Municipalitatea vrea să investească aproape 46 milioane de lei în Piața Sfântu Gheorghe
În cea mai recentă ședință a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, care a avut loc joi, pe 28 septembrie, a fost aprobată Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru obiectivul de investiții „Reamenajare Piața Sfântu Gheorghe în vederea prioritizării transportului public și al pistelor de bicicletă”. Proiectul prevede o serie de reamenajări în centrul orașului, printre care și un sens giratoriu nou, iar investiția se ridică la aproape 46 milioane de lei.
Piața Sfântu Gheorghe este una dintre cele mai aglomerate zone din oraș și necesită numeroase îmbunătățiri, conform documentației care detaliază și o serie de deficiențe care pot fi observate în prezent.
„Parcările sunt învechite, uneori încurcă circulația. Transportul în comun, care în acest moment este în plină modernizare, se desfășoară deocamdată cu ajutorul unor autobuze, parțial rudimentare, fără a avea un sistem de management informatizat. Nu există stații de autobuze în zonă. Există o stație de taximetre în fața magazinului Șugaș, dar este nevoie de regândirea ei precum și de un management, astfel încât în zonă să nu staționeze, fără rost, un mare număr de mașini. Pistele pentru bicicliști sunt absente și încă nu există o promovare a acestui mod de deplasare. Vegetația este deficitară, cu excepția rondului central. Iluminatul public este rudimentar, nu există iluminat arhitectural sau decorativ”, se arată în referat.
Printre schimbările care vor apărea, dacă proiectul va fi pus în aplicare, se numără și amenajarea unui sens giratoriu la intersecția străzii 1 Decembrie 1918 cu strada Nicolae Bălcescu, în zona magazinului Dr. Office.
„Majoritatea posibilităților de circulație se păstrează, însă va fi numai o singură bandă pe un sens spre strada Gróf Mikó Imre și spre Oltului, din piață. Va fi un sens giratoriu la intersecția cu strada Bălcescu. Vor fi foarte multe spații care pot fi folosite, bineînțeles, ca trotuar sau piste de biciclete, care cred că acum sunt foarte bine reglementate prin acest proiect, însă vor fi foarte multe spații care pot fi folosite ca terase pentru restaurante, cofetării. Va fi o piață care va fi dată populației mai mult decât traficului, cu spații verzi noi, cu posibilități de recreere, cu bănci”, ne-a spus viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.
Acesta ne-a explicat că se va renunța la o parte din spațiul asfaltat, actualmente utilizat de mașini, care va fi restrâns până la limita legală.
„Cred că această schimbare va aduce o notă de modernitate pieței. Drumurile au fost concepute într-un mod foarte deficitar sau, cel puțin, astfel au rezultat din numeroasele modificări realizate sub presiunea timpului, care nu au fost funcționale”, a mai adăugat Tóth-Birtan Csaba.
Sursa de finanțare este necunoscută deocamdată
Indicatorii tehnico-economici arată că valoarea totală a investiției se ridică la aproape 46 milioane de lei.
Viceprimarul a menționat că încă nu se știe cum vor fi acoperite aceste cheltuieli. Există posibilitatea să apară surse de finanțare necunoscute în prezent, însă, în caz contrar, consideră că merită să se recurgă la un credit.
„Sperăm că anul viitor o să avem proiectul tehnic și o să facem licitația pentru execuție, însă probabil că va trebui să eșalonăm lucrarea fiindcă este un spațiu prin care trec foarte mulți și nu putem să îl închidem în totalitate”, a mai spus edilul.
Prin urmare, momentan, planurile se limitează la stadiul de discuții și la DALI, deci nu se știe cu certitudine când și dacă acestea vor fi implementate.
Dacă lucrarea va fi făcută, se va amenaja, printre altele, un spațiu unde modurile de circulație lentă (pietonală, cu bicicleta etc.), precum și transportul în comun vor avea prioritate, se mai arată în proiect. Aceeași sursă arată că se preconizează desfacerea totală a întregului pavaj existent în perimetrul zonei studiate. Pavajele se vor reface cu finisaje noi de bună calitate, diferențiate după criterii de spațialitate și compoziție. Totodată se dorește introducerea unui mobilier urban divers și complet, dar și crearea conexiunii cu amenajările pietonale din interiorul insulei urbane „Inima orașului", care fac obiectul unui alt proiect în curs de execuție.