mai spus Lucia Şereş.