Ministrul Culturii la Sfântu-Gheorghe
Ministrul Culturii şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a aflat la acest sfârşit de săptămână la Sfântu Gheorghe, unde a stat de vorbă şi cu presa despre unele probleme de actualitate atât ale partidului, cât şi ale ţării.
Se pregăteşte bugetul
„Pregătim pentru 2012 un buget care prevede un deficit de 1,9% şi o creştere economică de 2,4-2,5%. La propunerea partidului pe care îl conduc, a fost agreată ideea măririi pensiilor şi a salariilor undeva prin lunile mai-iunie, dar acest lucru este condiţionat de creşterea prevăzută. Dacă ţara nu va avea creştere economică, nu avem de unde să mărim pensiile şi salariile. Şi anul 2012 va fi unul greu pentru toţi, nu va curge lapte şi miere, acest lucru este sigur. Trebuie să strângem punga în continuare” – a declarat Kelemen Hunor. Acesta a mai spus că bugetul pentru învăţământ va fi acelaşi ca şi anul acesta, deşi la prima vedere pare a fi mai puţin. Vor veni mai puţini bani de la Bucureşti, dar diferenţa va fi asigurată de către administraţiile publice locale. De asemenea, bugetul ministerului pe care îl conduce va fi acelaşi ca şi în anul 2011, iar proiectele în domeniul culturii vor continua. Kelemen a vorbit şi despre faptul că se încearcă obţinerea unor fonduri structurale europene şi pentru acest domeniu, lucru posibil doar din 2015.
Investiţiile vor continua
Politicianul trebuie să vândă „produsul” realizărilor sale, este de părere ministrul culturii. De aceea la întâlnirea pe care a avut-o cu presa covăsneană a vorbit despre investiţiile majore în infrastructură pe care le-a demarat Guvernul în zona Covasna şi Harghita. Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, prezent şi el la întâlnire, a spus că în ultimii doi ani s-au construit în judeţul Covasna 100 de kilometri de şosea, lucru care înseamnă de fapt cea mai mare investiţie de acest fel din ultimii 15-20 de ani în această zonă. Kelemen Hunor a dat asigurări că deşi o parte din impozitele şi taxele defalcate vor ajunge la bugetul central, se vor găsi fonduri pentru ca lucrările legate de infrastructură (apă, canal, şosele) să poată fi continuate şi în Covasna.
„Nu trebuie să ne fie frică de referendum”
Întrebat, ce părere are despre controversatul referendum al Ţinutului Secuiesc, Kelemen Hunor spune că instituţia referendumului este una puternică în mai multe ţări din lume. „La noi s-a încercat întărirea opiniei locuitorilor prin 2007, iar acum se pare că a redevenit o actualitate. Nu trebuie să ne temem de referendum, de opinia populaţiei. Cât despre cel legat de Ţinutul Secuiesc, nu am nimic împotrivă atâta timp cât acesta este organizat potrivit legilor în vigoare” – a declarat Kelemen.