Munte de gunoaie în apropierea locului de joacă
Tega se gândește să amplaseze camere video
Pe lângă mobilierul specific, într-un parc de joacă din zona Ciucului din Sfântu Gheorghe și gunoaiele fac parte din peisajul cotidian. Situația este cunoscută de reprezentanții Tega, care spun că deși curăță în fiecare zi, populația refuză să păstreze curățenia.
Imaginea muntelui de gunoaie din apropierea unui loc de joacă pentru copii situat în zona Ciucului ne-a fost transmisă la redacție, printr-un mesaj care întreba scurt „Vi se pare normal așa ceva?”. „Nu prea”, ne-am răspuns noi și după câteva lămuriri, am aflat că spațiul se găsește în Sfântu Gheorghe, aproape de blocul de 10 etaje din zona Ciucului. .
Compania de salubritate Tega a suplimentat containerele în zonă și se ocupă zilnic de ridicarea gunoaielor, însă mai departe ține și de cât de civilizați sunt utilizatorii serviciului, ne-a spus directorul Tega, Máthé László, întrebat pe subiect. Acesta a punctat că știe foarte bine despre situație și că aceasta nu este singulară.
„Acolo e un container semi-îngropat. Am suplimentat și containerele selective și cele semi-îngropate, numai că acolo e vorba de civilizația oamenilor. Știm despre situație și zilnic facem curat, golim. Încercăm să montăm camere video, dar nu știu dacă va schimba cu ceva situația”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, directorul Tega.
O situație similară, la un punct de colectare de pe strada Romulus Cioflec, a fost oarecum rezolvată prin montarea de camere video, a mai spus Máthé László, care a ținut să puncteze că în prezent Tega se chinuie nu doar să modernizeze spațiile de colectare, ci și să le repare pe cele noi amplasate. Ba mai mult, pe strada Mikes Kelemen s-a furat chiar și panoul fotovoltaic de pe un punct de colectare al deșeurilor.
„Imediat nu mai facem față să reparăm ceea ce se distruge zilnic. (...) Vedem pe parcursul anului viitor dacă reușim să montăm și în zona Ciucului o cameră video. Dar noi oricum nu putem să îi tragem la răspundere pe cei vinovați, nu putem să amendăm pe nimeni. Noi putem doar să sesizăm Poliția Locală. Dar dacă nu îl prinzi pe cel vinovat în flagrant, la fața locului, e greu de dovedit și amendat”, a mai explicat directorul companiei de salubritate Tega.
Aproape 80% dintre punctele de colectare a deșeurilor din Sfântu Gheorghe sunt închise, iar restul sunt dotate cu containere semi – îngropate, arată statistica Tega.
Chiar dacă județul Covasna se poate lăuda, pe bună dreptate, cu rată mare de colectare selectivă a deșeurilor la nivel național, mai e mult până să putem vorbi de o adevărată civilizație și standarde europene de curățenie.