Musafiri din cinci ţări europene, de luni la „ Mircea Eliade ”
Liceul teoretic „Mircea Eliade ” din Întorsura Buzăului este în toiul pregătirilor pentru a primi vizita unui grup de circa 30 de persoane, elevi şi profesori, de la şcoli din cinci ţări europene, respectiv din Turcia, Bulgaria, Slovacia, Polonia şi Spania. Acţiunea, care se desfăşoară în perioada 3-7 aprilie a.c., este parte a proiectului de schimb de experiență „BESTeachers, BESTudents”, din cadrul programului Erasmus+, al cărui scop principal este reducerea abandonului școlar.
Pe lângă faptul că vizita elevilor din străinătate este un motiv de emoţie pentru Liceul „Mircea Eliade ”, acelaşi sentiment este împărtăşit şi de 22 de familii din Întorsura Buzăului, pentru că fiecare copil va fi cazat acasă la un elev întorsurean implicat în program.
„Vorbim de 22 de familii din zona Întorsura Buzăului care sunt în febra pregătirilor: de acum o lună, de când au aflat numele copilului pe care îl vor „adopta” pentru o săptămână, viața acestor familii s-a schimbat: copiii din familiile-gazdă au avut misiunea de a afla preferințele musafirilor, mamele au pregătit camera de oaspeți și au planificat meniul fiecărei zile, conform preferințelor culinare ale musafirilor, tații au organizat petrecerea timpului liber pentru că, începând de duminică, elevii din Isparta-Turcia, Popovo-Bulgaria, L`Hopitalet-Spania, Kosice-Slovacia și Katowice-Polonia vor locui în România, într-o familie din zona Întorsura Buzăului, vor avea alți frați și surori, vor frecventa cursurile Liceului Teoretic Mircea Eliade și vor lucra împreună cu elevii întorsureni la realizarea produselor planificate pentru schimbul de elevi din cadrul proiectului „BESTeachers, BESTudents”, finanțat prin Programul Erasmus+”, ne-a spus coordonatorul local al proiectului, profesoara Doina Pătrunjel.
În cadrul programului de activităţi derulate în săptămâna 3-7 aprilie se găsesc atât ateliere desfăşurate în incinta liceului, dar şi excursii culturale, atât în judeţul Braşov, în special în zona Bran, cât şi în judeţul Covasna. Profesorii implicaţi în proiect, atât gazdele, cât şi musafirii vor avea o zi programată pentru a se întâlni cu autorităţile locale, respectiv liderii Primăriei şi cu Consiliul Local.
„Activitățile cu elevii și cu profesorii, care au ca temă tradițiile de primăvară și de Paște, vor avea loc zilnic, între orele 8-19, la sediul liceului, la Primărie, în zona Camping, la Bran, la Brașov, la Covasna, la cascada Urlătoarea și la Rezervația „Valea Zimbrilor”. Fiecare echipă va demonstra un obicei tradițional din țara de origine și va participa la realizarea unei expoziții cu dulciuri specifice sărbătorii pascale/primăverii; elevii și profesorii vor forma echipe internaționale și vor participa la ateliere de intercunoaștere, activități în aer liber, studii de caz, activități de informare despre viața la țară și viața la oraș, documentare despre motivația învățării de-lungul timpului, de la elevii Primei Școli Românești, de exemplu, până la generațiile actuale”, ne-a mai dezvăluit Doina Pătrunjel.
Proiectul „BESTeachers, BESTudents”, a cărei valoarea totală eligibilă este de 22.995 euro, finanțare oferită de Comisia Europeană, se derulează pe parcursul a 24 de luni. Acesta a început în septembrie 2016 şi se va încheia în august 2018. Şcolile partenere Liceului „Mircea Eliade” sunt: „Gazi Sosyal Bilimler Lisesi” din Isparta, Turcia (țara coordonatoare), „Gimnazia Hristo Botev” din Popovo, Bulgaria, „Stredna odborna skola polnohospodarstva a sluzieb na vidieku” din Kosice, Slovacia, „Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych nr 3 w Katowice” din Polonia şi „Centre Educatiu Balaguer, L’Hospitalet” din Spania.
Vizita în România este a treia activitate transnaţională din cadrul acestui proiect. Anul trecut, o parte din profesori, inclusiv cei întorsureni, au fost într-un schimb de experienţă în Turcia, iar în ianuarie, şcoala gazdă, unde au fost şi un profesor şi trei elevi întorsureni, a fost cea din Polonia.