ACTUALITATE 26 august 2010

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan: Persoanele care n-au reuşit să depună la timp declaraţiile pentru drepturile de autor nu vor fi penalizate (DESCARCĂ FORMULARELE DE AICI)

de Covasna Media | 431 vizualizări
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a anunţat ieri că declaraţiile privind veniturile obţinute din activităţi independente ar putea fi depuse până la sfârşitul acestei săptămâni. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat că cei care au venituri din drepturi de autor, convenţii civile sau PFA-uri nu vor fi penalizaţi în cazul în care nu reuşeşc să depună la timp declaratiile. „După ce sistemul se va pune la punct

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a anunţat ieri că declaraţiile privind veniturile obţinute din activităţi independente ar putea fi depuse până la sfârşitul acestei săptămâni.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat că cei care au venituri din drepturi de autor, convenţii civile sau PFA-uri nu vor fi penalizaţi în cazul în care nu reuşeşc să depună la timp declaratiile.

„După ce sistemul se va pune la punct, atunci se vor aplica penalităţi, dacă se va dovedi reaua-credinţă. Este normal ca oamenii să înveţe (ce au de făcut - n.r.), să înveţe şi cei care lucrează cu ei“, a spus ministrul, adăugând că este falsă toată această „isterie“.

Mihai Şeitan a mai spus că sunt şi conturi în care se pot depune bani. Ministrul a adăugat însă că orice declaraţie care intră într-un sistem trebuie făcută manual, deoa­rece este nevoie de semnătură, iar pentru persoanele fizice încă nu există coduri care să permită semnătura electronică.

„S-a speriat lumea că se vor plăti amenzi dacă nu depun azi (miercuri - n.r.) declaraţiile. Se pot depune declaraţiile toată această săptămână, probabil şi săptămâna viitoare. Lucrurile sunt puse la punct, sunt sub control. Noi ne-am organizat, programul de lucru la ghişee este prelungit“, a completat Mihai Şeitan.

El a amintit că au mai avut astfel de situaţii şi în alţi ani şi au reuşit să le depăşească cu bine. A dat exemplul cu recalcularea pensiilor din 2005, când mii de pensionari au stat la cozi, la fel cum stau astăzi persoanele care obţin venituri din drepturi de autor, convenţii civile sau PFA-urile.

„Din experienţa noastră eu cred că în 2-3 luni, poate chiar mai puţin, lucrurile vor fi aşezate. După această stabilizare vom găsi o modalitate prin care să îi descoperim pe cei care nu au depus declaraţiile din rea voinţă. Aceştia vor fi penalizaţi“, a mai spus Mihai Şeitan.

Amenzi între 2.500 şi 5.000 de lei

Potrivit normelor metodologice, amen­zile ar putea fi între  2.500 şi 5.000 de lei. Aceleaşi norme mai indică şi faptul că următoarele venituri nu constituie venituri de natură profesională şi pentru acestea nu se vor plăti dări către stat:

* veniturile din cedarea folosinţei bunurilor;

* veniturile din investiţii;

* veniturile din pensii;

* veniturile din activităţi agricole;

* veniturile din premii şi din jocuri de noroc;

* veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare;

* venituri din vânzarea bunurilor în regim de consignaţie.

* veniturile din alte surse, definite conform art.78 alin. (1) lit. a) – d) şi alin. (2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Normele metodologice au fost făcute publice la sfârşitul lunii iulie 2010, dar legea a intrat în vigoare la data de 1 iulie şi se aplică retroactiv şi la companii.

Întrebat dacă vor mai exista modificări în textul legii, ministrul Şeitan a declarat că, probabil, vor fi aduse îmbunătăţiri în norme.

„Cei care plătesc contribuţii la pensii şi şomaj, li se consideră, aşa cum spunea norma până acum, o treime din stagiul de cotizare. Diferenţa este punctajul, acesta fiind mai mic, pentru că ai plătit mai puţin“, a explicat ministrul.

Cum depui declaraţiile pentru drepturile de autor şi PFA prin poştă

Ieri a fost ultima zi în care persoanele fizice autorizate sau cele plătite pe drepturi de autor puteau depune formularele pentru plata contribuţiilor la pensii, şomaj şi sănătate. Cu toate acestea, din cauză că formularele au fost publicate târziu, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a anunţat ieri că declaraţiile privind veniturile obţinute din activităţi independente ar putea fi depuse până la sfârşitul acestei săptămâni, poate chiar şi săptămâna viitoare.

Toate aceste formulare pot însă fi depuse şi prin poştă, iar plata impozitelor se poate face şi prin virament bancar. În total aproximativ 500 de mii de oameni sunt plătiţi pe drepturi de autor sau au PFA, a declarat avocatul specializat pe fiscalitate Gabriel Biriş.

Experţii fiscali spun că şi cei cu carte de muncă sunt obligaţi să plătească contribuţii de sănătate, însă reprezentanţii CNAS spun că, în cazul angajaţilor care sunt plătiţi, simultan, şi pe carte de muncă şi pe contracte de drepturi de autor, nu este nevoie de nicio declaraţie, pentru că angajatul, având carte de muncă, este deja un asigurat al sistemului. “În cazul celor care obţin exclusiv venituri din contracte de drepturi de autor, există, conform legii, obligaţia de a depune o singură declaraţie, la început, după care plata se face trimestrial, în funcţie de veniturile obţinute”, au declarat reprezentanţii CNAS.

Cât datorăm

Cotizaţiile sunt următoarele: 10,5% pensii, 0,5% şomaj şi 5,5% la sănătate. În cazul drepturilor de autor ele sunt calculate la 80% din venitul net lunar, iar la PFA, se calculează la diferenţa dintre venituri şi cheltuieli, respectiv profit.

Există trei formulare care trebuie completate şi depuse, respectiv pentru cotizaţia la pensii, şomaj şi asigurări de sănătate.

Pentru contribuţia la pensii, sănătate dar şi şomaj, la formular trebuie să ataşaţi o copie de buletin. Documentele le depuneţi într-un plic, şi le trimiteţi la Casa Naţională de Pensii, la Casa de Sănătate Judeţeană şi la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă prin poştă, sub formă de scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Cum şi când plătim

Plata se face în ziua depunerii, spune legea. Astfel, pe site-urile instituţiilor enumerate mai sus (www.cnas.ro, www.anofm.ro şi www.cnpas.org) găsişi conturile deschise la Trezorerie pentru fiecare judeţ pentru a face plăţile.

Pe ordinul de plată trebuie menţionat ce reprezintă suma virată (ex. contribuţii de asig.soc. O.U.G 58/2010) şi CNP-ul.

Cum puteţi calcula cât datoraţi

Pentru drepturile de autor: La un venit lunar net de 2.000 de lei scădeţi 20%, cheltuielile forfetare. Astfel, rămneţi cu o bază impozabilă de 1.600 de lei. La pensii datoraţi 10,5%, respectiv 168 de lei, la sănătate 5,5%, respective 88 de lei iar la şomaj 0,5% respective 8 lei. În total, noile obligaţii lunare către stat vor fi de 264 de lei.

Pentru PFA: În cazul persoanelor fizice autorizate, calculul ste acelaşi, dar suma impozabilă este profitul net, respectiv dinferenţa dintre venituri şi cheltuieli.

Sursa: realitatea.net, gandul.info

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ionel, 26 august 2010
Astea sunt niste formulare cu care nici in dos nu m-as sterge,daca se pune ceva la descarcare,macar sa aiba calitate,aici se vede ca nici in dos nu le pasa de noi,numai sa platim.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.