Muzica, mai aproape de publicul din Sfântu Gheorghe
Municipalitatea a invitat muzicienii să ofere spectacole în locuri neconvenționale
Muzicienii din Sfântu Gheorghe au fost invitați de municipalitate să ofere spectacole în locuri neconvenționale, ca parte a unor recitaluri spontane prin care se dorește ca publicul să fie surprins și atras prin muzica live. Inițiativa a fost denumită „Muzica altundeva” și este organizată în cadrul evenimentului 2013 – Anul Sunetului și al Cuvântului.
Acțiunea „Muzica altundeva” se pliază pe programul în care a fost inclusă, autoritățile locale dorind să dinamizeze viața artistică și culturală a orașului, inclusiv prin aducerea în stradă a artei, astfel încât aceasta să devină accesibilă unui cât mai numeros și diferit public.
Potrivit reprezentanților Biroului de Imagine al Primăriei Sfântu Gheorghe, principalul scop al programului îl reprezintă atragerea unui public nou, scoaterea din casă a acelor oameni care de obicei nu iau parte la evenimente culturale. În plus, prin acest program, artiștii locali vor ajunge, la rândul lor, mai aproape de locuitori, având șansa de a-și lărgi publicul.
„În cazul în care ne întâlnim cu muzica într-un decor diferit, în timpul unei plimbări pe stradă, de pildă, poate fi un impuls extraordinar pentru noi şi acest lucru ar putea să ne ofere un fel de escapadă din viaţa de zi cu zi. Totodată, rolul educativ al programului este foarte important, astfel ca cei mici, copiii, să se întâlnească cu muzica de la o vârstă fragedă, să fie receptivi şi deschişi, să găsească în ea bucurie, şi toate acestea să le definească viaţa, în viitor” a declarat coordonatorul acțiunii „Muzică altundeva”, Tamás Barta Mónika.
Potrivit acesteia, primele apariții încep acum și vor dura până pe 21 iunie. În cadrul programului, organizatorii vor promova programele muzicale ale verii, astfel că până în octombrie se vor organiza în permanență evenimente muzicale în Grădina Muzeului Național Secuiesc, la Ceainăria Tein, Casa Creativităţii Huhuu şi în alte locaţii din oraş, dar sunt țintite și alte locații precum Magazinul Şugaş, Biblioteca Judeţeană Bod Péter ori chiar Ștrandul municipal.
La Sfântu Gheorghe, 2013 este Anul sunetului şi al cuvântului – se vor celebra muzica şi literatura, 2014 va fi Anul Jocului – celebrarea artelor teatrale, 2015 va fi Anul Tradiţiilor – prin marcarea culturii tradiţionale, iar anul 2016 va fi Anul Imaginii – celebrarea culturii vizuale: fotografie, film, design.