ACTUALITATE 15 aprilie 2011

Moș Luca ajunge de la Dobârlău în Parlamentul European

de Monica Vrânceanu | 676 vizualizări
Realizatorul Muzeului Maria, unul dintre cele mai originale muzee din țară, Viorel Luca din Dobârlău - cunoscut și sub numele de Moș Luca, a fost invitat să viziteze Parlamentul European (PE) de la Bruxelles și mai multe instituții muzeale din zonă. Moș Luca va pleca la Bruxelles săptămâna viitoare, iar în călătoria sa îl va însoți și fiul său Răzvan, tatăl nepoțelei Maria, cea după care a botezat muzeul de la Dobârlău.

Realizatorul Muzeului Maria, unul dintre cele mai originale muzee din țară, Viorel Luca din Dobârlău - cunoscut și sub numele de Moș Luca, a fost invitat să viziteze Parlamentul European (PE) de la Bruxelles și mai multe instituții muzeale din zonă.

Moș Luca va pleca la Bruxelles săptămâna viitoare, iar în călătoria sa îl va însoți și fiul său Răzvan, tatăl nepoțelei Maria, cea după care a botezat muzeul de la Dobârlău.

Muzeograful din Dobârlău a primit invitația la Bruxelles prin Ministerul Culturii, după ce preocuparea sa pentru tradiții și povestea muzeului de la Dobârlău a depășit demult granițele județului, apărând în toată presa națională.

Moș Luca spune că, după ce în viața sa a făcut nenumărate călătorii în zone care mai de care mai exotice ale lumii, călătoria la Bruxelles nu l-a tentat foarte tare, doar că a decis să o accepte tocmai pentru că-și dorește să le prezinte europenilor tradițiile și rădăcinile românilor, dar și să viziteze alte muzee.

”Le voi vorbi celor de la Bruxelles despre tradițiile și obiceiurile din zona noastră, despre ceea ce m-a determinat să fac Muzeul Maria - dorința de a lăsa ceva în urmă, de a le arăta generațiilor viitoare că au rădăcini în strămoșii lor care au creat diverse obiecte, multe dintre acestea arătând de fapt creativitatea și umorul românilor”, a spus Moș Luca, care vrea să le ducă celor de la Bruxelles nu doar pliante și fotografii cu obiectele din Muzeu ci și câteva suveniruri.

Moş Luca a construit la Dobârlău Muzeul Maria, pe care dorește să-l lase urmașilor săi, astfel încât aceștia să nu uite niciodată unde își au rădăcinile. În Muzeul de la Dobârlău a adunat toate poveştile sătenilor, din comună sau din apropiere, a pus cap la cap obiecte mai vechi sau mai noi şi a construit încăperi cărora le-a dat viaţă cu tot felul de unelte, ţesături, colecţia de bijuterii a mamei şi multe altele. Muzeul are mai multe corpuri, inclusiv o stână și o cabană. Muzeul Maria poartă numele mamei şi nepoţelei fondatorului, fiind înfiinţat în urmă cu câţiva ani, de când Moș Luca început să adune obiecte de la săteni, din gospodăriile bătrânilor mai ales, unde ştia că se mai găsesc lucruri vechi; pentru toate acestea a plătit o droaie de bani iar acum are câteva mii de obiecte, unele vechi şi de sute de ani, şi de toate felurile: piepteni de descâlcit câlţii la războialele de ţesut, o măciucă din 1939, o icoană placată cu aur veche de 150 de ani, o componentă a unei mori dacice, o ladă de zestre, haine vechi, fotografii și multe altele. Totul a pornit din dorinţa lui de a lăsa ceva în urma sa, de a le arăta urmaşilor ce era înaintea lor, astfel încât oamenii să vadă şi peste 100 de ani cum era viaţa înainte.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.