ACTUALITATE 5 ianuarie 2014

Naşterile prin cezariană nu vor mai fi decontate de stat

de Monica Vrânceanu | 1316 vizualizări

Asigurate sau nu, de la 1 martie femeile nu vor mai putea opta pentru cezariană decât în cazuri speciale

Noul pachet de servicii medicale de bază, elaborat de Ministerul Sănătății și care va intra în vigoare din luna martie, arată că nașterile prin cezariană la cerere vor deveni amintire, deoarece Statul nu va mai deconta decât nașterea naturală și cezariana doar în cazuri speciale. Decizia a stârnit deja un val de reacții la nivel național, iar în vreme ce unii spun că Statul decide, practic, în locul mamelor – inclusiv al celor contribuabile, alții susțin că măsura este binevenită, în condițiile în care în ultimii ani nașterea prin cezariană a devenit „o modă” în România. Și pentru că o operație cezariană implică destule costuri, sunt mulți cei care spun că astfel de nașteri trebuie limitate și operația cezariană să fie o alegere numai atunci când situația o impune și nicidecum din dorința viitoarei mame.

Avem peste 30% nașteri prin cezariană

Modă sau nu, este evident însă că numărul nașterilor prin cezariană este tot mai ridicat, iar județul Covasna nu face excepție. În prezent, peste 30% dintre nașterile de la Spitalul Județean de Urgențe Sfântu Gheorghe sunt prin operație cezariană, iar situația este identică și la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc.

Directorul medical al SJU, medicul ginecolog Antal Álmos, susține însă că problema este una mult mai complexă decât felul în care a expus-o Ministerul Sănătății și are dubii asupra metodologiei de aplicare a legii care urmează să intre în vigoare din primăvară. Antal Álmos atrage atenția că nicio naștere nu poate fi „prevăzută” că poate fi exclusiv naturală, și asta pentru că întotdeauna pot apărea situații neprevăzute. Pe de altă parte, Antal spune că procentul de 30% al nașterilor prin operație cezariană nu reprezintă neapărat nașteri prin cezariană „la cerere”.

E adevărat că se fac și cezariene la cerere, dar mult mai puține decât s-ar crede. Adică nu vorbim despre un fenomen îngrijorător, care să consume inutil din fondurile spitalelor. În general, operațiile cezariene se fac fiind motivate de diverse afecțiuni și situații. Ceea ce spun este că cererea expresă de nașteri prin operații cezariene nu este foarte mare, ci numărul acestor nașteri a crescut prin faptul că însăși populația feminină s-a schimbat în ultimii ani – vorbim despre patologii, despre multe boli care au indicație pentru naștere prin cezariană, inclusiv despre faptul că tot mai multe femei nasc după 35 de ani”, a explicat Antal.

bebelusi-maternitate

Legea nu salvează sistemul sanitar

Potrivit acestuia, legea ce va interzice nașterile prin cezariană la cerere va trebui să fie minuțios pusă la punct, deoarece implică multe: metodologia de aplicare, tarifele pentru aceste operații, modalitatea de control a medicilor prin echipe de specialiști care vor trebui să fie îndeajuns de bine pregătiți încât să poată argumenta dacă decizia de cezariană s-a luat sau nu corect. Și toate acestea implică noi costuri, poate mai mari decât le implică cezarienele în sine.

„Este ceva care pare inutil și nu cred că va avea efectul scontat. Cine vrea să nască neapărat prin operație cezariană, va merge la o clinică privată și o va face. Iar spitalele publice nu pot încă – și nici nu știm când vor putea, să concureze cu condițiile din clinicile private. Prin urmare, despre ce vorbim...? Cine și cum va stabili tarifele pentru o naștere prin cezariană la cerere în spitalele publice...? Nu cred că tocmai cezarienele la cerere sunt problema din sistemul de sănătate”, a spus Antal Álmos.

Potrivit acestuia, sunt multe alte probleme – cum ar fi pachetul de servicii medicale de bază, care e același pentru plătitorii de asigurare și cei care nu plătesc și care îi dezavantajează pe cei cinstiți, care muncesc și plătesc asigurări. O altă problemă e Ambulanța, care nu are un sistem de control și triere, și a ajuns să fie folosită drept serviciu de taximetrie de către unii, care vin la Urgențe inclusiv cu abcese dentare, provocând pierderi uriașe de bani. În concluzie, Antal Álmos este de părere că noua lege a cezarienelor nu va aduce schimbarea dorită, așa cum nu s-a întâmplat nici cu co-plata din spitale, care mai mult a încurcat decât a ajutat.

Medicii nu sunt pro-cezariene

Pe de altă parte, directorul Spitalului de la Târgu Secuiesc, Kelemen András, spune că procentul de 30% al nașterilor prin cezariană de la Târgu Secuiesc nu reprezintă cezariene la cerere.

Nu facem cezariene la cerere, pentru că asta e o operație care implică și riscuri. Femeile care vor să nască prin cezariană fără niciun motiv nu știu ce își doresc de fapt. Nașterea e un act natural și intervenim cu operația doar atunci când situația o cere. Pe de altă parte, e adevărat că mulți medici recurg uneori prea ușor la cezariană și asta din cauză că nu vor să-și asume unele riscuri. Să asiști o naștere naturală, să decurgă totul bine, e în fond o artă și atunci, unii medici preferă o cezariană, e mai ușor pentru ei, când apar unele complicații”, a explicat Kelemen.

Directorul singurei clinici private din județ, Semper Sanitas de la Sâncrai, medicul ginecolog Bálinth István, s-a declarat și el, în nenumărate rânduri, împotriva nașterilor prin operații cezariene „la cerere”. Bálinth a explicat că nașterea naturală este mult mai benefică, atât pentru copil cât și pentru mamă și a spus că „moda” cezarienelor este îngrijorătoare, mai ales că femeile, din teamă de a naște natural, aleg să poarte urmele unei operații, pe viață.

Nu doare, dar costă...

În ceea ce le privește pe mame ori viitoarele mame, legea e privită, așa cum era de așteptat, în mod diferit.

Paula are 32 de ani și este mama a doi băieți, ambii născuți prin operații cezariene. Femeia recunoaște că nu a avut niciun motiv medical să recurgă la această metodă, însă i-a fost frică de durere.

Mi-am ales un medic ginecolog și am născut prin cezariene programate la cerere la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe. Cred că e dreptul fiecărei femei să nască așa cum dorește, mai ales că trăim într-un secol modern, care ne permite acest lucru”, spune Paula, recunoscând că fiecare cezariană a „costat-o” câte 600 de lei, plata „în plic” pentru medic; comparativ cu o cezariană la privat însă – adică undeva la 2.500 de lei, tot a ieșit mai ieftin.

Și Ioana a născut prin cezariană, însă una de urgență: femeia nu avea probleme medicale, însă sarcina sa depășise cu mult termenul, așa că medicul său a decis că îi va face operație. Tânăra mămică spune că și-ar fi dorit să nască natural și crede că viitoarea lege a Ministerului nu va rezolva mare lucru, deoarece tot se vor găsi metode prin care femeile care nu vor să nască natural, pur și simplu nu o vor face.

Cecilia este o viitoare mămică ce va naște peste câteva luni. Speră să nască natural, însă a ales să o facă într-o clinică privată. Prin urmare, spune că dacă ar fi adepta nașterii prin cezariană, în niciun caz nu ar alege un spital de stat.

Știm cu toții cum te tratează în spitalele de stat la noi... O cezariană la cerere costă și acolo, chiar dacă nu oficial. Dacă se introduce legea aceasta însă, chiar sunt curioasă ce costuri vor impune pentru cezariene la cerere și mai ales cine le va alege – să plătești cezariana la Stat și să mai dai la asistente, la anestezist... că așa se obișnuiește la noi, asta e. Cred că e o tâmpenie pe de o parte, însă o lege bine pusă la punct ar fi corectă: cine vrea cezariană doar așa, fără motiv, să plătească. Pentru că ea nu poate fi inclusă în asigurare, că doar nu toți facem cezariene”, crede Cecilia.

Dincolo de toate acestea, mai rămâne un aspect: nu este posibil ca această nouă lege să crească corupția în spitalele de stat...? În sensul în care, un medic poate primi anumite sume „pe sub mână”, pentru a recomanda nașterea prin cezariană; și asta mai ales dacă legea se va face în clasicul stil românesc, în care controlul punerii în aplicare va fi unul vag spre deloc. Statisticile neoficiale din România arată că în ultimii ani procentul nașterilor prin cezariană la cerere a sărit de 40%, în vreme ce în clinicile private acesta ar fi ajuns chiar și la 60%, adică de cinci ori mai mult decât recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.